Επίσημη “αγαπημένη” του Σπύρου Θεοδωρόπουλου η ΙΟΝ

Επίσημη “αγαπημένη” του Σπύρου Θεοδωρόπουλου η ΙΟΝ
Εργοστάσιο σοκολάτας ΙΟΝ Eurokinissi

Η εξαγορά της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο αφορά αρχικώς για το 45% της εταιρείας με option για επιπλέον ποσοστό 30% εν ευθέτω χρόνω.

Την εξαγορά ποσοστού ύψους 45% στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ανακοίνωσαν επισήμως σήμερα τα δύο μέρη, έχοντας προηγουμένως διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η εταιρεία συμμετοχών που έχει δημιουργήσει για επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων, διαθέτει επίσης το option αγοράς επιπλέον ποσοστού, το οποίο κατά πληροφορίες αφορά σε ένα επιπλέον 30%, εν ευθέτω χρόνω. Σημειώνεται δε ότι οι σημερινοί μέτοχοι της ΙΟΝ ΑΕ (οικογένεια Κωτσιοπούλου) θα συνεχίσουν να ασκούν την διοίκηση της εταιρείας.

Το τίμημα της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκε ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η προφορά Θεοδωρόπουλου βασιζόταν σε αποτίμηση 12-13 φορές τα κέρδη EBITDA της εταιρείας (19 εκατ.ευρώ περίπου στην τελευταία οικονομική χρήση). Πληροφορίες ανάφεραν πως το αίτημα του πωλητή (της οικογένειας Κωτσιοπούλου) αφορούσε σε μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή κερδών, ωστόσο μένει να φανεί τελικώς ποιο είναι το ποσό της συναλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική σοκολατοβιομηχανία, η οποία αντιστάθηκε ουκ ολίγες φορές σε προτάσεις εξαγοράς ή στρατηγικών συνεργασιών, αποκτά νέο βασικό μέτοχο, και μάλιστα κάποιον που έχει συνδέσει το όνομα του και την επιχειρηματική του διαδρομή με επώνυμα προϊόντα σνακ, δημιουργώντας μια πολυεθνική, την Chipita, την οποία πώλησε με θεαματική αποτίμηση μόλις λίγους μήνες πριν στον κολοσσό της Mondelez.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα