Ισχυρό come back για την Coca Cola HBC το 2021

Ισχυρό come back για την Coca Cola HBC το 2021
Εγκαταστάσεις της Coca-Cola iStock

Διψήφια αύξηση πωλήσεων και κερδών για τον όμιλο την περασμένη χρονιά. Θετικές επιδόσεις σε όλο το εύρος δραστηριοτήτων. Πως αναπτύσσεται η Costa Coffee.

Επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη διαταραχή της πανδημίας και μάλιστα υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του “ανέφελου” 2019, παρουσίασε το 2021 η Coca-Cola HBC AG.

Ειδικότερα, σε ενοποιημένη βάση και σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ο όμιλος εμφάνισε αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 20,6% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης. Τα καθαρά έσοδα σε δημοσιευμένη βάση αυξήθηκαν κατά 16,9% στα 7,16 δισ. ευρώ.

Κατέγραψε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 14% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης ή 13% σε δημοσιευμένη βάση, κυρίως χάρη στους τομείς των αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών, καθώς και στις στρατηγικές προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου της. Η αύξηση των μεριδίων αγοράς σε αξία συνεχίστηκε, με επιπλέον 80 μονάδες βάσης στα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα αναψυκτικά.

Ο όμιλος δε, πέτυχε ισχυρή αύξηση κερδών, κατά 34% στα 578,1 εκατ. ευρώ και στα κέρδη ανά μετοχή κατά 33,7%, σε ποσό 1,58 ευρώ , υποβοηθούμενο από χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 104,3 εκατ.ευρώ στα 601,3 εκατ.ευρώ, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο.

Με βάση τα παραπάνω, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 0,71 ευρώ , αυξημένο κατά 10,9% σε ετήσια βάση.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις ανά γεωγραφική περιοχή, ο όμιλος εμφάνισε:

Αναπτυγμένες αγορές: αύξηση εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 13,9%, με αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 9,9%.. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 43,9%, ή 33% μη συμπεριλαμβανομένης της πώλησης παγίου περιουσιακού στοιχείου στην Κύπρο.

Αναπτυσσόμενες αγορές: αύξηση εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 18,0%, με αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 0,8% και των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά 4,3%,παρά τον αντίκτυπο που είχε η επιβολή του φόρου ζάχαρης στην Πολωνία.

Αναδυόμενες αγορές: αύξηση εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 27,1% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης, χάρη στην ισχυρή δυναμική στη Νιγηρία, τη Ρωσία και την Ουκρανία και την ανάκαμψη στον υπόλοιπο τομέα. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 17,3%.

Οι προοπτικές

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, οι νέες δραστηριότητες οδηγούν περαιτέρω την ανάπτυξη και το 2022. Ειδικότερα, το σήμα καφέ Costa Coffee είναι πλέον διαθέσιμο σε 17 αγορές. Το Caffè Vergnano κυκλοφόρησε το τέταρτο τρίμηνο και πλέον έχει παρουσία σε 5 αγορές.

Η γεωγραφική επέκταση στην Αίγυπτο προσθέτει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και η διαδικασία ενσωμάτωσης εξελίσσεται σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο.

Τέλος ο όμιλος συνεχίζει επενδύσεις ύψους 250 εκατ.ευρώ έως το 2025 με στόχο την εκμηδένιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη δραστηριότητα της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα