18 Οκτωβρίου: Τι σημαίνει νίκη και τι εθελοτυφλία…

Διαβάζεται σε 2'
18 Οκτωβρίου: Τι σημαίνει νίκη και τι εθελοτυφλία…
O Ανδφρέας Παπανδρέου το 1981 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην πολιτική  ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων η 18η Οκτωβρίου έχει καταγραφεί ως η σημαντικότερη  ημερομηνία, διότι τότε σημειώθηκε η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή που είχε διάρκεια

Στην πολιτική  ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων η 18η Οκτωβρίου έχει καταγραφεί ως η σημαντικότερη  ημερομηνία. Η 18η Οκτωβρίου 1981. Διότι τότε σημειώθηκε η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή που είχε διάρκεια: σταμάτησε η πολύχρονη κυριαρχία της μιας παράταξης(Δεξιά), ένα νέο κόμμα της άλλης πλευράς θριάμβευσε και  στη χώρα αποκαταστάθηκε η πολιτική και κοινωνική ισορροπία. Το άλλο μισό του ελληνικού λαού «είδε θεού πρόσωπο». Αυτή η αλλαγή αποτυπώθηκε στα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Το γεγονός αυτό προβάλλεται και αναλύεται σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Έχουν ειπωθεί σχεδόν όλα. Τότε προς τι η υπενθύμιση; Ιδού η απάντηση.

Πριν από τρεις μήνες έγιναν οι βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν: ΝΔ 41%, ΣΥΡΙΖΑ 18%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΚΚΕ 8%. Δηλαδή σύμπασα η Κεντρο-Αριστερά(αθροιζόμενη) δεν αγγίζει κάν το ποσοστό της Δεξιάς.

Την περασμένη Κυριακή έγινε ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Και το κόμμα που θριάμβευε μετά το 1981 πανηγυρίζει επειδή πρόσωπα προερχόμενα από αυτό κέρδισαν δύο μεγάλους Δήμους και μισή Περιφέρεια. Η ηγεσία του λέει ότι «νίκησε» και ότι αυτή η «νικηφόρα στρατηγική» θα συνεχιστεί. Δηλαδή ένα κόμμα του 12% χαρακτηρίζει νίκη «του» τον Δούκα, τον Αγγελούδη και τον Κουρέτα.

Γι’ αυτό υπενθυμίζουμε τη σημερινή ημερομηνία. Διότι υπάρχουν νίκες και «νίκες». Οι πρώτες δεν χρειάζονται ερμηνείες, ούτε τις αμφισβητεί κανείς. Οι δεύτερες, όπως η σημερινή του ΠΑΣΟΚ, εντάσσονται στην κατηγορία των ψευδαισθήσεων και των αλαζονικών εμμονών. Μπροστά στη «νίκη» του ΠΑΣΟΚ του 2023, τύφλα να ‘χει η νίκη του 1981.

Και για ευθυμήσουμε λίγο: αν κάποιος έλεγε στον Ανδρέα Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ(του 12%) κατήγαγε «νίκη»  την περασμένη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα του απαντούσε με την κλασική του φράση: «Τι μου λες; Δεν το εγνώριζα»!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα