Τα μεγάλα έργα που θα αναδείξουν το ΟΑΚΑ σε αθλητικό και τουριστικό προορισμό

Τα μεγάλα έργα που θα αναδείξουν το ΟΑΚΑ σε αθλητικό και τουριστικό προορισμό
Αεροφωτογραφία του ΟΑΚΑ EUROKINISSI

Πάνω από 53 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν προκειμένου το Ολυμπιακό Στάδιο να γίνει εκ νέου προσβάσιμο στον αθλητή, τον πολίτη και τον τουρίστα και να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Μεγάλα έργα για να αναβαθμιστεί η εμβληματικότερη αθλητική υποδομή της χώρας, το ΟΑΚΑ, έχει βάλει μπρος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συνολικά πάνω από 53 εκατ. ευρώ πρόκειται να επενδυθούν προκειμένου ο χώρος που σήμερα είναι περίκλειστος για τον αθλητή, τον πολίτη και τον τουρίστα, να γίνει προσβάσιμος και να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Τα μεγάλα έργα περιλαμβάνουν την ανακαίνιση των στεγάστρων Καλατράβα, την δημιουργία αθλητικού ξενοδοχείου, την δημιουργία κτιρίου και σταδίου χάντμπολ κ.α.

Παράλληλα έχει υπογραφεί σύμβαση για το δικαίωμα εκμετάλλευσης δεκαέξι 16 γηπέδων αντισφαίρισης μαζί με τους βοηθητικούς τους χώρους εντός του ΟΑΚΑ με την Στάδιο 2020, εταιρεία υπό των έλεγχο των ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και Ι. Στασινόπουλου.

Σε παρουσίαση που έγινε πριν από μερικές ημέρες την οποία παρουσίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε αρχικά τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από πέρυσι προκειμένου να συντηρηθούν άμεσα οι παραμελημένες αθλητικές εγκαταστάσεις, Ολυμπιακές και μη, που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ και κατόπιν επικεντρώθηκε στο ΟΑΚΑ.

Παρουσιάστηκε το όραμα, το στρατηγικό σχέδιο και τα έως τώρα βήματα για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη αξιοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης». Η εταιρεία Dimand AE, εκπόνησε το ολοκληρωμένο Master Plan για το ΟΑΚΑ.

Τα μεγάλα έργα-παρεμβάσεις, τα οποία προγραμματίζονται, είναι:

– Ενεργειακή Αναβάθμιση, παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας, Μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος και ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Ολυμπιακού Συγκροτήματος «Σπύρος Λούης» με προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ με πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Συντήρηση – Επισκευή – Εκσυγχρονισμός μηχανοστασίων Ανοιχτού και Κλειστού Κολυμβητηρίου Αθλητικού Συγκροτήματος «Σπύρος Λούης» με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης

– Β` φάση: Αντικατάσταση φθαρμένου υλικού, Αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών, Συντήρηση και Αποκατάσταση αθλητικών υποδομών του Ολυμπιακού Συγκροτήματος «Σπύρος Λούης» με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Ο.Α.Κ.Α.

– Εργασίες Ανακατασκευής υποδομής και ταρτάν των κουλουάρ του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου, των δύο ανοιχτών βοηθητικών γηπέδων/προπονητηρίων Κ1 και Κ2 του Ο.Α.Κ.Α και του κλειστού προπονητηρίου στίβου με προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.

– Εργασίες Ανακατασκευής της Μόνωσης στις στέγες του Κλειστού Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Γκάλης» του Ο.Α.Κ.Α με προϋπολογισμό 150.000,00 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.

– Ανακατασκευή και Ενίσχυση Περίφραξης και Θυρών εισόδου/ εξόδου του Ο.Α.Κ.Α. και προϋπολογισμό 110.000,00 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.

Επίσης υπάρχουν 5 μεγάλα έργα που χρειάζονται ωρίμανση για να υλοποιηθούν:

  1. Στατική Ενίσχυση και Συντήρηση στεγάστρων Ολυμπιακού Σταδίου και γενικό πρόγραμμα Συντήρησης και Επισκευών Προϋπολογισμός: 15.000.000 ευρώ με πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.

  2. Μελέτη και Κατασκευή κεντρικού κτιρίου στέγασης ομοσπονδιών και Κλειστού Εθνικού Γηπέδου εκδηλώσεων και χάντμπολ με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ και σχεδιασμό να υλοποιηθεί ως εργο-ΣΔΙΤ.

  3. Μελέτη και Ανέγερση ξενοδοχείου τεσσάρων ή πέντε αστέρων δυναμικότητας 100 έως 150 δωματίων σε αξιοποίηση υπολοίπων συντελεστή δόμησης του συγκροτήματος με εκτιμώμενο κόστος 6.000.000 – 10.000.000 ευρώ. Το έργο αυτό θα επιδιωχθεί να υλοποιηθεί ως έργο-ΣΔΙΤ.

  4. Μελέτη και Κατασκευή συντήρησης, αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού Κλειστού Προπονητηρίου στίβου και ξενώνων Ο.Α.Κ.Α με προϋπολογισμός 4.000.000 ευρώ και προσδοκώμενη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς Πόρους.

  5. Μελέτη και Κατασκευή συντήρησης, αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού Κλειστού Κολυμβητηρίου και δημιουργία νέας κολυμβητικής δεξαμενής με πηγή χρηματοδότησης τη LAMDA DEVELOPMENT.

Συνεργασία με Lamda Development

Αξίζει να αναφερθεί πως σε συνεργασία με τη Lamda Development υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας στις 28 Ιουλίου για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό. Στο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η Lamda θα εξετάσει προτάσεις του Υφυπουργείου με στόχο το σχεδιασμό αξιοποίησης και ανακαίνισης των Ολυμπιακών και εν γένει αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αττική.

Τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο κ.Αυγενάκης, κατατίθεται πρόταση προς την εταιρεία για την πλήρη ανακατασκευή του Κέντρου Υγρού Στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο καθώς και την κατασκευή μιας ακόμη, νέας, πισίνας 25 x 25 μέτρων, για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών ενόψει της προολυμπιακής σεζόν.

Παράλληλα, πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών, πρόταση που θα αφορά στην ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους πρωταθλητές μας στο ΟΑΚΑ.

Κτιριακά έργα

Σημαντικές θεωρούνται και δύο νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για το Σπίτι του Χάντμπολ, ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών, που θα μπορεί να φιλοξενεί και τις εθνικές ομάδες, ενόψει και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων το προσεχές καλοκαίρι. Εδώ αναμένονται σύντομα νέα.

Το δεύτερο είναι το Σπίτι των Αθλητικών Ομοσπονδιών το οποίο θα γίνει με ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου, μεγάλου κτιρίου, εντός του ΟΑΚΑ, το οποίο θα στεγάσει πλήρως όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας.

Προετοιμάζεται επίσης η δημιουργία μουσείου μέσα στις εγκαταστάσεις ενώ ολοκληρώθηκε η πεζογέφυρα σύνδεσης του ΟΑΚΑ με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, που πρόκειται να λειτουργήσει σε γειτονικό κτήριο από τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Ανδριόπουλος: Το ΟΑΚΑ μπορεί να γίνει τοπόσημο

Ο κ.Ανδριόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας Dimand που διεξήγαγε αφιλοκερδώς τη μελέτη μιλώντας στην σχετική εκδήλωση είπε πως πρέπει ο χώρος να αξιοποιηθεί και να μπορέσει να αναδειχθεί τουριστικά και αθλητικά να γίνει ένα τοπόσημο της πόλης. Μάλιστα όπως είπε, αν μπει στον τουριστικό χάρτη θα μπορούσε να έχει με μετριοπαθείς προβλέψεις, έσοδα άνω των 2 εκατ.ευρώ, μόνο από εισιτήρια από επισκέπτες για μία ξενάγηση μιας ώρας

Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να λειτουργήσει εντός του χώρου και αθλητικό ξενοδοχείο όπως γίνεται με όλα τα μεγάλα αθλητικά κέντρα του εξωτερικού.

Σημείωσε επίσης πως το μέλλον του ΟΑΚΑ το οποίο έχει δύο φάσεις, μία αυτή που εκπονείται και υλοποιείται τώρα και μία δεύτερη που είναι η πιο οραματική, θα πρέπει να είναι ένας πόλος αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα