Οινοτουρισμός στην Κρήτη: Αυτός είναι ο αμπελώνας που πρέπει να ανακαλύψεις

Οινοτουρισμός στην Κρήτη: Αυτός είναι ο αμπελώνας που πρέπει να ανακαλύψεις

Σε έναν τόπο που φημίζεται για τους αμπελώνες του, το ιστορικό κτήμα «Φανταξομέτοχο» της οινοποιίας Μπουτάρη, αυτοσυστήνεται εκ νέου με εξαιρετικά κρασιά και την καινούργια ταυτότητα: “Scalarea Estate”.

Στο χωριό Σκαλάνι, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και 4 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού βρίσκεται το κτήμα Scalarea στην Κρήτη. Η ιστορία του ξεκινά το 1989, όταν η ιδιοκτησία αποκτήθηκε από την οινοποιία Μπουτάρη με τη φύτευση των αμπελώνων να ολοκληρώνεται το 1994, περιλαμβάνοντας πολλές ελληνικές αλλά και ξενικές ποικιλίες σταφυλιών. Τοπικές ποικιλίες όπως Βιδιανό, Πλυτό, Δαφνί, Μοσχάτο Σπίνας και άλλες διασώθηκαν από παλαιούς αμπελώνες της περιοχής, οι οποίες μαζί με τις Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι και Λιάτικο, μελετήθηκαν ως προς την καλλιεργητική τους συμπεριφορά και το οινικό τους δυναμικό. Η συμβολή αυτών των μελετών ήταν αποφασιστική στην δημιουργία νέων ποιοτικών αμπελώνων που δημιουργούν το σημερινό αποτύπωμα του κρητικού κρασιού. Το νέο οινοποιείο δημιουργήθηκε το 2004 ενώ αναπαλαιώθηκε και το κτίσμα του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο του κτήματος.

Το «Φανταξομέτοχο» ανήκει στην αμπελουργική ζώνη παραγωγής του ΠΟΠ Αρχάνες και των ΠΓΕ Ηράκλειο και Κρήτη και αυτό το πρώτο όνομά του οφείλεται σε μια ντόπια παράδοση και σημαίνει το Μετόχι των Φαντασμάτων. Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, σε εποχές όπου οι καλλιεργητές επινοούσαν διάφορους τρόπους προκειμένου να προστατεύσουν τη γεωργική τους εκμετάλλευση και τη σοδειά τους από ξένους εισβολείς, ο ντόπιος γαιοκτήμονας διέδωσε τη φήμη ότι το κτήμα και το οινοποιείο του ήταν στοιχειωμένο και ότι κυκλοφορούσαν φαντάσματα στο μετόχι του. Η σημερινή του ονομασία “Scalarea” αποτελεί παραφθορά του ονόματος της περιοχής που βρέθηκε σε κείμενα του 12ου αιώνα.

Με την υλοποίηση του φιλόδοξου πλάνου αναμπέλωσης του κτήματος από την οινοποιία Μπουτάρη – ένα πλάνο που στηρίχθηκε στη γνώση από τη συστηματική έρευνα 26 χρόνων στις ποικιλίες και το terroir – δημιουργήθηκε ένα οινοποιείο μοντέρνας αισθητικής που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004 και περιλαμβάνει παραγωγικούς χώρους με σύγχρονη τεχνολογία που διασφαλίζουν την άρτια αξιοποίηση της πρώτης ύλης. Στους υπόγειους χώρους παλαιώνουν τα ερυθρά κρασιά σε βαρέλια καθώς και τα γλυκά λιαστά κρασιά από τις ντόπιες ποικιλίες.

Στον προικισμένο από τη φύση αμπελότοπο, το κτήμα εκτείνεται σε 66 στρέμματα και απλώνεται στη βόρεια πλευρά ενός χαμηλού λόφου που ξεκινά από υψόμετρο 170 μέτρων και φθάνει μέχρι τα 215 μέτρα. Προστατεύεται έτσι από τους θερμούς νότιους ανέμους του Λιβυκού Πελάγους ενώ είναι «ανοικτό» από τη βόρεια πλευρά του στα ευεργετικά μελτέμια του Κρητικού Πελάγους, τα οποία αποτελούν μια πηγή δροσιάς για τα αμπέλια.

Τα κρασιά του κτήματος επαναπροσδιορίζονται με τη σειρά Scalarea Estate και συγκεκριμένα με τα: Scalarea Λευκό, Scalarea Ερυθρό και Φανταξομέτοχο. Το Scalarea Λευκό είναι το νέο, πιο πρόσφατο απόκτημα του κτήματος. Το νέο λευκό προέρχεται από τις ποικιλίες Βιδιανό και Αθήρι και είναι λαμπερό, ευχάριστα αρωματικό, γεμάτο, με πλούσιο σώμα και εξαιρετική ισορροπία. Το Scalarea Ερυθρό, γνωστό παλαιότεραως «Σκαλάνι», είναι ένα πολυβραβευμένο blend από Κοτσιφάλι και Syrah που σήμερα μετονομάστηκε σε “Scalarea”. Η σοδειά που τώρα διατίθεται είναι του 2013. To scalarea κόκκινο είναι ένα κρασί με πολύπλοκο χαρακτήρα, πλούσια έντονα αρώματα, γεμάτη γεύση, ισορροπημένο.

Το Φανταξομέτοχο αποτελεί επίσης ένα από τα πρώτα κρασιά του κτήματος. Στον νέο αμπελώνα διατηρήθηκε η ποικιλία Chardonnay που επικρατούσε στον χαρακτήρα του. Έτσι, η νέα του σύνθεση περιλαμβάνει τις ποικιλίες Ασύρτικο και Chardonnay. Ένας υπέροχος λευκός οίνος, γενναιόδωρα αρωματικός, καλά ισορροπημένος με την υψηλή οξύτητα και το αλκοόλ του να συνδυάζονται άριστα με την ελαφριά ορυκτότητα. Παρουσιάζει μια μακρά επίγευση ανθικού χαρακτήρα.

Στη σειρά Scalarea Estate συμπεριλαμβάνεται και το γνωστό κρασί Ιουλιάτικο, προερχόμενο από την ποικιλία Λιάτικο, ένα θαυμάσιο επιδόρπιο γλυκό κρασί, αντάξιο της ελληνικής παράδοσης στα γλυκά κρασιά.

Σε αυτόν τον τόπο με την πλούσια ιστορία, μπορείς να ξεναγηθείς στους αμπελώνες, την κάβα και τους χώρους παραγωγής, να δοκιμάσεις τα κρασιά του κτήματος και να τα συνοδεύσεις με τοπικά εδέσματα. Μάλιστα, το αναπαλαιωμένο κτίσμα του 19ου αιώνα που χρησίμευε για τη διαμονή των τρυγητών, λειτουργεί ως ξενώνας με την επωνυμία ‘Scalani Hills Residences’. Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε μια εμπειρία όχι μόνο οινική σε ένα θεατρικό σχεδόν τοπίο.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις:

https://www.boutari.gr/winery/kritis

https://www.ariahotels.gr/en/scalani-hills

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα