Η Μαλαματίνα ξανά στις “ράγες”

Η Μαλαματίνα ξανά στις “ράγες”

Η διάσωση της εμβληματικής οινοποιίας, οι επενδύσεις και τα σχέδια ανάπτυξης για το μέλλον.

Η ρετσίνα Μαλαματίνα είναι ένα όνομα που οι περισσότεροι – ειδικά όσοι ζουν ή έχουν ζήσει στη Βόρεια Ελλάδα – έχουμε συνδέσει με παρέες, χαρούμενες στιγμές και αναμνήσεις.

Πρόκειται για μια από τις λίγες υπεραιωνόβιες μάρκες στη χώρα μας, με αδιάκοπη παρουσία στην αγορά και στη ζωή των καταναλωτών, από το 1895. Η μακρά αυτή διαδρομή κινδύνευσε να φτάσει στο τέλος της, καθώς τα τελευταία χρόνια επιχείρηση αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης

Ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η ιστορική οινοποιία ήταν η εξυγίανση και η συμφωνία για τη διευθέτηση των συσσωρευμένων χρεών. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε η προβλεπόμενη διαδικασία, στην οποία οι πιστώτριες τράπεζες σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο αξιολόγησαν τις προτάσεις πέντε υποψηφίων επενδυτών, επιλέγοντας τελικά τo σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης που προτάθηκε από τον Όμιλο Mantis.

Μετά και την επικύρωση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Φεβρουάριο, η εταιρεία πέρασε επίσημα στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. Την εξέλιξη αυτή δέχθηκαν με ανακούφιση οι 86 τότε εργαζόμενοι της εταιρείας, αλλά και εκατοντάδες αμπελουργοί και άλλοι προμηθευτές, οι οποίοι στηρίζουν στη Μαλαματίνα ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας και των εσόδων τους.

Η είσοδος του νέου επενδυτή σηματοδότησε ένα νέο ξεκίνημα για την εμβληματική οινοποιία, μέσα από την εφαρμογή ενός φιλόδοξου πλάνου το οποίο – πέρα από την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων ύψους 13 εκατ. ευρώ – προβλέπει νέες επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ σε πάγια και εξοπλισμό, διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Μαλαματίνας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, αλλά και αύξηση των θέσεων εργασίας.

Οι επενδύσεις που προωθεί η νέα Διοίκηση εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης στο εργοστάσιο του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην αναβάθμιση και ανάπτυξη των οινοποιείων της εταιρείας στο Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά την Θήβα, με έμφαση στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και προηγμένων συστημάτων ελέγχου ποιότητας. Όπως τονίζουν ηγετικά στελέχη της εταιρείας, οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων, με υψηλή και σταθερή ποιότητα σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές τιμές.

Παράλληλα, εξελίσσεται και το πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανισορροπίες του παρελθόντος, να εξορθολογιστούν οι δαπάνες και να προσαρμοστεί το μοντέλο δραστηριότητας της εταιρείας στα δεδομένα της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η κατάργηση του ζημιογόνου τμήματος διάθεσης στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της διοίκησης, το συγκεκριμένο τμήμα έπρεπε να καταργηθεί, διότι από τους 14 οδηγούς που συνολικά απασχολούσε, παρείχαν κανονικά εργασία μόνο οι 6, ενώ οι άλλοι 8 λάμβαναν υψηλούς μισθούς χωρίς να εργάζονται, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ζημιώνεται με πάνω από 400.000 ευρώ ετησίως.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από μερίδα συνδικαλιστών, με τη Διοίκηση να απαντά ότι στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου τμήματος δόθηκε η επιλογή είτε να μεταφερθούν σε άλλο παραγωγικό τμήμα, ή να συμμετέχουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με σημαντικές παροχές.

Σε κάθε περίπτωση, η αναστάτωση που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης φαίνεται πλέον να έχει λήξει. Το εργοστάσιο λειτουργεί και πάλι κανονικά με την πλειοψηφία των εργαζομένων να βρίσκονται στις θέσεις τους. Το επενδυτικό πλάνο υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου επίσης προχωρά, αφού πέρα από την κλασσική ομώνυμη ρετσίνα, η Μαλαματίνα έχει ήδη παρουσιάσει στην αγορά δύο νέες σειρές προϊόντων, με την ονομασία Ρεζινέ και Φίλιωμα.

Μέσα από την υλοποίηση του σχεδιασμού της, η νέα Διοίκηση επιδιώκει να επαναφέρει την εταιρεία στην τροχιά, να διπλασιάσει τις πωλήσεις και να αυξήσει τις εξαγωγές στο 25% του τζίρου της, στα επόμενα πέντε χρόνια. Στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στελέχη της Μαλαματίνας, εκτιμά ότι θα διπλασιάσει και τον αριθμό των εργαζομένων της. Ήδη, παρά την κατάργηση του τμήματος διάθεσης, οι εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί από 86 σε 90, ενώ σχεδιάζονται και νέες προσλήψεις σε λειτουργίες και ειδικότητες που θα ενισχύσουν τη στρατηγική ποιότητας και εξωστρέφειας της εταιρείας.

Παρά τις δυσκολίες του παρελθόντος, αλλά και τις πρόσφατες αναταράξεις, η Μαλαματίνα φαίνεται να κινείται και πάλι σε τροχιά εξυγίανσης και ανάπτυξης. Όπως διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι της νέας της Διοίκησης, στόχος είναι να παραμείνει μια ισχυρή επιχειρηματική δύναμη για τη Βόρεια Ελλάδα, με ποιοτικά προϊόντα και δραστηριότητα που προσθέτει αξία στους καταναλωτές, στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, στην τοπική και την εθνική οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα