Τα επενδυτικά funds “ψωνίζουν” ελληνικά τρόφιμα

Τα επενδυτικά funds “ψωνίζουν” ελληνικά τρόφιμα
Shutterstock

Ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων προχωρούν σε συμφωνίες εξαγοράς από μεγάλα επενδυτικά funds.

Η έγκριση συμφωνίας μεταβίβασης ενός από τα μεγαλύτερα γκρουπ τροφίμων της χώρας, της Vivartia, από τη MIG στο αμερικανικό επενδυτικό fund CVC, ήρθε να επισφραγίσει εμφατικά μια τάση που αναπτύσσεται εδώ και καιρό και αφορά την τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων σε εταιρείες ελληνικών τυποποιημένων τροφίμων.

Τo deal, πέρα από την χρηματοοικονομική του πλευρά, αποδεικνύει πως το «έξυπνο χρήμα» συνεχίζει να επενδύει σε εταιρείες που έχουν προοπτικές, προσφέροντας χρηματοδοτικές «ανάσες». 

Οι κλάδοι άλλωστε που παράγουν προϊόντα ανελαστικής ζήτησης ή εμπορεύονται προϊόντα που καλύπτουν βιοτικές ανάγκες παρέμειναν οριακά ανεπηρέαστοι από την πανδημία, σημειώνεται σε πρόσφατη έρευνα της PwC. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα σειρά εγχώριων επιχειρήσεων στον κλάδο τροφίμων,  είτε βρέθηκαν με υψηλό δανεισμό, είτε αναζητούν περαιτέρω κεφάλαια για την ανάπτυξη τους, με τη συγκυρία να ευνοεί τελικώς την κατάρτιση συμφωνιών εξαγοράς από επενδυτικά funds.

Σε ότι αφορά τη Vivartia, που αποτελεί το «μεγάλο» όνομα των πρόσφατων τοποθετήσεων, το σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών της που συμφωνήθηκε με την CVC προβλέπει την καταβολή 175 εκατ. σε μετρητά, εκ των οποίων 161 εκατ. αναλογούν στην MIG και τα υπόλοιπα στους μετόχους μειοψηφίας, και την ανάληψη χρέους ύψους 425 εκατ. αλλά και περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

Έτσι, η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, η οποία επέδειξε αντοχές το 2020, η Μπαρμπα Στάθης που εκτιμάτε ότι έχει κλείσει το 2020 με άνοδο πωλήσεων, αλλά και ο πολύπαθος κλάδος εστίασης (Goody’s, Flocafe, LaPasteria), προσχωρούν στο χαρτοφυλάκιο της CVC.

Nωρίτερα, ωστόσο, το fund EOS Capital, με επικεφαλής τον Α.Ταμβακάκη και το Elikonos 2 S.C.A. SICAR από κοινού απέκτησαν μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία Eurocatering, γνωστή με το brand «Φρεσκούλης», η οποία ετοιμάζεται να δημιουργήσει νέο εργοστάσιο συσκευασίας λαχανικών και έτοιμων σαλατών. 

H EOS Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ, επιπλέον έχει επενδύσει 15 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου αποκτώντας το 20% στη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία Agrifreda που δραστηριοποιείται στις αγορές των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, χαλβά και ταχίνι, εμφιαλωμένου νερού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, με περισσότερους από 1.500 ενεργούς κωδικούς προϊόντων.

Επίσης η Μινέρβα, είναι ο επενδυτής που αναδείχθηκε προτιμητέος στη διαγωνιστική διαδικασία που “έτρεξε” τους προηγούμενους μήνες η Alpha Bank για λογαριασμό της Unilever, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει το brand τοματικών προϊόντων Pummaro. Βασικοί μέτοχοι της Μινέρβα είναι το DIORAMA Investments Sicar S.A. (συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Δασκαλόπουλου), το  Elikonos 2 SCA που ελέγχει το 16,67% και το EOS Hellenic Renaissance, τα κεφάλαια της οποίας διαχειρίζεται η EOS Capital Partner. Η τελευταία, δηλαδή η Μινέρβα, έχει ήδη εισέλθει στην αγορά τοματικών προϊόντων με το brand Χωριό, από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Τα προϊόντα τα παράγει για λογαριασμό της η Damavand, βασικός μέτοχος της οποίας με ποσοστό 75% είναι η DECA που διαχειρίζεται το DIORAMA Investments Sicar S.A.

Μετοχικές αλλαγές υπάρχουν και στη Μέγα Γύρος, η οποία απέκτησε νέο μέτοχο μειοψηφίας, το fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR μέσα στο 20201. Η επένδυση του fund στη Μέγας Γύρος, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Νίκος Λούστας, άγγιξε τα 4 εκατ. ευρώ και μέσω αυτής το Elikonos αποκτά μειοψηφικό πακέτο μετοχών, κάτω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Την αρχή ωστόσο των επενδύσεων στον κλάδο των τροφίμων είχε κάνει το επενδυτικό fund της οικογένειας Κάτσου, VNK Capital, αποκτώντας πλειοψηφικό ποσοστό στη γνωστή εταιρεία Παλίρροια, αλλά και την Cafetex (με εμπορικό σήμα CoffeeWay).

Επίσης, η επέμβαση της Impala Investments, του επιχειρηματία Δ. Βιντζηλαίου αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα deals στον κλάδο τροφίμων το προηγούμενο διάστημα, αναλαμβάνοντας μέσω διαδικασίας εξυγίανσης, τη γνωστή αλλαντοβιομηχανίαου Creta Farms αλλά και τη Λακωνική Τροφίμων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα