Παπαθανάσης: 500 εκατ. για πρόγραμμα στήριξης ΜμΕ

Διαβάζεται σε 3'
Ο Νίκος Παπαθανάσης
Ο Νίκος Παπαθανάσης INTIME

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα για τη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης με βάση όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Άμεσα θα τρέξει ένα πρόγραμμα εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, με βάση όσα ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Το πρόγραμμα θα τρέξει συμπληρωματικά με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, ανακοίνωσε υποστηρίζοντας ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και δη του Ταμείου Ανάκαμψης να ενισχύσει τους μικρομεσαίους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προέλθουν πόροι 500 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό που θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 70% του αιτούμενου ποσού χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί σε τρία προγράμματα υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

“Πλέον μαζί με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ θα έχουμε δύο προγράμματα στήριξης κατά βάση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την παροχή επιχειρηματικών δανείων”, δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης υπογραμμίζοντας στόχος είναι να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως στόχος είναι να συνεχίσει η χώρα μας να είναι στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προ την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, που είναι κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%. Ακόμη έχουμε λάβει το 41% των διαθέσιμων κονδυλίων ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνοντας πως τα δύο αιτήματα για την τέταρτη δόση των δανείων και των επιχειρήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν ξεχωριστά.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται το αίτημα για την τέταρτη δόση των δανείων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ενώ για το αίτημα για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ θα υποβληθεί εντός του Μαΐου, καθώς απομένουν να εκπληρωθούν δύο από τα συνολικά 20 ορόσημα. Όπως διευκρίνισε ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, τα δύο ορόσημα που εκκρεμούν είναι οι έγκριση τουλάχιστον 9.600 αιτήσεων στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις (Εξοικονομώ επιχειρώντας, αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις) και η ανάθεση της σύμβασης της Διπλής Ανάπλασης από τον Δήμο Αθηναίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα