Κορονοϊός – Σούπερ Μάρκετ: Κάρτα εισόδου, πορτιέρης και από 5 έως 1.000 πελάτες ανάλογα τα τ.μ.

Κορονοϊός – Σούπερ Μάρκετ: Κάρτα εισόδου, πορτιέρης και από 5 έως 1.000 πελάτες ανάλογα τα τ.μ.
news24/7

Τι αλλάζει από σήμερα στα σούπερ μάρκετ μετά τη νέα εγκύκλιο της κυβέρνησης με μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ουρές αλλά αυτή την φορά έξω από τα σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι θα φέρει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό που εκδόθηκε την Κυριακή από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Σύμφωνα με την εγκύκλιο “οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους“.

Αυτό σημαίνει ότι στο μικρό κατάστημα γειτονιάς , της τάξης των 50 μέτρων, θα εξυπηρετούνται 5 πελάτες ενώ σε ένα hypermarket των 10.000 τ.μ. θα υπάρχει η δυνατότητα να συνυπάρχουν στους διαδρόμους του έως και 1.000 άτομα ταυτόχρονα. Μετά από ένα εξοντωτικό τριήμερο όπου την Παρασκευή τα σούπερ μάρκετ δοκιμάστηκαν από την μείωση του δυναμικού εξαιτίας της άδειας δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων τους, το Σάββατο που θύμιζε παραμονή Πρωτοχρονιάς στις καλές εποχές και την Κυριακή για ανεφοδιασμό των “βομβαρδισμένων” καταστημάτων, από σήμερα η κατάσταση στο εσωτερικό των καταστημάτων θα αρχίσει να ομαλοποιείται.

Πώς θα λειτουργήσει

Σε επικοινωνία που είχε το News24/7 με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μας ενημέρωσαν ότι στις εισόδους θα είναι αναρτημένη ανακοίνωση που θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τον αριθμό των πελατών που μπορεί, με βάση τα νέα μέτρα, να εξυπηρετήσει το κάθε κατάστημα. Ο διευθυντής του καταστήματος ή κάποιος υπάλληλος θα εκτελεί χρέη “πορτιέρη” ώστε ο αριθμός να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στα όρια που έχουν τεθεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η χθεσινή εγκύκλιος “οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά – ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης“.

Μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν από αύριο κάποιες αλυσίδες είναι η σύσταση από τα μεγάφωνα για ανέπαφη χρήση πλαστικού χρήματος καθώς και τοποθέτηση πλαστικών ταινιών στους χώρους πριν τα ταμεία ώστε να διατηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων. Παράλληλα θα δίνουν προτεραιότητα στην είσοδο και στην εξυπηρέτηση σε άτομα τρίτης ηλικίας, εγκύους και σε ΑΜΕΑ.

Τέλος όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο “στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό – αντισυπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν , προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές“.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα