Μάρδας για Ηλεκτρονική και capital controls: Από το προκαλώ προβλήματα μέχρι το είναι η αιτία, υπάρχει διαφορά

Μάρδας για Ηλεκτρονική και capital controls: Από το προκαλώ προβλήματα μέχρι το είναι η αιτία, υπάρχει διαφορά
Ορκωμοσία των Ιωάννη Μουζάλας, ως Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρη Μάρδα, ως υφυπουργού Εξωτερικών και Παναγιώτη Σγουρίδη, ως υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, για την άρση των capital controls και το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών

Τεχνική ανάλυση για τη σταδιακή άρση των capital control, πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στο διαδίκτυο η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, επαναλαμβάνοντας: «Τα capital control είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που προκαλεί προβλήματα στις επιχειρήσεις, κάτι που έχουμε επισημάνει χιλιάδες φορές, αλλά δεν αποτελούν τη μοναδική αιτία που κάποια εταιρεία οδηγείται στο λουκέτο».

«Τα capital controls δημιουργούν προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, δεν χρειάζεται να το τονίζουμε, το έχουμε πει 15.000 φορές, αλλά από το σημείο τού “προκαλώ κάποια προβλήματα” μέχρι το σημείο ότι “είναι η κύρια αιτία”, καταλαβαίνετε… υπάρχει διαφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ), ο κ. Μάρδας απαντώντας σε ερώτηση για το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών, η διοίκηση της οποίας υποστηρίζει ότι ευθύνονται τα capital control και η πολύμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς πέρυσι, απάντησε: «Η κύρια αιτία για την πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών θα φανεί στην απόφαση του δικαστηρίου. Για την περίπτωση της Ηλεκτρονικής, όσα αιτήματα είχε κάνει η εταιρεία για την εξαγωγή υλικών με σκοπό την πληρωμή εισαγωγών, όλα είχαν εγκριθεί. Θα πρέπει να δούμε ποιες πραγματικά ήταν οι αιτίες που η εταιρεία οδηγήθηκε στη πτώχευση».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Τα capital control, όπως έχω πει κατ΄επανάληψη, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, προκαλούν προβλήματα σε εταιρείες και αυτό το ξέρουμε, προσπαθήσαμε να τα απαλύνουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε από πέρυσι ως σήμερα. Απο εκεί και πέρα, για τα πάντα δεν μπορεί να είναι η κύρια αιτία τα capital controls. Σαφώς φέρουν μέρος ευθύνης πολλών πραγμάτων, τα οποία δεν γίνονται με τον τρόπο που πρέπει να γίνονται, αλλά όταν όμως συμβαίνει κάτι, πρέπει να ψάχνουμε τις κύριες αιτίες και μετά τις παραεπόμενες».

Γενικότερα για τις δυσκολίες στην επιχειρηματικότητα, ο κ. Μάρδας δήλωσε: «Γενικά και αόριστα γνωρίζουμε ότι πράγματι, οι επιχειρηματίες με την επιβολή των capital control αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, άλλοι λίγα, άλλοι περισσότερα. Κι αυτά τα προβλήματα οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να τα αντιμετωπίσουν με τη στρατηγική που εισήγαγαν. Επαναλαμβάνω, δεν ήταν τα capital control μια επιθυμητή εξέλιξη, αναγκαστήκαμε να τα επιβάλουμε και προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα