Eurobank: Νέο πακέτο μέτρων 750 εκ. ευρώ για την επανεκκίνηση του ξενοδοχειακού κλάδου

Eurobank
Eurobank EUROKINISSI

Οι πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκ. ευρώ για διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκ. ευρώ για παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκ. ευρώ για νέες επενδύσεις, αφορούν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Ένα νέο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ για την επανεκκίνηση του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου ανακοίνωσε η Eurobank.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου η διοίκηση της Eurobank ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας που συμβάλει - άμεσα ή έμμεσα-  με 21% στο ΑΕΠ και 22% στην απασχόληση της χώρας. Ειδικότερα:

  • «Παγώνει» τις δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019.
  • Χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη & ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.
  • Παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021.
  • Συνεχίζει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.
  • Προσφέρει αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης ”CoVid-Shield“, του πρώτου ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης ΤÜV AUSTRIA. Βοηθά έτσι τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησης την οποία, φέτος, θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.

Οι νέες πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκ. ευρώ για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκ. ευρώ για νέες επενδύσεις, αφορούν στήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους από το χαρτοφυλάκιο ενήμερων ξενοδοχειακών δανείων της Τράπεζας.

Στόχος της Τράπεζας είναι να συμβάλει με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε οι πελάτες της να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες και η Ελλάδα να κερδίσει το φετινό στοίχημα, να αναδειχθεί ασφαλής προορισμός για το 2020, θέτοντας τις βάσεις μιας δυναμικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Καραβίας: διαχειρίσιμο το πρόβλημα των κόκκινων δανέιων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Eurobank θέτει ως απόλυτη επιχειρηματική προτεραιότητα να πρωταγωνιστήσει στη στήριξη των επιχειρήσεων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου των ξενοδοχείων – ΟΛΩΝ των ξενοδοχείων, μεγάλων, μεσαίων και μικρών - είναι κρίσιμη για τη χώρα και την προοπτική της οικονομίας. Η Eurobank είναι η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού. Όχι μόνον για τις ηλιόλουστες μέρες. Είμαστε η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού και στα δύσκολα».

Ερωτηθείς για τη νέα γενιά κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού ο κ. Καραβίας εμφανίστηκε αισιόδοξος κάνοντας λόγο για μικρό και διαχειρίσιμο πρόβλημα. «Σίγουρα υπάρχει ανησυχία αν και ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε στο β’ εξάμηνο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλέον μεγάλη τεχνογνωσία στο ζήτημα σε συνδυασμό με το ότι η πολιτεία έλαβε έγκαιρα και προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρα, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη δημιουργία σημαντικού όγκου νέων κόκκινων δανείων

Ειδικά για την Eurobank ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου τόνισε ότι το πλάνο εμπροσθοβαρής μείωσης των κόκκινων δανείων που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του και θα μειώσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο κατά 2/3 ήτοι στο 15% επί του συνόλου.

Σχολιάζοντας τέλος το σχέδιο της Τράπεζας τα Ελλάδος για δημιουργία Bad Bank, o κ. Καραβίας πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε για μείωση κόκκινων δανείων τόσο το καλύτερο. Το πρόγραμμα Ηρακλής ήταν το πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Μόλις έχουμε το σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για bad bank θα το μελετήσουμε και ίσως κάνουμε χρήση του. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τα NPLs κάτω από 5%».

Βασιλείου: ενήμερα το 77% των τουριστικών δανέιων

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, δήλωσε: «Η Eurobank στηρίζει διαχρονικά, στην πράξη, την ελληνική τουριστική βιομηχανία και τις συνεπείς επιχειρήσεις, που άντεξαν την πολυετή κρίση στην Ελλάδα και θα ξεπεράσουν και αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία. Ως η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού, η Eurobank πρωτοπορεί και ενισχύει το πλέγμα προστασίας για τους επιχειρηματίες πελάτες του ξενοδοχειακού κλάδου, όχι μόνο για τη δύσκολη φετινή χρονιά, αλλά και για το 2021, έτος εξαιρετικά κρίσιμο για την μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάκαμψης του κλάδου».

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου τα δάνεια τουρισμού είναι ύψους 1,75 δισ ευρώ. Το 77% απόλυτα ενήμερα. Το 23% αφορά προβληματικά δάνεια ύψους 370 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 80% αφορά 10 μεγάλα ξενοδοχειακά δάνεια. «Σε κάθε μία επιχείρηση έχουμε προτείνει λύσεις. Από τις 10 περιπτώσεις τα 7-8 είναι ρυθμισμένα. Σε 2-3 προχωρούν οι νομικές ενέργειες» επεσήμανε ο κ. Βασιλείου.

Γιαννακλής: 5.500 αιτήματα μέσω ΤΕΠΙΧ

Ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, ανέφερε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημαντικός πυλώνας του τουρισμού, βρίσκουν στην Eurobank τη συνολική στήριξη που χρειάζονται. Με διορατικότητα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες διευκόλυνσης και ενίσχυσης, ενώ συμμαχώντας με συνεργάτες διεθνούς κύρους, όπως η ΤÜV AUSTRIA, τις βοηθούμε να ανταποκριθούν αξιόπιστα, οικονομικά και ευκολότερα, στα νέα πρόσθετα κόστη προσαρμογής στις απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης».

Παράλληλα ο κ. Γιαννακλής ενημέρωσε για την κατάθεση 5500 αιτημάτων χρηματοδότησης στην τράπεζα μέσω των πλατφορμών της πολιτείας (ΤΕΠΙΧ) όπου το 15% αφορούσε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με την τράπεζα να έχει ήδη προχωρήσει σε 1000 εγκρίσεις.

Οι νέες πρωτοβουλίες της Τράπεζας παρουσιάστηκαν σε Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου και ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας, κ. Γεωργίου Ζανιά και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Σταύρου Ιωάννου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurobank, Τουρισμός
SHARE:

24Media Network