WHSmith: Η αρχαιότερη αλυσίδα καταστημάτων του κόσμου έρχεται στην Ελλάδα

WHSmith: Η αρχαιότερη αλυσίδα καταστημάτων του κόσμου έρχεται στην Ελλάδα

Με ιστορία 224 ετών και με περισσότερα από 1.350 καταστήματα σε όλο τον κόσμο η βρετανική WHSmith αποκτά παρουσία και στην χώρα μας. Ποια καταστήματα θα αντικαταστήσουν

Όταν πριν από λίγες ημέρες το news247 έγραφε για την έλευση πέντε διεθνών αλυσίδων στην ελληνική αγορά το επόμενο διάστημα δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή η έλευση της WHSmith, του βρετανικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον χώρο του λιανεμπορίου τόσο σε κλειστές αγορές (αεροδρόμια, σταθμούς μετρό, νοσοκομεία κ.α.)  όσο και σε κεντρικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα. Τα σημεία πώλησης της θα μπορούσαν να περιγραφούν ως καταστήματα ψιλικών με το προϊοντικό μείγμα να συμπεριλαμβάνει όμως περισσότερο βιβλίο, περιοδικό και λιγότερο τρόφιμα, μικροαντικείμενα και είδη διασκέδασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247 η πρεμιέρα της WHSmith στην ελληνική αγορά θα γίνει σύντομα καθώς φέρεται να είναι αυτή η οποία πλειοδότησε στον διαγωνισμό που διενήργησε η διοίκηση του αερορδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” για την εκμετάλλευση των χώρων που φιλοξενούνται έως σήμερα τα καταστήματα presspoint – Παπασωτηρίου. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν η κάθοδος της στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα έχει και συνέχεια και στα υπόλοιπα αεροδρόμια, την εκμετάλλευση αρκετών εκ των οποίων έχει αναλάβει ως γνωστό η γερμανική Fraport και ήδη ξεκινάει τον σχεδιασμό ανακατασκευής τους. Επίσης δεν είναι γνωστό εάν η WHSmith θα αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους ή εμπορικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων τουριστικών σημείων της χώρας όπου διαθέτει και πλεονέκτημα καθώς το σήμα της είναι παγκοσμίως γνωστό.

Η ιστορία της WHSmith ξεκινάει από το 1792 και τον εφημεριδοπώλη Χένρι Γουόλτον Σμιθ ο οποίος διέθετε τότε ένα κατάστημα στην οδό Little Grosvenor στο Λονδίνο. Καταγράφεται ως πρώτη αλυσίδα καταστημάτων στον κόσμο καθώς τον επόμενο αιώνα γνώρισε ταχύτατη ανάπτυξη καθώς ακολούθησε την ραγδαία εξάπλωση του σιδηρόδρομου στην Βρετανία ανοίγοντας σημεία πώλησης στους κεντρικούς σταθμούς. Σήμερα η WHSmith, που οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, διαθέτει πάνω από 1.350 σημεία πώλησης και απασχολεί 14.500 εργαζόμενους. Ο τζίρος της ξεπερνάει το 1.3 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά της κέρδη διαμορφώνονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την Βρετανία που είναι η ο μεγαλύτερος όγκος των καταστημάτων της έχει παρουσία (κυρίως σε αεροδρόμια) σε Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία,  Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Ιρλανδία,  Ινδονησία, Μαλαισία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Νησιά Φίτζι και Γιβραλτάρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η WHSmith είναι οι εμπνευστές του 9ψήφιου κωδικού ISBN, του Διεθνούς Πρότυπου Αριθμού Βιβλίων. Οι ίδιοι το ξεκίνησαν το 1966 και στην συνέχεια υιοθετήθηκε από το σύνολο της βιομηχανίας του βιβλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα