Χρεοκοπία για κολοσσό στο χώρο της ένδυσης

Χρεοκοπία για κολοσσό στο χώρο της ένδυσης
Προβλήματα για την Sears AP

Η Sears, που κυριαρχούσε επί δεκαετίες στα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ και αποτελούσε έναν από τους "ηγέτες" στο χώρο του λιανεμπορίου, κινδυνεύει με "ξαφνικό θάνατο" μετά από 132 χρόνια παρουσίας στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Αίτηση υπαγωγής στο “Chapter 11” του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ κατέθεσε η Sears, καθώς κινδυνεύει να βυθιστεί στα χρέη και αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο σκληρό ανταγωνισμό της εποχής του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Sears, που υπήρξε κορυφαίο όνομα στο χώρο της λιανικού εμπορίου και ένας από τους πιο ιστορικούς παίχτες της αμερικανικής αγοράς, με συνεχή παρουσία τα τελευταία 132 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ανεξόφλητο δάνειο ύψους 5 δισ. δολαρίων. Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε σήμερα με αφορμή την αδυναμία αποπληρωμής χρέους 134 εκατ. δολαρίων που έληγε σήμερα.

Η εταιρεία ευελπιστεί τώρα να κερδίσει χρόνο προκειμένου να εκποιήσει μέρος των περιουσιακών της στοιχείων και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των οικονομικών της. Στόχος της είναι να λειτουργήσει με ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο μοντέλο, διασώζοντας μερικές χιλιάδες θέσεων εργασίας. Για την ιστορία, η Sears, πριν από την εξαγορά της από την Walmart τη δεκαετία του ’80, αριθμούσε πάνω από 3.000 καταστήματα, ενώ απασχολεί μέχρι σήμερα περί τους 90.000 υπαλλήλους. Τώρα, η εταιρεία θα πρέπει να βάλει λουκέτο τουλάχιστον σε 146 καταστήματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η κυριαρχία του ηλεκτρονικού εμπορίου και των νέων παιχτών όπως η Amazon, έχει υποχρεώσει όλους τους παραδοσιακούς παίχτες της αμερικανικής αγοράς λιανικής είτε να προβούν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις, είτε να καταφύγουν στη λύση του “Chapter 11” προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Η Sears ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο χώρο του εμπορίου ως κατάλογος παραγγελιών τη δεκαετία του 1880 για να ανοίξει τα πρώτα της καταστήματα στις ΗΠΑ το 1925. Τα τελευταία 11 χρόνια η κερδοφορία της εταιρείας βρίσκεται σε διαρκή υποχώρηση, ενώ τον Μάιο αριθμούσε 900 καταστήματα, έναντι τουλάχιστον 1000 ένα χρόνο νωρίτερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version