AVIS: Ξεκινά στην Ελλάδα την ενοικίαση αυτοκινήτου με το λεπτό – Πόσο θα κοστίζει

AVIS: Ξεκινά στην Ελλάδα την ενοικίαση αυτοκινήτου με το λεπτό – Πόσο θα κοστίζει
H υπηρεσία car sharing της Avis

Την πιλοτική έναρξη της υπηρεσίας car sharing στην Αθήνα ανακοίνωσε η Avis. Πως θα λειτουργεί , πόσο θα κοστίζει και πότε αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Από το κινητό του και χωρίς πολλές διαδικασίες θα μπορεί κάποιος να ενοικιάσει σύντομα αυτοκίνητο της AVIS, από λίγα λεπτά έως όσο χρόνο επιθυμεί, χάρη στην νέα υπηρεσία car sharing που “τρέχει” πιλοτικά αυτό το διάστημα στην Αθήνα.  Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική κίνηση της AVIS από την επόχή που άλλαξε χέρια στην Ελλάδα. Ήδη το app cAr on Demand, που είναι απαραίτητο για την διαδικασία, είναι διαθέσιμο τόσο σε περιβάλλον iOS όσο και σε Android.

Σε δημοσιογραφική εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Avis, Ανδρέας Ταπρατζής ανέφερε ότι σήμερα, στο πιλοτικό στάδιο, υπάρχουν 50 αυτοκίνητα στους δρόμους της Αθήνας, με την εμπορική λειτουργία σε πρώτη φάση να απαιτεί 150 αυτοκίνητα και 400 θέσεις στάθμευσης ενώ σε πλήρη ανάπτυξη ο αριθμός των οχημάτων θα φτάσει σε 400 και οι θέσεις στάθμευσης σε 700.

Πόσο θα κοστίζει

Σε ερώτηση του News24/7 για το ποιο θα είναι το κόστος της νέας υπηρεσίας ο κ. Ταπρατζής ανέφερε ότι δεν έχει γίνει ακόμη η κοστολόγηση του νέου προϊόντος, ξεκαθάρισε όμως θα είναι πιο ακριβή από ότι η χρήση του ταξί καθώς και από ότι την ημερήσια ενοικίαση. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Avis, η υπηρεσία αυτή παρέχεται σήμερα στην Δανία έναντι 1 ευρώ το λεπτό “μία χώρα όμως που όλα είναι 4 φορές πιο ακριβά από ότι στην Ελλάδα“. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την ενοικίαση αυτοκινήτου στην περίπτωση του car sharing δεν υπάρχουν έξτρα χρεώσεις όπως είναι η τιμή του καύσιμου ή η ασφαλιστική κάλυψη ενώ όσο μεγαλύτερη χρήση γίνεται, κλιμακωτά θα μειώνεται και το κόστος ανά λεπτό. 

Το ότι είμαστε έτοιμοι δεν σημαίνει ότι μπορεί να τεθεί και σε εμπορική λειτουργία” ανέφερε ο κ. Ταπραντζής. “Για να συμβεί αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει και μία κατάλληλη υποδομή στην πόλη αλλά και μία αντίστοιχη κουλτούρα” εξηγώντας για παράδειγμα ότι οι υπόλοιποι οδηγοί θα σέβονται τις θέσεις στάθμευσης που θα είναι για αυτή την επιλογή” ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να λυθεί το νομικό σκέλος, δηλαδή το πως θα εμφανίζεται η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Πως λειτουργεί

Ο ενδιαφερόμενος που έχει την εφαρμογή cAr on Demand στο smartphone του εντοπίζει το κοντινότερο χώρο στάθμευσης με όχημα της  AVIS, το “δεσμεύει” και μέσα σε ένα διάστημα 40 λεπτών πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία ενοικίασης του. Στην εφαρμογή έχουν περαστεί τα στοιχεία του οδηγού και της κάρτας που θα γίνει η χρέωση (σ.σ. υπηρεσία που παρέχεται από την Viva Wallet) ενώ ο οδηγός με το που φτάνει φωτογραφίζει και στέλνει στην εφαρμογή τις φωτογραφίες από τις τέσσερις πλευρές του αυτοκινήτου ώστε να εξακριβωθεί η κατάσταση στην οποία το παραλαμβάνει. 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το αυτοκίνητο ξεκλειδώνει αυτόματα και από έναν ειδικό χώρο που υπάρχει στο ντουλαπάκι, μπροστά στο κάθισμα του συνοδηγού, ο οδηγός παίρνει το κλειδί και ενεργοποιεί το αυτοκίνητο και παράλληλα την χρέωση. Η χρέωση ολοκληρώνεται όταν ο οδηγός επιστρέψει το όχημα σε μία από τις συγκεκριμένες θέσεις παρκαρίσματος και τοποθετήσει ξανά το κλειδί στο σημείο από όπου το βρήκε. Η διαδικασία απαιτεί την φωτογράφιση ξανά των τεσσάρων πλευρών που πιστοποιούν την κατάσταση του αμαξώματος. 

Η υπηρεσία προσφέρεται και προς εταιρείες οι οποίες με την σειρά τους μπορούν να την παρέχουν σε υπαλλήλους ή συνεργάτες τους. Κοινώς μία εταιρία με έδρα στο Μαρούσι μπορεί να δίνει την δυνατότητα στους υπαλλήλους της να μετακινηθούν προς το κέντρο μέσω της υπηρεσίας με την χρέωση να γίνεται απευθείας στην εταιρεία εάν ο χρήστης έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τον εταιρικό και όχι τον προσωπικό του λογαριασμό. 

60 χρόνια Avis

Η ανακοίνωση της νέας υπηρεσίας βρίσκει την  Avis στα 60α της γενέθλια και στην πρώτη θέση στην ελληνική αγορά. Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση ο κύκλος εργασιών της Avis για το 2019 έκλεισε στα €190 εκατ., με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα €95 εκατομμύρια και κέρδη προ φόρων (PBT) στα €31 εκατ., ενώ η αξία ενεργητικού της Εταιρίας σήμερα, ξεπερνάει τα €500 εκατ.

Την περσινή χρονιά η Avis προχώρησε σε επενδύσεις ύψους €200 εκατ., δίνοντας έμφαση στην ανανέωση και μεγέθυνση του στόλου της, ο οποίος ξεπέρασε τα 38.000 οχήματα. Με την αγορά 11.000 νέων οχημάτων, η Εταιρία υλοποίησε το 10% των ταξινομήσεων της Ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, αυξάνοντας κατά 30% τους πελάτες της στις υπηρεσίες μακροχρόνιων μισθώσεων (leasing). Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της Avis και στις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων (rent a car), συγκεντρώνοντας πάνω από 2 εκατ. ημέρες ενοικίασης μέσα στο 2019, ενισχύοντας ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα