Το διαζύγιο που μεταμόρφωσε τo Skroutz.gr σε πολύφερνη ‘νύφη’

Το διαζύγιο που μεταμόρφωσε τo Skroutz.gr σε πολύφερνη ‘νύφη’
skroutz.gr

Η εταιρία εκτός της εγχώριας δραστηριοποίησης έχει επεκταθεί με ανάλογες πλατφόρμες τόσο στην Τουρκία όσο και στην Βρετανία

Της Πέννυς Κούτρα

Με αφορμή ένα “βελούδινο διαζύγιο”, η δημοφιλής ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών, Skroutz.gr έχει αναδειχθεί σε “πολύφερνη νύφη”. Εκτός από την “οικογένεια” της, δηλαδή τους ιδρυτές (Βασίλης Δήμου, Γιώργος Αυγουστίδης και Γιώργος Χατζηγεωργίου), που διεκδικούν τον έλεγχο του 100% της εταιρίας, η Skroutz.gr έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και έτερων διεκδικητών, όπως η Viva.gr, του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη, γνωστή για την ενασχόληση της στον τομέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών.

Η διεκδίκηση αφορά το 50% της εταιρίας, το οποίο ανήκει έως σήμερα στην εισηγμένη Dionic, η οποία υπήρξε επί πολλά έτη στρατηγικός μέτοχος στη Skroutz, αλλά οι οικονομικές της αδυναμίες την εξωθούν να εκποιήσει όλες τις αξιόλογες συμμετοχές της. Εκεί κάπου συμφωνήθηκε το συναινετικό διαζύγιο με την Skroutz, οι ιδρυτές της οποίας από την πλευρά τους, επιθυμούσαν να απεμπλακούν από έναν “παθητικό μέτοχο”, που δεν προσέφερε κεφάλαια, τεχνογνωσία ή κάποιου είδους συνέργιες.

Η διαδικασία ωστόσο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Dionic οδήγησε την ιδρυτική και διευθυντική ομάδα της skroutz.gr να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, που όρισαν οι πιστώτριες τράπεζες της εισηγμένης. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ιδρυτική ομάδα (έχοντας ούτως ή άλλως δικαίωμα πρώτης άρνησης) έχει καταθέσει σειρά βελτιωμένων προσφορών για την απόκτηση του εν λόγω ποσοστού με τελευταία κατάθεση προσφοράς στις 27 Δεκεμβρίου. Αντιπροσφορές καταθέτει συνεπώς και η Viva.gr (εταιρία στην οποία έχει επενδύσει στρατηγικά και η οικογένεια Λάτση), διεκδικώντας τη συμμετοχή της σε μια από τις πλέον επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η συνολική αποτίμηση της skρoutz.gr ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι τη διαδικασία ανεύρεσης της καλύτερης προσφοράς για το 50% της Skroutz.gr έχει αναλάβει η εταιρεία Deloitte.

Με βάση τις πληροφορίες του “Ε” , έως και σήμερα η τελευταία κατάθεση προσφορών δεν έχει αξιολογηθεί από τις τράπεζες, ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία αναμένεται να τερματίσει σύντομα, καθορίζοντας ταυτόχρονα το νέο μετοχικό status της Skroutz αλλά και το μέλλον της.

Σημειώνεται ότι η εταιρία πέραν της εγχώριας δραστηριοποίησης έχει επεκταθεί με ανάλογες πλατφόρμες τόσο στην Τουρκία όσο και στην Βρετανία. Το 2016 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 7,472 εκατ. ευρώ έναντι 6,506 εκατ. ευρώ το 2015. Τα κέρδη εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν στις 866 χιλ. ευρώ από 972 χιλ. ευρώ περίπου ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στις 765 χιλ. ευρώ από 909 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό χρήσης, η εταιρία είχε αποτελέσματα εις νέον ύψους 2,483 εκατ. ευρώ (έναντι 1,962 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ δεν διαθέτει δανεισμό.

Το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία διατήρησε τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική αγορά ενώ άρχισε να ενισχύεται και από τις διεθνείς δραστηριότητες που σταδιακά ωριμάζουν. Στην ελληνική εκδοχή της πλατφόρμας περιλαμβάνονται πλέον 2.650 καταστήματα που διακινούν 7 εκατομμύρια προϊόντα, ενώ οι ενεργοί χρήστες υπολογίζονται πλέον σε 7 εκατομμύρια το μήνα. Επιπλέον η εταιρία έχει επενδύσει σε παράπλευρα projects του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και σε νέες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πελατών και των συνεργαζόμενων καταστημάτων, όπως για παράδειγμα το λανσάρισμα του “έξυπνου καλαθιού” το 2016.

Οι αριθμοί

  • Σε ημερήσια βάση η πλατφόρμα αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών υποδέχεται 850.000 επισκέπτες
  • Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η συνολική αποτίμηση του 100% της εταιρίας υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ
  • Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της, το 2016 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 7,472 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στις 765.000 ευρώ.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα