Το χαμόγελο του Βορίδη και οι αξιωματικοί που μάταια περίμεναν

Ευτυχής ο υπουργός Εσωτερικών σε μία αντιπαράθεση στην Βουλή που η αριστερά κατηγορούνταν - εμμέσως- για εθνική μειοδοσία και πολλά παρατράγουδα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Απομαγνητοφώνηση

Δεν θα την λέγαμε και …πιστή απομαγνητοφώνηση αυτή που μοιράστηκε από το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στην Βουλή. Εκείνη δηλαδή στην οποία καταγράφθηκε το «σαρδάμ» του πρωθυπουργού όταν ανέφερε πως «θέλουμε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη;».

Στο κείμενο της ομιλίας που μοιράστηκε το φραστικό λάθος είχε διορθωθεί. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι χθες στην συνεδρίαση της Βουλής έπεσε άφθονο γέλιο.

Χαμογελούσε

Eurokinissi


Τον Μάκη Βορίδη με ένα …τεράστιο χαμόγελο συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός, την στιγμή που μαινόταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα χθες στην Βουλή. Προφανώς το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης ταίριαζε απολύτως με το πολιτικό mentalite του υπουργού Εσωτερικών.

Κατηγορίες του πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση για «εθνική εξαίρεση» και υπονοούμενα για απουσία «πατριωτικής» ευαισθησίας. Μουσική στα αυτιά για έναν εκπρόσωπο της «τάσης του ΛΑΟΣ» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Μοσκοβισί

Αρκετοί απόρησαν από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έλλειπε από την θέση του προέδρου όταν «κονταροχτυπιόνταν» ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για όσους δεν πρόσεχαν, είχε εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους λίγο νωρίτερα. Όπως είπε «εμένα θα μου επιτρέψετε να λείψω για λίγο, κύριε Πρόεδρε. Είναι ο κ. Μοσκοβισί επισκέπτης της Βουλής. Είναι γνωστός σε πολλούς από εσάς. Θα επιστρέψω…»

Νομοσχέδιο πόλος έλξης

Η αλήθεια είναι πως ελάχιστα νομοσχέδια προσέλκυσαν τόσο πολύ την προσοχή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό της «Μέριμνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων» που συζητήθηκε χθες στην Βουλή.

Δεκάδες ήταν οι παρεμβάσεις κυβερνητικών βουλευτών για επιμέρους διατάξεις, πολλές συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής για άρθρα και διατυπώσεις που άλλαξαν στο «παρα-πέντε». Ανάλογη συμπεριφορά είδαμε και από τους βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης». Πώς να το κάνουμε οι ένστολοί είναι …προνομιακή εκλογική πελατεία.

Μάταια περίμεναν

Μάταια πάντως περίμεναν οι αξιωματικοί εισαχθέντες στις ΑΣΣΥ το 1994 και 1995 να ακούσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες ότι θα διόρθωνε την αδικία στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου για θέματα προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό ενώ έχουν βομβαρδίσει τη ΝΔ, τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άμυνας και το υπουργείο φυσικά με διαμαρτυρίες, καθώς θα προαχθούν πέντε χρόνια αργότερα από ό,τι κανονικά θα έπρεπε και θα αποστρατευθούν με ένα βαθμό λιγότερο, παρόλο που πληρώνουν εισφορές που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Από το υπουργείο Άμυνας καρφώνουν τον συνήθη ύποπτο Σκυλακάκη, παρότι δεν υπάρχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος. Στο κόμμα κάποιοι έλεγαν ότι ήθελε να τους βάλει ο Μητσοτάκης, αλλά δεν τον άφηνε ο Φλώρος. Βουλευτές κατηγορούσαν τον Παναγιωτόπουλο ότι δεν ασχολείται. Ο οποίος Παναγιωτόπουλος άφηνε να εννοηθεί στην επιτροπή ότι θα τους βάλει αλλά σε δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ πάντως, θα έχουν ψηφίσει.

Στα Χανιά υποψήφιος ο Γιώργος Σταθάκης

Την βούλησή του να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, εξέφρασε ο π. Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και τον Δημήτρη Παππά, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος για τα ψηφοδέλτια σε περίπου ένα δεκαήμερο.

Παράλληλα έδωσε το στίγμα για μια εκλογική περιφέρεια με ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της καταγωγής του Πρωθυπουργού. «Όλα τα μεγάλα έργα στα Χανιά έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος ενδεικτικά στους βιολογικούς καθαρισμούς σε Παλαιόχωρα και Σούγια, έργα που εκκρεμούσαν για 30 χρόνια, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, το έργο της ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς και στον Δήμο Αποκορώνου, το δημόσιο ΙΕΚ και το καταδυτικό πάρκο που είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ήθελε μια ειδική νομοθεσία.

«Εμείς παραδώσαμε μια Κυβέρνηση με μηδέν έλλειμμα στον προϋπολογισμό, μηδέν έλλειμμα στο εξωτερικό και 37 δισ στο ταμείο. Ξέρετε τι θα παραλάβουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα στην ΝΔ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως τις παρακολουθεί με προσοχή, ιδιαίτερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους:

«Η μακροχρόνια τάση είναι πολύ σαφής: Ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη διαφορά 12 μονάδων. Έκτοτε, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός και η ΝΔ σταθερά πέφτει. Οι δημοσκοπήσεις έχουν μια τάση υποβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ κατά 4 μονάδες και πιθανόν αυτό έχει να κάνει με την δομή των ψηφοφόρων μας, εμείς έχουμε πολύ νέο κόσμο και αυτό καταγράφεται πιο δύσκολα» ανέφερε, σημειώνοντας πως ο Πρωθυπουργός «σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταματήσει να παίζει με τις εκλογές».

Ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε και σε ένα “καυτό” θέμα για τα Χανιά κι όχι μόνο, αυτό της στεγαστικής κρίσης. Έκανε. δε, μια σειρά από προτάσεις. Γ πρώτη αφορά ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα AirBnb που να είναι συμβατό με τις ανάγκες των πόλεων. Η δεύτερη, μια γενναία επιδότηση ενοικίου για συγκεκριμένες κατηγορίες. Η τρίτη, είναι να ληφθούν μέτρα χωροταξικά και άλλα για να ανοίξει ένας νέος κύκλος κατασκευών.

Η βιομηχανία στο επίκεντρο

Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για την έγκριση πακέτου ενισχύσεων που υπερβαίνει το 1,3 δισεκ. ευρώ για τη “διαρροή άνθρακα” συνεδριάζει σήμερα Κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών για τη Βιομηχανία (Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας και Επιτροπή Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής) πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 10:00 π. μ. υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα κάνει την εναρκτήρια τοποθέτηση.

Θα ακολουθήσουν, χαιρετισμός από την διευθύντρια για την υποστήριξη των κρατών-μελών της DG Reform, κ. Νathalie Berger, παρουσίαση της προόδου των παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης για τη Βιομηχανία από την Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Θέμιδα Ευτυχίδου, τοποθέτηση από την PWC για τον προτεινόμενο μηχανισμό διακυβέρνησης της «Εθνικής στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τον Μετασχηματισμό της Ελληνικής Βιομηχανίας».

Δημόσια πρόταση “αψιμαχίες”

Με τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για την αγορά των μετοχών της MIG λήγει ως φαίνεται η παρτίδα “σκάκι” που στήθηκε με “ακτοπλοϊκό” άρωμα και με αφορμή την κίνηση του ιδιοκτήτη της Sea Jet Μάριου Ηλιόπουλου να αποκτήσει πάνω από το 5% των μετοχών της MIG. Η Τράπεζα φέρεται να μην περίμενε τις εν λόγω κινήσεις από έναν παράγοντα που έχει και σχέσεις μαζί της, ενώ βέβαια δεν έκρυψε και τη δυσφορία της σε σχετικές διαρροές. Πάντως η MIGοδεύει στη νέα Γ.Σ, μετά την αναβολή την περασμένη Δευτέρα, προς έγκριση της συμφωνίας ανταλλαγής του χρέους της προς την Πειραιώς (τη θυγατρική της Stryx) με τις μετοχές που κατέχει στην ακτοπλοϊκή Attica group.

Πιστοποιητικά ευαλωτότητας

Μπορεί η κυβέρνηση να έσπευσε να ανακοινώσει πριν μια εβδομάδα το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πρόγραµµα επιδότησης δανείων ευάλωτων νοικοκυριών ωστόσο προς ώρας ακούγεται ότι αυτό που καταγράφεται είναι ένα σημαντικό traffic για τα πιστοποιητικά ευαλωτότητας. Οψόμεθα μια και είναι νωρίς ακόμη για τις πρώτες εντάξεις…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα