Πώς να κόψεις το κάπνισμα: Η επιστολή 72 επιστημόνων στον ΠΟΥ

default image

Η Νέα Εποχή του Ομίλου Παπαστράτος και η καινοτόμα στρατηγική της για τον έλεγχο του καπνίσματος. Ποια θα είναι τα οφέλη στη δημόσια υγεία.

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι γνωστές σε όλους μας, αν και ορισμένες φορές δεν συνειδητοποιούμε το μέγεθος της καταστροφής που επιφέρει στην ανθρώπινη υγεία. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα μειώνει το προσδόκιμο ζωής του κατά 4,6 χρόνια, ενώ η έναρξη του καπνίσματος στην ηλικία των 15 μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 8 χρόνια.

Δεν κρούει όμως μόνο η Ελλάδα τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς 72 έγκριτα μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας από 19 χώρες έστειλαν επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Ουσιαστικά ζητούν από τον Οργανισμό να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση αποτελεσματικών και ταχείας δράσης πολιτικών για τη ρύθμιση της χρήσης του καπνού και της νικοτίνης.

Οι υπογράφοντες ζητούν επίσης από τον Π.Ο.Υ. και τους εθνικούς οργανισμούς που μετέχουν σε αυτόν, να υιοθετήσουν μια θετική προσέγγιση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, στο βαθμό που αυτή μπορεί να μειώσει την βλάβη από το κάπνισμα και να συμβάλει στον έλεγχο και στη διακοπή του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος είναι σίγουρα μια δύσκολη απόφαση, καθώς η νικοτίνη θεωρείται εξίσου εθιστική με την ηρωίνη. Επιδρά στον εγκέφαλο ο οποίος δημιουργεί ειδικούς υποδοχείς για την νικοτίνη ώστε να μπορεί να δεχτεί μεγάλες δόσεις.

Όταν ο εγκέφαλος παύει να δέχεται τη συνήθη δόση τότε παρατηρούνται τα συμπτώματα της έλλειψης. Δημιουργείται άγχος και σφοδρή επιθυμία για κάπνισμα. Ωστόσο, πλέον είναι αδύνατο να αγνοηθεί η ραγδαία ανάπτυξη των Εναλλακτικών Συστημάτων Παροχής Νικοτίνης (ANDS) που μπορούν να βοηθήσουν, και έχουν ήδη βοηθήσει σημαντικά στη συλλογική αντιμετώπιση μείωσης του καπνίσματος. Πρόκειται για ήδη γνωστές, αλλά και νέες τεχνολογίες, με τις οποίες η νικοτίνη παρέχεται στο χρήστη χωρίς καύση των φύλλων και εισπνοή του παραγόμενου καπνού.

Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη δημόσια υγεία, μέσω της «μείωσης της βλάβης» (harm reduction) από τον καπνό. Οι χρήστες που δεν μπορούν ή επιλέγουν να μη σταματήσουν τη χρήση της νικοτίνης, έχουν τη δυνατότητα να στραφούν από τα προϊόντα υψηλού κινδύνου (κυρίως τσιγάρα) σε προϊόντα που δυνητικά ενέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για τον χρήστη (π.χ. προϊόντα νικοτίνης χαμηλής τοξικότητας καπνού χωρίς καύση, θερμαινόμενα προϊόντα καπνού).

Και αν όλα αυτά ακούγονται θεωρητικά στα αυτιά μας αρκεί να σκεφτούμε το πώς ο Όμιλος Παπαστράτος έκανε την τομή και για αυτόν τον λόγο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο των επαγγελματιών του χώρου, όσο και του κόσμου, καθώς μετά από 87 χρόνια, σταμάτησε να παράγει τσιγάρα και μπήκε δυναμικά σε μια νέα εποχή, αφού το εργοστάσιό της αποτελεί πλέον τη δεύτερη μονάδα παγκοσμίως αποκλειστικής παραγωγής ράβδων καπνού, για το νέο καινοτόμο καπνικό προϊόν της Philip Morris International (PMI), το IQOS.

Το IQOS είναι ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο θερμαίνει τον καπνό που περιέχεται στις ράβδους καπνού (HeatSticks), αντί να τον καίει όπως στα συμβατικά τσιγάρα, παράγοντας ένα αερόλυμα το οποίο επιτρέπει να απολαμβάνεις πραγματικό άρωμα καπνού, με λιγότερες οσμές στον χώρο, καθόλου φωτιά και στάχτη. Πρέπει να σημειώσουμε πως το IQOS περιέχει πραγματικό καπνό, χωρίς τη χρήση υγρών αναπλήρωσης. H πρωτοποριακή τεχνολογία του IQOS, και η σημαντική του διαφορά του με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι ότι θερμαίνει τον καπνό που υπάρχει στις ράβδους καπνού HEETS και παράγει ένα αερόλυμα με πραγματικό άρωμα καπνού, χωρίς φωτιά και στάχτη και λιγότερες οσμές στο χώρο σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.

Είναι άκρως εντυπωσιακό το πώς το μεγαλεπήβολο πλάνο του Ομίλου ολοκληρώθηκε σε χρόνο – ρεκόρ, παρά τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και το μέγεθος του έργου, και περιλαμβάνει την κατασκευή 3 νέων κτηρίων, την εγκατάσταση 2 νέων γραμμών επεξεργασίας καπνού και 10 νέων γραμμών παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού ενώ η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα φτάνει τις20 δισεκατομμύρια θερμαινόμενες ράβδους καπνού ετησίως.

Όπως αναφέρει η επιστολή των επιστημόνων έχει έλθει η ώρα η στρατηγική για τον έλεγχο του καπνίσματος να συμπεριλάβει στους κόλπους της τη στρατηγική μείωσης της βλάβης, προς όφελος της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο. Αν όμως εσύ το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι το δικό σου επόμενο ατομικό βήμα έχε κατά νου πως τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα και σε πολλές περιπτώσεις άμεσα. Πολλές από τις βλάβες στον οργανισμό αποκαθίστανται και η εξέλιξη των νόσων που προκαλούνται από το κάπνισμα αναστέλλεται. Συγκεκριμένα λίγες μέρες μετά τη διακοπή γίνει ανάκτηση της γεύσης και της όσφρησης.

Σε 6 ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης αρχίζουν να επανέρχονται στις αρχικές τιμές. Σε 8 ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται κατά το ήμισυ και τα επίπεδα οξυγόνου επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Στις 24 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι στο χέρι σου. Στην κυριολεξία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα