Πώς η πετρελαϊκή Motor Oil γίνεται πρωταγωνιστής στις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια

Πώς η πετρελαϊκή Motor Oil γίνεται πρωταγωνιστής στις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια
Eurokinissi

Ο Όμιλος παρουσίασε τη θυγατρική MORE που ανακοίνωσε νέα έργα στις ΑΠΕ, την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, το οποίο θα φτάσει το 1 Γιγαβάτ με τη ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η επέκταση σε νέες «πράσινες» τεχνολογίες, αλλά και τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό, αποτελούν βασικές κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης της MORE (Motor Oil Renewable Energy).

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσημη παρουσίαση θυγατρικής της Motor Oil η MORE αποτελεί ήδη έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μετά τη συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Παράλληλα, έχει ήδη σημαντικό μερίδιο και στην εκπροσώπηση «πράσινων» χαρτοφυλακίων στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, διαχειριζόμενη ένα χαρτοφυλάκιο 500 Μεγαβάτ. Παράλληλα, διαθέτει σημαντική παρουσία και στο trading.

Εκτός από το portfolio του 1 GW, η θυγατρική της Motor Oil διαθέτει ένα portfolio μονάδων επιπλέον 2,2 Γιγαβάτ. Συνολικά η MORE θα είναι μία εταιρεία με περίπου 130 εκατ. ευρώ EBITDA και επενδεδυμένα κεφάλαια 1,6 δισ. ευρώ.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της MORE, ο  Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, χαρακτήρισε τη νέα θυγατρική σημαντικό πυλώνα στη  μετεξέλιξη της Motor Oil σε καθετοποιημένο ενεργειακό Όμιλο. Όπως συμπλήρωσε, η MORE αποτελεί ορόσημο στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη στρατηγική της Motor Oil.

Από την πλευρά του ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της MORE, σημείωσε πως η ενασχόληση με τις ΑΠΕ αποτελεί συνειδητή επιλογή για τη Motor Oil, καθώς ο ήλιος και ο αέρας χαρακτηρίζουν τη χώρα μας, έχουν μικρό κόστος, μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα σημεία που πρόκειται να καταναλωθεί. Παράλληλα, οι ΑΠΕ είναι προϋπόθεση για νέες τεχνολογίες, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως ο στόχος είναι μέχρι τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Υπογράμμισε πως στο χαρτοφυλάκιο του 1 Γιγαβάτ, τα εν λειτουργία έργα από ίδια ανάπτυξη της MORE ανέρχονται στα επίπεδα των 280 Μεγαβάτ.

Επίσης, η θυγατρική της Motor Oil έχει υπό κατασκευή νέες μονάδες συνολικής ισχύος 85 Μεγαβάτ. Οι μονάδες αυτές θα ολοκληρωθούν από τις αρχές του 2023 μέχρι και το 2024. Από το portfolio των 2,2 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, o χρόνος υλοποίησης καινούριων σταθμών θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα του εξοπλισμού και ο χρόνος διασφάλισης των αδειών.

Η κατασκευή μονάδων από αυτή τη «δεξαμενή» θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα περαιτέρω ενίσχυσης της εγκατεστημένης ισχύος της MORE. Όσον αφορά τις πιθανές νέες εξαγορές, αυτές θα αφορούν την απόκτηση αδειών, οι οποίες βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, και όχι έτοιμων έργων.

Σε σχέση με την προοπτική δραστηριοποίησης της MORE εκτός συνόρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι εξετάζονται διάφορες περιπτώσεις στο εξωτερικό, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Για τη δραστηριοποίηση εκτός συνόρων, αφορά τόσο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και την εμπορία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα