Το BMW Group προμηθεύεται αλουμίνιο που παράγεται με χρήση ηλιακής ενέργειας

Το BMW Group προμηθεύεται αλουμίνιο που παράγεται με χρήση ηλιακής ενέργειας

Με την αξιοποίηση της ενέργειας του ήλιου της ερήμου, θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά περίπου 2,5 εκατ. τόνους έως το 2030.

Ναι, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί την κορυφαία λύση για την αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων. Κι αν αυτό επιτυγχάνεται από τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς όταν κυκλοφορούν δεν καταναλώνουν καύσιμο και κατά συνέπεια δεν ρυπαίνουν, δεν συμβαίνει το ίδιο κατά τη διαδικασία όλης της φάσης παραγωγής ενός αυτοκινήτου: από την προμήθεια πρώτων υλών μέχρι την κατασκευή στο εργοστάσιο.

Το πιο σημαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι η παραγωγή κυψελών μπαταριών ή αλουμινίου, η οποία αποδεικνύεται πολύ ενεργοβόρα, με αποτέλεσμα αν δεν ληφθούν μέτρα προς την καταπολέμηση αυτού του ζητήματος, να είναι εκ των ουκ άνευ η ηλεκτροκίνηση.

Το BMW Group, αλλά και όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς τη θετική κατεύθυνση, επιθυμώντας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά όχημα, μέχρι 20% από τα επίπεδα του 2019. 

Ως εκ τούτου, το BMW Group έχει ήδη συμφωνήσει με τους προμηθευτές του για τη χρήση αποκλειστικά «πράσινης» ενέργειας στην παραγωγή των κυψελών μπαταριών 5γενιάς.

Πλέον, το αλουμίνιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας και στην υλοποίηση των στόχων της σύγχρονης ζωής. Παράλληλα, θα γίνεται όλο και σημαντικότερο ως ένα ελαφρύ υλικό που μπορεί, εν μέρει, να αντισταθμίσει το μεγάλο βάρος των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου – δηλαδή αλουμινίου προερχόμενου απευθείας από την ανόργανη ορυκτή ένωση αλουμίνα (οξείδιο του αργιλίου) – ευθύνεται για το 60% περίπου των αερίων του θερμοκηπίου από την παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου. Επομένως, η χρήση ηλιακής ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός μοχλός για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2)που σχετίζονται με την τήξη του αλουμινίου.

 

Προς αυτή τη κατεύθυνση, το BMW Group θα αρχίσει άμεσα να προμηθεύεται αλουμίνιο που παράγεται με χρήση ηλιακής ενέργειας. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο προς την επίτευξη του στόχου της εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές CO2 στο δίκτυο προμηθευτών της κατά 20% μέχρι το 2030 ή κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους εκπομπές CO2 στην επόμενη δεκαετία.

Ο γερμανικός όμιλος, από το 2013 έχει μία μακροχρόνια συνεργασία για την προμήθεια αλουμινίου με την Emirates Global Aluminium (EGA), την πρώτη εταιρεία στον κόσμο που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και για την εμπορική παραγωγή του αλουμινίου, το οποίο αρχικά θα παρέχει αποκλειστικά στο BMW Group. Η EGA προμηθεύεται την ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή του αλουμινίου που προορίζεται για το BMW Group από το Ηλιακό Πάρκο Mohammed Bin Rashid Al Maktoum που βρίσκεται στην έρημο έξω από το Ντουμπάι, το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Τη διαχείριση του πάρκου έχει η Dubai Electricity & Water Authority και η πιστοποίηση της βιώσιμης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται από ανεξάρτητους φορείς, διασφαλίζοντας ότι η ενέργεια που προμηθεύεται η EGA είναι ανιχνεύσιμη και διάφανη.

HARRY ZDERA

 

Η EGA είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός “premium aluminium” και ήταν η πρώτη εταιρεία με έδρα στη Μέση Ανατολή που προσχώρησε στο Aluminium Stewardship Initiative. Η EGA είναι ένας ολοκληρωμένος παραγωγός αλουμινίου που ελέγχει όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής: ξεκινώντας από την εξόρυξη βωξίτη, συνεχίζοντας με την επεξεργασία και διύλιση, την ηλεκτρόλυση και φτάνοντας μέχρι την παραγωγή χυτού, πρωτογενούς αλουμινίου. Μάλιστα, το 2019, πούλησε 2,6 εκατομμύρια τόνους χυτού μετάλλου. Η EGA είναι ο μοναδικός παραγωγός αλουμινίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – καθιστώντας τη χώρα την 5 μεγαλύτερη στην παραγωγή αλουμινίου στον κόσμο.

Τώρα, ως προς το αλουμίνιο που παράγεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, διαμορφώνεται στο χυτήριο ελαφρών κραμάτων του εργοστασίου του BMW Group στο Landshut (πιστοποιημένο για τη βιώσιμη χρήση αλουμινίου από το Δεκέμβριο του 2019), για την κατασκευή εξαρτημάτων αμαξώματος και συστημάτων κίνησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Αγοράζοντας 43.000 τόνους αλουμινίου παραγόμενου με ηλιακή ενέργεια – αξίας τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ – ο γερμανικός όμιλος θα καλύψει σχεδόν τις μισές απαιτήσεις του χυτηρίου ελαφρών κραμάτων στο εργοστάσιο του Landshut.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, οι 1.600 και πλέον εργαζόμενοι στο χυτήριο του εργοστασίου παρήγαγαν συνολικά 2,9 εκατομμύρια χυτά εξαρτήματα.

 

Εκτός από τη χρήση πράσινης ενέργειας για την παραγωγή αλουμινίου, το BMW Group έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό ανακυκλωμένων πρώτων υλών, των λεγόμενων δευτερογενών υλικών, μέχρι το 2030 και την πολλαπλή χρήση πρώτων υλών σε μία κυκλική οικονομία.

Στην αναμενόμενη ηλεκτρική BMW iX, η παραγωγή κυψελών μπαταριών βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμη πράσινη ενέργεια και η αυξημένη χρήση δευτερογενών υλικών μειώνει τις εκπομπές CO2 στην αλυσίδα εφοδιασμού κατά 17%. 

Καταλήγοντας, το BMW Group στοχεύει να έχει πάνω από 7 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα στο δρόμο μέχρι το 2030, εκ των οποίων τα δύο τρίτα, πλήρως ηλεκτρικά.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα