Εταιρεία μεταφορών η Uber σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πινακίδα της εταιρίας UBER στις ΗΠΑ
Πινακίδα της εταιρίας UBER στις ΗΠΑ AP

Η απόφαση είναι καθοριστικής σημασίας αφού μπορεί να αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης της εταιρείας στην Ευρώπη

Εταιρεία μεταφορών αποτελεί η Uber σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον ελεύθερες να τη φορολογήσουν ανάλογα.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο είναι αποτέλεσμα προσφυγής ομάδας οδηγών ταξί από την Βαρκελώνη, σύμφωνα με την οποία η Uber αποτελεί εταιρεία μεταφορών από τη στιγμή που μεταφέρει επιβάτες.

Η εταιρεία από την πλευρά της, υποστήριζε ότι είναι εταιρεία ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπόκειται στους κανόνες που ισχύουν για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στην ΕΕ.

Κατόπιν της απόφασης, η Uber μπορεί να βρεθεί πλέον αντιμέτωπη με μεγαλύτερη φορολόγηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας που κινείται πλέον στην τροχιά του Brexit από την ΕΕ.

«Η υπηρεσία που παρέχει η Uber, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιώτες με μη επαγγελματίες οδηγούς καλύπτεται από υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών», αναφέρει στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υπηρεσίας», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Η Uber ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή η απόφαση δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ όπου ήδη λειτουργούμε βάσει της νομοθεσίας περί μεταφορών. Ωστόσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι ακόμα δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως τη δική μας», ανέφερε η Uber σε ανακοίνωση που απέστειλε με e-mail.

«Όπως έχει δηλώσει ο νέος μας διευθύνων σύμβουλος, η ρύθμιση υπηρεσιών όπως η Uber είναι ενδεδειγμένη και ως και τούτου θα συνεχίσουμε το διάλογο με πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η προσέγγιση που θα λάβουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει μια αξιόπιστη μετακίνηση με το άγγιγμα ενός κουμπιού», αναφέρεται στην απάντηση της Uber.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σπίρτζης: 'Απόλυτα δικαιωμένος' από την απόφαση για την Uber

Uber: Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αλλάζει τη δραστηριότητά μας στην ΕΕ

Λίβανος: Οδηγός της UBER σκότωσε την βρετανίδα διπλωμάτη

Σάλος με την Uber: Συγκάλυψε την υποκλοπή στοιχείων 57 εκατ. επιβατών της

SHARE:

24Media Network