ΣΕΤΕ: Τι ζήτησε ο Ρέτσος – Τι δίνει ο Μητσοτάκης

ΣΕΤΕ: Τι ζήτησε ο Ρέτσος – Τι δίνει ο Μητσοτάκης
Εικόνα από την γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ Eurokinissi

Στη φετινή, κλειστή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρός του επισήμανε όσα ζητήματα του κλάδου έλυσε η κυβέρνηση, τονίζοντας όσα χρειάζεται να γίνουν ακόμα, με τον πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα του ελληνικού τουρισμού, της επόμενη μέρας.

Η φετινή, Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΤΕ και σε αυτή παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήταν το 1991, όταν μια ομάδα επιχειρηματιών με όραμα και θέληση, προχώρησαν στη δημιουργία του Συνδέσμου μας, με στόχο τη συσπείρωση του ελληνικού τουρισμού, τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική του εξέλιξη», ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο οποίος επισήμανε ότι οι απώλειες στον τουρισμό, το 2020, έφθασαν στο 80%, έναντι του 2019, τη στιγμή που ο τουρισμός, από τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 2010, αποτέλεσε το κλειδί της ανάκαμψης.

Ο Γιάννης Ρέτσος παράθεσε όλα όσα αιτήματα του κλάδου –και όχι μόνο- δικαιώθηκαν από την κυβέρνηση, όπως «η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η δυνατότητα αναστολής  των συμβάσεων εργασίας, η μείωση των ενοικίων, η αναστολή των προθεσμιών πληρωμής των αξιογράφων, η θεσμικά κατοχυρωμένη δυνατότητα έκδοσης voucher αντί επιστροφής χρημάτων σε περιπτώσεις  ακυρώσεων κρατήσεων, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τα πρόσθετα εργαλεία χρηματοδότησης (ΤΕΠΙΧ ΙΙ/ ΕΤΕΑΝ), το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, η μείωση της προκαταβολής  φόρου εισοδήματος, η επιδότηση παγίων δαπανών και η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για την επανεκκίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων».

«Παρά τη σφοδρότητα της κρίσης, ακούσατε, κατανοήσατε και διαχειριστήκατε άμεσα όλα μας τα αιτήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αιτήματα πιεστικά πολλές φορές, αλλά πάντα στα πλαίσια του ρεαλισμού και της ενσυναίσθησης για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι «ήδη, βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουνίου και πολλές βασικές μας αγορές ακόμα δεν έχουν επανεκκινήσει. Αυτό το γεγονός αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει κάθε πρόβλεψη μας για τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το περιβάλλον, κάθε μέρα που περνάει, δεν μοιάζει με την προηγούμενη. Χρειάζεται μια διαρκής διαχείριση της καθημερινότητας, όπως το 2020, αλλά παράλληλα και ένας σχεδιασμός που θα ξεπερνάει το στενό ορίζοντα της φετινής τουριστικής περιόδου».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζήτησε να κλιμακωθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, να ξεκινήσει η λειτουργία του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα εξασφαλίσει ασφάλεια και περιβάλλον σταθερότητας, να θεσπιστεί ενιαίος ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%, που ήταν προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να στηρίξουν σημαντικά την προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία, να στηριχθούν οι επενδύσεις σε έργα υποδομών, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, να αναβαθμιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, να καθιερωθεί με ξεκάθαρους όρους και διαδικασίες, η συνεργασία του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ και να δοθεί έμφαση στο περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την αειφορία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι θα στηριχθεί ο τουρισμός, ωστόσο για το άνοιγμα των αγορών, όπως η Αγγλία που βιώνει τη μετάλλαξη, είπε ότι ίσως είναι καλύτερα που αργεί, καθώς η Πορτογαλία που άνοιξε είναι δεύτερη χώρα σε μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ΦΠΑ θα μειωθεί μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά, ελπίζοντας σύντομα, υπερθεμάτισε για τη συνεργασία του ΣΕΤΕ με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, ενώ έκανε μεγάλη αναφορά στο μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού, μιλώντας για τις υπεραξίες που πρέπει να δημιουργηθούν, να υπάρξει ανάπτυξη με όρους προστιθέμενης αξίας και όχι όγκου επισκεπτών, να προχωρήσει η διαχείριση των προορισμών, με τις DMO που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Τουρισμού.

«Πρέπει να αναδείξουμε και να προφυλάξουμε τη μοναδικότητα που κρύβεται παντού στην Ελλάδα και όχι μόνο στους γνωστούς προορισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η λέξη εμπειρία είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στο μέλλον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα