Έργα υποδομών 2 δισ. ευρώ σε εξέλιξη στην Ελλάδα – 4η χώρα με 100% συγχρηματοδότηση

Έργα υποδομών 2 δισ. ευρώ σε εξέλιξη στην Ελλάδα – 4η χώρα με 100% συγχρηματοδότηση

Αναλυτικά όσα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και της Ευρωπαίας Επιτρόπου, αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε Κορίνας Κρέτσου.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και αυτά που πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και της Ευρωπαίας Επιτρόπου, αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε Κορίνας Κρέτσου.

Η επίτροπος, η οποία προέρχεται από τη Ρουμανία και έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο για μεγάλα έργα στα Βαλκάνια και τη χώρα μας, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ποσοστό συγχρηματοδότησης που αγγίζει το 100%, για την περίοδο 2007 – 2013, και είναι η τέταρτη χώρα που επιτυγχάνει ένα τέτοιο ποσοστό.

Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πρέπει να αδράξουμε αυτό το χρυσό μομέντουμ για την Ελλάδα και επίσης πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, προς το μέλλον, διότι υλοποιούνται πολύ σημαντικά έργα, αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.»

Το ιδιαίτερα σημαντικό νέο που βγήκε από τη συνάντηση, είναι ότι πέραν των συζητήσεων για έργα και για διαγωνισμούς που «τρέχουν», τα οποία, είτε πρέπει να ολοκληρωθούν, είτε πρέπει να προωθηθούν, είτε πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση, όπως είναι η Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας και οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς τις δυτικές συνοικίες, είναι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο και θα έχει δύο φάσεις, το 2027 και το 2037. Είναι ένα σχέδιο μακράς πνοής για τις υποδομές και τη λειτουργία τους, με πιο αυστηρούς κανονισμούς για τη νέα περίοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ιεραρχήσει τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τη νέα προγραμματική περίοδο, το ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Το ζήτημα είναι να υπάρχουν ώριμα έργα και χρήματα για την ολοκλήρωσή τους.

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε, ήταν το φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων. «Είναι πολιτική της κυβέρνησής μας να περιορίσουμε τις μεγάλες εκπτώσεις στις δημόσιες συμβάσεις. Δηλαδή να περιορίσουμε τον άκρατο – εάν θέλετε – ανταγωνισμό, που δεν δίνει ποιότητα ούτε στις μελέτες, ούτε στα έργα. Παραδώσαμε την εγκύκλιο που είναι έτοιμη και θα γίνει προσπάθεια για τη νομοθέτηση αυτού του τρόπου ερμηνείας των πολύ μεγάλων εκπτώσεων ή των πολύ χαμηλών προσφορών όπως ορίζεται στην Οδηγία, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο,» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα