Υπέρ της ΕΕ οι Έλληνες αν και τη θεωρούν αναποτελεσματική – Τι τους ανησυχεί

Διαβάζεται σε 5'
Σημεία Ελλάδας και ΕΕ
Σημεία Ελλάδας και ΕΕ AP Photo Thanassis Stavrakis

Ανισότητες, δικαιώματα και περιβάλλον ανάμεσα στις προτεραιότητες των Ελλήνων. Τι δείχνει η έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7.

Συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσονται οι Έλληνες, καθώς θεωρούν ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας, παρά το γεγονός ότι εκτιμούν πως δεν ακούγονται επαρκώς οι ανάγκες των πολιτών. Τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της νέας έρευνας της aboutpeople για το NEWS 24/7, σκιαγραφούν τις απόψεις των πολιτών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας:

  • Η Ελλάδα πιο κοντά στη Δύση από ό,τι στην Ανατολή
  • Συντριπτικά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε.
  • Μείωση ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Ε.Ε.
  • Η Ε.Ε. δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών

Πιο κοντά στη Δύση

Σχεδόν 7 στους 10 ερωτώμενους (68,7%) πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στη Δύση, με το 24,1% να θεωρεί ότι η χώρα μας είναι πιο κοντά στην Ανατολή.

Κατά τη γνώμη σας η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην Ανατολή ή στη Δύση;

Ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εγγύτητας προς τη Δύση συναντούμε όταν οι πολίτες ερωτώνται για το πού αισθάνονται οι ίδιοι πιο κοντά ως άτομα. 75,2% απαντά στη Δύση και 16,7% στην Ανατολή.

Εσείς ως άτομο αισθάνεστε ότι βρίσκεστε πιο κοντά στην Ανατολή ή στη Δύση;

Συντριπτικά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το 75,6% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε., το 18,3% δηλώνει κατά, ενώ ένα 6,1% δεν παίρνει θέση.

Θα λέγατε ότι είσαστε υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι;

Ταυτόχρονα, το 71% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ενώ το 20,8% δηλώνει ότι είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερα:

Λίγο παραπάνω από 7 στους 10 ερωτώμενους (71,3%) θεωρούν ότι η εθνική μας ταυτότητα δεν απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 25,1% εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την εθνική μας ταυτότητα και τις εθνικές μας παραδόσεις.

Με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο;

Ευρωζώνη, θεσμοί και το μέλλον της Ένωσης

Σχεδόν 6 στους 10 ερωτώμενους (58,4%) εκτιμούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας διασφαλίζονται καλύτερα με τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, το 8,5% προτιμά μια προνομιακή συμμετοχή με τη Ρωσία, το 8% με τις ΗΠΑ, το 3,9% με την Κίνα, ενώ το 12,3% προτιμά την αυτόνομη πορεία της Ελλάδας.

Κατά τη γνώμη σας, τα συμφέροντα της Ελλάδας διασφαλίζονται καλύτερα με τη συμμετοχή στην ευρωζώνη ή με μια προνομιακή συμμαχία με κάποια από τις παρακάτω χώρες:

Το 46,4% επιθυμεί στο μέλλον να ενισχυθεί η δύναμη των ευρωπαϊκών θεσμών και γενικά της Ευρώπης, το 44,5% να ενισχυθεί η δύναμη της κυβέρνησης του κάθε κράτους μέλους και ένα πολύ μικρό ποσοστό (3,4%) τα πράγματα να μείνουν ως έχουν.

Εσείς θα προτιμούσατε στο μέλλον:

Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες και στην εκτίμηση τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το 45,1% εκτιμά ότι στο προσεχές μέλλον η θέση της Ε.Ε στην παγκόσμια σκηνή θα ισχυροποιηθεί ή μάλλον θα ισχυροποιηθεί, ενώ το 47% αναμένει να αποδυναμωθεί ή μάλλον να αποδυναμωθεί.

Στο προσεχές μέλλον πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισχυροποιήσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή ή θα αποδυναμωθεί;

Μείωση ανισοτήτων, δικαιώματα και περιβάλλον οι προτεραιότητες των πολιτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέτουν οι πολίτες, βάζοντας πρώτη στη κλίμακα την μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των χώρων με 61,4%. Στη δεύτερη θέση είναι η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων (45,4%) και στη τρίτη θέση βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος με 38,9%.

Ποιες, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άμεσο μέλλον; (Μέχρι 3 επιλογές)

Έπονται η προστασία των θέσεων εργασίας (32,9%), η πολιτική ισχυροποίηση της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή (29,4%), η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών (29%), η στρατιωτική ισχυροποίηση (19,6%), η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής (14,1%) και η ισότιμη μετάβαση των κρατών/μελών στην ψηφιακή εποχή (9,8%).

Η Ε.Ε. δεν καταλαβαίνει τις ανάγκες των πολιτών

Το 62,1% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να προάγει την ειρήνη, το 63,3% τη Δημοκρατία και το 53,5,6% την κοινωνική ευημερία.

Κατά τη γνώμη σας, η Ευρωπαϊκή Ένωση: Προσπαθεί να προάγει την ειρήνη ή όχι;

 

Κατά τη γνώμη σας η Ευρωπαϊκή Ένωση: Προσπαθεί να προάγει τη δημοκρατία ή όχι;

Κατά τη γνώμη σας, η Ευρωπαϊκή Ένωση: Προσπαθεί να προάγει τη κοινωνική ευημερία ή όχι;

Ωστόσο, 6 στους 10 ερωτώμενους (60,5%) θεωρούν ότι Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών και σχεδόν 6 στους 10 δεν θεωρούν την Ε.Ε γενικά αποτελεσματική (57,8%).

Κατά τη γνώμη σας, η Ευρωπαϊκή Ένωση: Καταλαβαίνει τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών ή όχι;

Κατά τη γνώμη σας, η Ευρωπαϊκή Ένωση: Είναι γενικά αποτελεσματική ή όχι;

Ευρωπαϊκή Ένωση και πόλεμοι

Αρνητικά αξιολογείται η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα. Αρνητική και μάλλον αρνητική κρίνεται η στάση της Ε.Ε όσον αφορά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας με 51,6% και αντίστοιχα στο πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ με 53,4%.

Πώς αξιολογείτε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Πώς αξιολογείτε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πόλεμο στην Γάζα;

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της aboutpeople

erevna

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 23 ως τις 25 Νοεμβρίου και συμμμετείχαν 3200 άτομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα