Folli Follie: Εξυγίανση μετ’ εμποδίων και το “σενάριο για το Netflix”

Folli Follie: Εξυγίανση μετ’ εμποδίων και το “σενάριο για το Netflix”
Φωτεινή πινακίδα σε κατάστημα Folli Follie Eurokinissi

Συστήνεται νέα εταιρεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά το σχέδιο εξυγίανσης "κολλάει" στη δέσμευση των ακινήτων. Το σημερινό αποτύπωμα και η ανθεκτικότητα μιας εταιρείας που επί 4,5 χρόνια παλεύει.

Προσπάθεια εφαρμογής του πολυθρύλητου Σχεδίου Εξυγίανσης της Folli Follie – σχεδόν ένα χρόνο μετά και την έγκριση που έλαβε αυτό από το αρμόδιο δικαστήριο- επιχειρεί η ανεξάρτητη διοίκηση της εταιρείας σε συνεργασία με τους ομολογιούχους πιστωτές της.

Ως γνωστόν, το Σχέδιο Εξυγίανσης -που μάλιστα προσπάθησαν να εμποδίσουν πολλάκις ακόμη και με κύριες παρεμβάσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι παλαιοί μέτοχοι και κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα Κουτσολιούτσοι- προέβλεπε να δημιουργηθούν δύο εταιρικές οντότητες, μια που θα αναλάμβανε την επιχειρηματική δραστηριότητα και η δεύτερη στην οποία θα εισφέρονταν όλα τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας, προς αποπληρωμή των ομολογιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές προχώρησαν τουλάχιστον στην ενεργοποίηση τους ενός σκέλους της συμφωνίας, ιδρύοντας την OpsCo, δηλαδή την εταιρεία η οποία θα αναλάβει την επιχειρηματική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie, ήτοι τη δραστηριότητα σε κοσμήματα, λιανική ένδυσης και καλλυντικά, έστω και στο συρρικνωμένο σημερινό της αποτύπωμα.

Σε χθεσινή δημοσιογραφική εκδήλωση ενημέρωσης, ο διορισμένος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και εκτελεστικό μέλος του δ.σ. κ. Γιώργος Σάμιος αναφέρθηκε τόσο στην παραπάνω εξέλιξη όσο και στην παγίδευση των προσπαθειών εξυγίανσης από την παροιμιώδη καθυστέρηση της ποινικής δίκης της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σημειώνεται πως τόσο ο κ. Σάμιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη διοίκησης διορίστηκαν με δικαστική απόφαση μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Σάμιος επανέλαβε (η εταιρεία είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση), πως δεδομένου ότι η ποινική δίκη δεν έχει καν αρχίσει τα ακίνητα της εταιρείας (αξίας περίπου 28 εκατ.ευρώ αλλά και 3 εκατ.ευρώ σε μετρητά από μερίσματα θυγατρικών) παραμένουν δεσμευμένα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, και άρα εμποδίζουν τόσο τη σύσταση της δεύτερης εταιρείας (που θα αποπληρώνει τους ομολογιούχους πιστωτές), αλλά και θα μπορούσε να αποτελέσει τον εγγυητή της επιχειρηματικής δραστηριότητας (OpsCo), προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα.

Δεδομένου ότι η εταιρεία λειτουργεί επί 4,5 χρόνια (από το ξέσπασμα του σκανδάλου τον Μάιο του 2018 έως σήμερα) χωρίς δανεισμό, χάνοντας βαθμηδόν τον κύριο όγκο του εμπορικού της αντικειμένου (συνολικά 42 brands και έναν ολόκληρο κλάδο μετά την εκχώρηση του ποσοστού της στα Αττικά Πολυκαταστήματα ως ενέχυρου στις ελληνικές τράπεζες), την υποχρέωση να προπληρώνει για την αγορά εμπορευμάτων, αλλά και την επίπτωση της πανδημίας, η αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας και εν πολλοίς η ολοκλήρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης είναι επιτακτική.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία μπορεί να «κούρεψε» τα χρέη προς τρίτους προμηθευτές αλλά και το συνολικό ποσό οφειλής προς τους ομολογιούχους ύψους 430 εκατ.ευρώ, ωστόσο αποδίδει κανονικά τις ρυθμισμένες οφειλές προς Εφορία, ΕΦΚΑ και εργαζομένους. Μόνον για αποζημιώσεις σε 700 εργαζόμενους (που δεν είχαν πια αντικείμενο ενασχόλησης με την απώλεια των μαρκών), η εταιρεία έχει αποδώσει 6,5 εκατ.ευρώ, ενώ καταβάλλει κανονικά μισθούς και δώρα στους 1000 περίπου εργαζόμενους της σήμερα.

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση μετά την πώληση του Μινιόν αποτέλεσε μια ανάσα, ωστόσο, το ποσό εξανεμίστηκε ευλόγως σύντομα, ενώ οι ομολογιούχοι πιστωτές, προφανώς δεν προτίθενται να καταβάλλουν ούτε σεντ για την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία (σε συνεργασία με τους ομολογιούχους ) εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης του ακινήτου των κεντρικών γραφείων στον Άγιο Στέφανο, το οποίο αποτελεί γραφειακό συγκρότημα μεγάλου εμβαδού, που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στο σημερινό μέγεθος της Folli Follie.

Το σημερινό αποτύπωμα

«Πρόκειται για θαύμα, που αποδίδεται στα στελέχη, το γεγονός του ότι σήμερα η εταιρεία συνεχίζει να υπάρχει» ανάφερε πολλές φορές ο κ. Σάμιος.

Η εταιρεία μέσα από τα δικά της brands στο κόσμημα Folli Follie (που συνεχίζει να έχει υψηλή αποδοχή και αναγνωρισιμότητα!) και Links of London, αλλά και την σύμβαση franchise με τη φίρμα casual ένδυσης Jack&Jones, και φίρμες στο καλλυντικό (νέα προσθήκη η Aesop), το 2022 αναμένεται να παρουσιάσει τζίρο της τάξης των 40 εκατ.ευρώ.

Μέσα στο 2022 ωστόσο έχασε σημαντικό μέρος του τζίρου της (6 εκατ.ευρώ) από την «παράδοση» 4 καταστημάτων Nike στη δικαιοδοσία του επίσημου αντιπροσώπου. Από τη Nike διατηρεί στον έλεγχο της μόνο το κατάστημα του Συντάγματος, το οποίο ωστόσο συμβατικά θα εκχωρήσει στον επίσημο αντιπρόσωπο μετά το 3ο τρίμηνο του 2023.

Ο κ. Σάμιος ανάφερε ότι για τη νέα χρονιά διεκδικεί νέες διεθνείς φίρμες αντιπροσώπευσης σε γυναικεία και παιδική ένδυση, καθώς και ότι προγραμματίζεται το άνοιγμα 8 νέων καταστημάτων Jack&Jones στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε πολλάκις όλα θα κριθούν από την έκβαση μιας ποινικής υπόθεσης που κρατά δέσμια την εταιρεία και τους εργαζόμενους της. Σε πολύ προσωπικό τόνο δε, πρόσθεσε πως μετά την εμπειρία της Folli Follie θα γράψει βιβλίο, θα προτείνει να δημιουργηθεί πανεπιστημιακό case study, ενώ τα στελέχη της εταιρείας πρότειναν να γραφεί «σενάριο για σειρά στο Netflix», προκειμένου να αφηγηθεί το απίστευτο οικονομικό σκάνδαλο αλλά και την ηρωϊκή προσπάθεια διάσωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα