‘Αλμυρή’ λύση για την επιβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

‘Αλμυρή’ λύση για την επιβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Ποια πρόταση προτάθηκε για να παραταθεί η λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης;

Η πώληση των “ζαχαρένιων ασημικών” αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί η πολυπόθητη και ιδιαίτερα κρίσιμη για τη λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, έγκριση αναχρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς που συνεδρίασε χθες το βράδυ, αποφάσισε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην ΕΒΖ, αρκεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας να ικανοποιεί τα κριτήρια του λειτουργικού κόστους, που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό, καθώς και των προοπτικών επιβίωσης της Βιομηχανίας, πέραν του κομματιού της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Θα πρέπει δηλαδή η “Ζάχαρη” να μπορεί να είναι βιώσιμη υπολογίζοντας την εξόφληση των χρεών της (π.χ. προς τους παραγωγούς τεύκλων), να έχει ένα εύλογο κόστος λειτουργίας ( που πιθανόν προϋποθέτει σημαντικές περικοπές του κόστους μισθοδοσίας) και να διαθέτει παράλληλα ικανή ρευστότητα για να μπορεί να κινείται και να λειτουργεί ανταγωνιστικά και με παραγωγικότητα. Κινήσεις δηλαδή που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από το Διοικητικό σχήμα της ΕΒΖ πέραν της νέας ένεσης ρευστότητας που μπορεί να “ξεμπλοκάρει” η Πειραιώς μέσω νέας δανειακής στήριξης.

Ενώ πάντως ακόμη τίποτε δεν δείχνει ξεκαθαρισμένο και οριστικό, ακούσθηκε η πρόταση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχαρης και συγκεκριμένα των δύο θυγατρικών της στη Σερβία, προκειμένου να συγκεντρωθεί ρευστότητα πέραν της χρηματοδότησης.

Φυσικά, μια τέτοια απόφαση δεν χαροποιεί την Βιομηχανία – που πιθανόν να προβάλλει ήδη προβληματισμούς αν όχι αντιρρήσεις – δεδομένου ότι τα δύο εργοστάσια Ζάχαρης που λειτουργούν στη γειτονική χώρα αποτελούν τα “ασημικά” της Βιομηχανίας.  Από την άλλη πλευρά τα 12 εκατ ευρώ που απαιτούνται ως δάνειο, δεν μπορούν να είναι οι μόνες κινήσεις που στοχεύουν στη συγκέντρωση κεφαλαίων. Από τα 12 εκατ ευρώ, ήδη τα 5 εκατ ευρώ προορίζονται για τους τευκλοπαραγωγούς, με εκπροσώπους των οποίων θα συναντηθεί η διοίκηση τηε ΕΒΖ την επόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν, το θέμα είναι ακόμη στον αέρα, αν και υπάρχει η πρόθεση και ενδεχομένως ο τρόπος, να διευθετηθεί. Ακόμη και αν η λύση δεν είναι….ζαχαρένια!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα