Μύκονος: Γιατί η μπριζόλα Kobe είναι τόσο ακριβή

Μύκονος: Γιατί η μπριζόλα Kobe είναι τόσο ακριβή

920 ευρώ για μία μπριζόλα στην Μύκονο; Η τιμή μπορεί να ακούγεται εξωπραγματική όμως η μπριζόλα Kobe μπορεί να την υποστηρίξει.

Viral έγινε η είδηση ότι στην Μύκονο ο πρώην πυγμάχος, Ricky Hatton, πλήρωσε 920 ευρώ για μία μπριζόλα. Όχι όμως για μία οποιαδήποτε μπριζόλα, αλλά μία μπριζόλα Kobe που και ιστορία διαθέτει, και αρκετούς μύθους να την πλαισιώνουν αλλά πολύ περισσότερο μία γεύση που όσοι την έχουν δοκιμάσει τους μένει αξέχαστη.

H Rolls Royce του κρέατος

Πρωταγωνιστής είναι το μοσχάρι Wagyo, μία ιαπωνική ράτσα, με πάρα πολύ υψηλό ενδομιυκό λίπος, που προέκυψε από διασταύρωση με ευρωπαϊκές ράτσες μοσχαριών τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Ιαπωνίας, και πλέον εκτός της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, όμως μόνο αυτά που έχουν μεγαλώσει στην περιφέρεια Hyogo και στην εκτροφή και σφαγή τους ακολουθούνται συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές μπορούν να πάρουν το όνομα Kobe.

Συγκεκριμένα τα ζώα πρέπει να ανήκουν στην μαύρη γιαπωνέζικη φυλή και στην ανατροφή τους να έχουν τηρηθεί ιστορικά καθιερωμένες πρακτικές. Τα θηλυκά δεν πρέπει να έχουν γεννήσει και να ζυγίζουν από 260-470 κιλά, ενώ τα αρσενικά να έχουν ευνουχιστεί και το βάρος τους να κυμαίνεται από 260 έως 470 κιλά. Αμφότερα σφάζονται σε ηλικία μεταξύ 28 και 60 μηνών και το σφάγιο για να πάρει την ειδική σφραγίδα το marbling του λίπους τους πρέπει να είναι από 6 και πάνω (σ.σ. η κλίμακα φτάνει έως το 12).

Έως το 2012 για να δοκιμάσει κάποιος Kobe beef, η την Rolls Royce του κρέατος όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί θα έπρεπε να ταξιδεύσει ως την Ιαπωνία καθώς υπήρχε εμπάργκο εξαγωγών. Με την άρση του άρχισε να διατίθεται σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού ενώ το 2015 έφθασε και στην Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση απο την πρεσβεία της Ιαπωνίας. Τις πρώτες ποσότητες τις έφερε γνωστή αλυσίδα κρεοπωλείων των νότιων προαστίων που διαθέτει υποκατάστημα και στην Μύκονο.

Για να αποκτήσει αυτή την υψηλή αναλογία λίπους και να γίνει πιο μαλακό το κρέας κάποιοι παραγωγοί φέρεται να κάνουν μασάζ στα ζώα ενώ έχει ακουστεί ότι τους θερινούς μήνες, για να ανοίξει η όρεξη του ζώου, τους δίνουν μπύρα ή σάκε. Σχετικά με την διατροφή τους αυτή είναι πλούσια σε σιτηρά ενώ τα ζώα κινούνται ελάχιστα. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει τα Wagyu περιέχουν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά από άλλα μοσχαρίσια κρέατα, τα οποία εντάσσονται στα “καλά” λιπαρά.

Σε ότι αφορά στην τιμή θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετήσια παραγωγή των Kobe δεν ξεπερνάει τα 3.000 ζώα ετησίως με τον Guardian να βρίσκει το ένα κιλό να διατιθεται πέρυσι στα Harrods στις 625 λίρες (σ.σ. περίπου 700 ευρώ). Με αυτά τα δεδομένα η τιμή που πλήρωσε στην Μύκονο ο Ricky Hatton μπορεί να την πει κάποιος και φυσιολογική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα