Coca-Cola: Νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων “Zero Drop” στην Κρήτη – έρχονται νέοι “σταθμοί”

Coca-Cola: Νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων “Zero Drop” στην Κρήτη – έρχονται νέοι “σταθμοί”

Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί δυναμικά και σε άλλες περιοχές, μετά τη Φολέγανδρο και το Ηράκλειο, που ήδη τρέχει. Όπως αναφέρεται, δε, το νέο πρόγραμμα ενισχύει την παρουσία και συνολική επίδραση της εταρείας στο νησί εξοικονομώντας εκατομμύρια λίτρα νερού στο Ηράκλειο

Σε μια εποχή όπου παρά το βροχερό Ιούνιο το ζήτημα της επάρκειας νερού αλλά και ποιότητας των υδάτινων πόρων τίθεται επιτακτικά, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, η  η Coca-Cola στην Ελλάδα, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, την περασμένη Πέμπτη 15 Ιουνίου.

“Με όραμα ένα πιο βιώσιμο μέλλον, η Coca-Cola στην Ελλάδα, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα το νησί της Κρήτης και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης” αναφέρθηκε από την εταιρεία λατά την εκδήλωση που έδωσαν το «παρών» ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, κ. Γιώργος Σισαμάκης, ο Αντιπεριφεριάρχης τομέα Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Ξυλούρης, η κ. Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, ο κ. Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής τηςCola-Cola Hellas και ο κ. Βαγγέλης Kωνσταντιανός, Εκτελεστικός Γραμματέας του Global Water Partnership – Mediterranean, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συνεργάτες της εταιρείας. 

Μάλιστα, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη νέα πρωτοβουλία της εταιρίας, καθώς και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που αποτελεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της για την Κρήτη.

Το πρόγραμμα

Όπως αναφέρθηκε, με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop», που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean, προχώρησε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με επίκεντρο την εξοικονόμηση νερού και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. 

Πιο συγκεκριμένα, με τη χρηματοδότηση και της Coca-Cola Τρία Έψιλον και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, ολοκληρώθηκαν έργα υποδομής, με στόχο την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου στις κοινότητες του Προφήτη Ηλία και Βουτών, με τα οποία εξοικονομούνται και «επιστρέφονται» στις τοπικές κοινωνίες εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, τόσο στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι εμπλεκόμενοι στο όλο πρρόγραμμα, τα οφέλη που θα αποφέρει το πρόγραμμα «Zero Drop» στον τόπο είναι πολλαπλά για τους κατοίκους, τους αγρότες και συνολικά την τοπική κοινότητα, καθώς περιορίζονται οι διακοπές στο δίκτυο άρδευσης στην Κοινότητα του Προφήτη Ηλία χάρη στην ενίσχυση των αγωγών διανομής των επεξεργασμένων λυμάτων. 

Παράλληλα, ενισχύεται η αγροτική παραγωγή και εξασφαλίζεται χαμηλότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς αποφεύγονται οι υδροληψίες από τον υδροφόρο ορίζοντα. Στην Κοινότητα Βουτών, μειώνεται το κόστος λειτουργίας των δύο αντλιοστασίων, καθώς και οι απώλειες νερού και εξασφαλίζεται σταθερή παροχή νερού στο δίκτυο άρδευσης. Μειώνονται επίσης και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιήθηκαν επίσης δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων για αγρότες σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Δημοτικού, με επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής.

 Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Προφήτη Ηλία έχει σημαντική αγροτική παραγωγή, κάτι που καθιστά την διασφάλιση επαρκών υδάτινων πόρων ¨”εκ των ων ου άνευ” για τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Μάλιστα, συνολικά η βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στην Κρήτη, και ειδικά στην Ανατολική, δηλαδή σε Ηράκλειο και Λασίθι, συνδέεται απόλυτα με τα αποθέματα νερού και την ορθή διαχείρισή του καθώς μάλιστα στην περιοχή, συγκριτικά με τα δυτικά της Μεγαλονήσου καταγράφονται λιγότερες βροχοπτώσεις. Συνολικά, βέβαια., η Κρήτη αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης, και άρα πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Coca Cola στην Ελλάδα, είναι άκρως σημαντικές. Με βάση, δε, όσα αναφέρθηκαν, το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί δυναμικά και σε άλλες περιοχές, μετά τη Φολέγανδρο και το Ηράκλειο, που ήδη τρέχει.

Στο φόντο αυτό, μιλώντας στην εκδήλωση, η κα. Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια, Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, υπογράμμισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το συνολικό αποτύπωμα της Coca-Cola στην Κρήτη επεκτείνεται μέσω του προγράμματος «Zero Drop», χάρη στο οποίο θα εξοικονομούνται ετησίως εκατομμύρια λίτρα νερού, προς όφελος των κατοίκων του Ηρακλείου. Με τη δραστηριότητα αυτή ενισχύουμε την τοπική οικονομία κι απασχόληση και συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Το εργοστάσιο της 3Ε εδώ στο Ηράκλειο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Κρήτη. Απασχολούμε περισσότερους από 110 εργαζόμενους κι εξυπηρετούμε πάνω από 10.000 σημεία με τη μεγάλη ομάδα πωλήσεων που έχουμε. Πιστεύουμε βαθιά πως οι ενέργειες που υλοποιούμε μαζί, τοπική αυτοδιοίκηση κι επιχειρήσεις, θα συμβάλουν στην προστασία του νερού για ένα καλύτερο & πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Δημιουργούμε κι επιστρέφουμε αξία στην Κρήτη.»

«Το πρόγραμμα ‘Zero Drop’ μας ταξιδεύει φέτος στην Κρήτη, έναν τόπο αγαπημένο για εμάς με στόχο να εξοικονομήσουμε περισσότερο νερό για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αναγνωρίζοντας την αξία του νερού για τον τόπο μας και θέλοντας να παρέχουμε βιώσιμες λύσεις, εδώ και 17 χρόνια, σε συνεργασία με την Global Water Partnership Mediterranean και με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, έχουν υλοποιηθεί έργα προστασίας, διαφύλαξης και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις. Προγράμματα όπως το ‘Zero Drop’ έρχονται να βοηθήσουν στο ζήτημα της λειψυδρίας με λύσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις προκλήσεις κάθε τόπου, δημιουργώντας απτά οφέλη για την ίδια την κοινωνία και τους ανθρώπους της» τόνισε κ. Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής, Coca-Cola Hellas.

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Κωνσταντιανός, Εκτελεστικός Γραμματέας της Global Water Partnership – Mediterranean, τόνισε: «Με εφαλτήριο τη διαχρονική συνεργασία με το σύστημα της Coca-Cola και σε συνέργεια με τον Δήμο Ηρακλείου, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το πρόγραμμα ‘Zero Drop’ ως μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που καλύπτει επείγουσες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αυξάνοντας την αποδοτικότητα της χρήσης νερού του αγροτικού τομέα, του μακράν μεγαλύτερου καταναλωτή νερού στην Ελλάδα, όχι μόνο υποστηρίζουμε τους παραγωγούς, αλλά εξασφαλίζουμε περισσότερο νερό για όλους τους παραγωγικούς τομείς και το περιβάλλον, ενισχύοντας επίσης την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.»

O κ. Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δήλωσε σχετικά: «Κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος, σε χρήσιμες δράσεις προς όφελος της κοινωνίας, αποτελεί σημαντική προσπάθεια, άξια υποστήριξης και επαίνου. Το ‘Zero Drop’ έρχεται αρωγός στις πολύχρονες ενέργειες του Δήμου Ηρακλείου για την υπεύθυνη διαχείριση του νερού στην περιοχή μας. Και ασφαλώς θα συμβάλλει στο κρίσιμο πρόβλημα της λειψυδρίας που έχει η Κρήτη. Ιδιαίτερα αυτή την χρονιά που είχαμε χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία αυτή και απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην πραγμάτωση του συγκεκριμένου προγράμματος.»

Συνεργασία με τα καταστήματα Χαλκιαδάκη για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του Ηρακλείου

Στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Drop, η εταιρεία ενώνει τις δυνάμεις της με τα καταστήματα Χαλκιαδάκης και μαζί στηρίζουν την εκπαίδευση των μαθητών του Ηρακλείου γύρω από την ορθή διαχείριση του νερού και την σημασία της προστασίας αυτού του τόσο σημαντικού αγαθού. Για το σκοπό αυτό η GWP-Med θα δημιουργήσει ειδικά επιμορφωτικά επιτραπέζια παιχνίδια που θα μοιραστούν στα σχολεία του Δήμου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενισχύοντας το έργο των δασκάλων της περιοχής.

Η αγορά

Παράλληλα, πάντως, με την παρουσίαση του προγράμματος Zero Drop η διοίκηση της εταιρείας, και δη ο κ. Μουρελάτος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά, σε όλη την Κρήτη, δίκτυο διανομής και πελάτες εμπεδώνοντας, όπως αναφέρεται, τη στενή σχέση συνεργασίας που υπάρχει, τόσο με το δίκτυο όσο και με τους κλάδους λιανικής και Horeca. Ειδικά, δε, όπως αναφέρεται κάτι τέτοιο είναι σημαντικό σε περιόδους που η αγορά λόγω καιρού και βέβαια συνολικής εικόνας ζήτησης έχει μεγάλες προκλήσεις,

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα