Δέκα μεγάλα εταιρικά σκάνδαλα που προκάλεσαν αίσθηση

Δέκα μεγάλα εταιρικά σκάνδαλα που προκάλεσαν αίσθηση

Οι περιπτώσεις που σημάδεψαν αρνητικά τη χρονιά που πέρασε

Το 2017 ήταν μια χρονιά μεγάλων σκανδάλων και κακών πρακτικών στον χώρο των επιχειρήσεων.

Ιδού δέκα από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις προβληματικών εταιρικών συμπεριφορών τη χρονιά που μας πέρασε.

Η UNITED ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΒΙΑΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΑΠΟ ΠΤΗΣΗ ΤΗΣ

Η United Airlines έγινε αποδέκτης σφοδρών επικρίσεων όταν δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας απομάκρυναν βίαια έναν επιβάτη που ήταν γεμάτος αίματα από μία πτήση της τον Απρίλιο. Οι κρατήσεις στην πτήση ήταν περισσότερες από τις θέσεις, αλλά αυτό βεβαίως δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βίαιη συμπεριφορά εναντίον του David Dao. Σε βίντεο που διέρρευσε, ο 69χρονος εμφανίζεται να χτυπάει το κεφάλι του σε κάθισμα, ενώ στη συνέχεια σκίζονται τα ρούχα του και σπάνε τα γυαλιά του καθώς τον τραβάνε στον διάδρομο.

Passengers check-in for flights at United Continental Holdings Inc. Terminal 7 of Los Angeles International Airport (LAX) in Los Angeles, California, U.S., on Tuesday, Aug. 18, 2015. LAX is one of a handful of major U.S. airports where no one carrier dominates -- each of the four biggest airlines now holds market share between 14 percent and 18 percent. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images Bloomberg via Getty Images

 

Το επιβατικό κοινό σε όλο τον κόσμο αντέδρασε με τρόμο και πλήθυναν οι φωνές που ζητούσαν μποϊκοτάρισμα της αεροπορικής εταιρείας. Και η αντίδραση της εταιρείας έκανε τα πράγματα χειρότερα: ο διευθύνων σύμβουλος της United, Oscar Munoz, έβγαλε μια μάλλον ψυχρή ανακοίνωση που ανέφερε ότι «αυτό είναι ένα δυσάρεστο γεγονός για όλους εμάς εδώ στη United – η γλώσσα που χρησιμοποίησε προφανώς δεν ήταν αντίστοιχη της βαρύτητας του συμβάντος.

21ST CENTURY FOX ΚΑΙ BILL O’REILLY

Οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης έριξαν βαριά τη σκιά τους πάνω από πολλές εταιρείες το 2017, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα της ψυχαγωγίας 21st Century Fox. Οι μπελάδες για τη Fox ξεκίνησαν το 2016, όταν η παρουσιάστρια Gretchen Carlson υπέβαλλε αγωγή κατά του επικεφαλής ειδήσεων του Fox News Channel, Roger Ailes, κατηγορώντας τον για σεξουαλική παρενόχληση.

 

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Τον Απρίλιο, αποκαλύφθηκε ότι ο αστέρας του καναλιού, σχολιαστής Bill O’Reilly, είχε δώσει εκατομμύρια δολάρια σε πέντε γυναίκες για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, σε σχέση με κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα νέα δυσαρέστησαν τους διαφημιστές, οι οποίοι έπαψαν να υποστηρίζουν διαφημιστικά την εκπομπή O’Reilly Factor. Τον Απρίλιο, ο O’Reilly απομακρύνθηκε. Το χειρότερο απ’ όλα; Απ’ ό,τι φαίνεται η Fox γνώριζε για τις κατηγορίες κατά του O’Reilly όταν αποφάσισε να του προσφέρει ένα νέο συμβόλαιο τον Ιανουάριο.

ALPHABET ΚΑΙ FACEBOOK

Το 2017 ήταν μια χρονιά κατά την οποία το Κογκρέσο και οι διαδικτυακοί τιτάνες των ΗΠΑ κλήθηκαν να σκεφτούν στα σοβαρά τον ρόλο τους στη δημοκρατική διαδικασία. Εν μέσω φημών ότι η εξάπλωση fake news επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016, εταιρικοί γίγαντες όπως η Facebook και η Google αρνήθηκαν δημοσίως αυτές τις αιτιάσεις.

 

Όλα αυτά όμως άλλαξαν τη χρονιά που μας πέρασε, με τις δύο εταιρείες να παραδέχονται ότι εντόπισαν λογαριασμούς με διασυνδέσεις στη ρωσική κυβέρνηση. Η Facebook ανέφερε την ύπαρξη 3.000 διαφημίσεων με κάποια μορφή διασύνδεσης με το Κρεμλίνο, που στόχο είχαν να διχάσουν τον αμερικανικό πληθυσμό. Και η Google, παράλληλα, βρήκε δεκάδες χιλιάδες διαφημίσεις που αγοράστηκαν από ρωσικές οντότητες σε YouTube και Gmail. Τέλος, η Twitter απεκάλυψε ότι το χρηματοδοτούμενο από τη ρωσική κυβέρνηση πρακτορείο ειδήσεων Russia Today ξόδεψε 274.000 δολάρια σε διαφημίσεις στην πλατφόρμα το 2016.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟ FORTUNE GREECE

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα