Στερνή μου γνώση

Στερνή μου γνώση
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΜ ΓΟΥΑΤΣΑ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις Γνώμες του NEWS 247) για τις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τον κίνδυνο μιας αποτυχίας της Αριστεράς στην εξουσία

Εντυπωσιάζει η προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να αποποιηθούν, μέσω επιλεκτικών διαρροών σε μέσα ενημέρωσης, των ευθυνών τους για την κατρακύλα στις λαικές προτιμήσεις με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ο ένας φαίνεται να ρίχνει τα βάρη στον άλλον παραβλέποντας την μοναδική πραγματικότητα. Πως το σύνολο της πολιτικής τους κατέστρεψε την άλλοτε κραταιά ΝΔ ενώ οδηγεί σταδιακά αλλά σταθερά την χώρα μακριά από τον σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και στις αγκαλιές επιλογών αυταρχικών και πιθανότατα ολοκληρωτικών.

Είχα πολλές φορές επισημάνει με κείμενά μου πως ο σημερινός Υπουργός των Οικονομικών θα αποδειχθεί μοιραίος για την επιβίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα με τις επιλογές του να τσακίσει την ατομική ιδιοκτησία, να τινάξει στον αέρα την ελευθερία των οικονομικών συναλλαγών και να διαλύσει την αγορά.

Η φροντίδα να μην θιγεί καθόλου ουσιαστικά ο δημόσιος τομέας, που στεγάζει τις συντεχνίες που πρόσκεινται ακόμη στο κυβερνητικό σχήμα, εξοργίζει την κοινωνία και την οδηγεί σε συμπεριφορές ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες.

Οι ευθύνες όμως είναι ευρύτερες. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν τα πάντα για να συντηρήσουν σχετικά απείραχτο τον δημόσιο τομέα της οικονομίας που συνεχίζει ακόμη να στηρίζει την πολιτική τους παρουσία. Σαν συνέπεια δεν υπάρχει κυβερνητικό στέλεχος που να εξαιρείται των σχετικών καταλυτικών ευθυνών. Τα πολιτικά τεχνάσματα των ανασχηματισμών και οι φραστικές η άλλες προσεγγίσεις με την Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Το ζήτημα δεν βρίσκεται στα πρόσωπα αλλά στις πολιτικές.

Για όσο διάστημα οι φόροι, παρά τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού, θα παραμένουν στα ύψη και το κράτος και οι διαρθρωτικές του δαπάνες στο απυρόβλητο η κυβέρνηση θα είναι καταδικασμένη. Αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή το έκαναν από οργή, μίσος και απελπισία. Ουδείς τους ελέγχει η τους καθοδηγεί. Συνακόλουθα κανένας δεν είναι ικανός να τους στρέψει προς την μία η την άλλη κατεύθυνση.

Στην τραγικότητα των στιγμών συμβάλλουν και τα ΜΜΕ με τις ρηχές και φτωχές ουσίας αναλύσεις τους αλλά και οι εξοργιστικές επιλογές των περισσότερων κομμάτων. Ενώ κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έχασαν πάνω από το 10% της δύναμής τους οι λογής αναλυτές ασχολούνται με το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στάσιμος καθ’ όσον αφορά την εκλογική του δύναμη. Αγνοώντας την αποχή των αηδιασμένων πολιτών αλλά και την ελπιδοφόρο παρουσία του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Εξ’ ίσου παράδοξα εξασφαλίζεται συνέντευξη ενός βιωματικά ακραίου δεξιού δικηγόρου, πρώην στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, για να εκθέσει τις παντελώς αδιάφορες απόψεις του. Δίχως να ελεγχθούν ποτέ στην ουσία οι τραμπουκισμοί του ένστολου γιού του ασχολούμεθα με τις άσχετες αναλύσεις του που ρίχνουν περισσότερο σκοτάδι σε μια ήδη ζοφερή πραγματικότητα.

Οσο για τους εκπροσώπους της χώρας στην Ευρωβουλή, μέσα από την φαεινή ιδέα της εισαγωγής σταυρού προτίμησης στις σχετικές εκλογές, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την άποψή μου πως ο εκλογικός «σταυρός» βρίσκεται στη βάση των δεινών της ελληνικής κοινωνίας. Κατέληξε η χώρα να έχει σαν σύνολο εγκυρότερους εκπροσώπους στην ευρωβουλή τους ειδικευμένους στην γεωπολιτική στρατηγούς της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, παρά τις τηλεοπτικές και αθλητικές προσωπικότητες των άλλων παρατάξεων. Τι ελπίδες έχουμε να παίξουμε κάποιο ρόλο στις Βρυξέλλες όταν, με ελάχιστες αξιόλογες εξαιρέσεις, η εκπροσώπησή μας θα περιορίζεται σε εκδρομές, επισκέψεις σε μαγαζιά και, για τους πιο φιλότιμους, εντατικά μαθήματα ξένης γλώσσας!!

Για όσους θέλουν να σκέπτονται λογικά και να μην αναλώνονται σε ευχολόγια και χίμαιρες είναι φανερό πως άνοιξε ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία.

Όπως καθαρό είναι και ποιός – και με τι πολιτικές – του τον άνοιξε. Αυτό που αποτελεί πλέον πραγματικό κίνδυνο είναι οι συνέπειες μιάς αποτυχίας της Αριστεράς στην εξουσία. Και η Δούρου στην περιφέρεια Αττικής αλλά και κάποιο αργότερα κυβερνητικό σχήμα στην διακυβέρνηση της χώρας αν αποτύχει θα οδηγήσει την Ελλάδα στην αγκαλιά του πρωτογονισμού της Ακρας Δεξιάς. Για να το αποφύγουμε, αν είναι αυτό πλέον δυνατόν, θα πρέπει είτε το σημερινό σχήμα να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μια πλατφόρμα ριζικής μείωσης του κράτους, των φόρων και της γραφειοκρατίας είτε να προσπαθήσουμε όλοι ώστε η Αριστερά να μην, αργότερα, καταρρεύσει.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και είναι αμφίβολο αν γίνεται κατανοητό από πολλούς ανθρώπους. Δυστυχώς ο κοινός νούς δεν είναι τόσο κοινός όσον κοινώς νομίζεται!! Οσα δεν εισακούσθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα, θα ακουσθούν τώρα; Δυστυχώς όταν έπρεπε, και υπήρχε ακόμη χρόνος, η παράταξη επέλεξε να βυθισθεί στην πλάνη και την αναποτελεσματικότητα.

Τώρα οι όποια αναγνώριση λαθών δεν λύνει προβλήματα. Μόνο η αλλαγή πολιτικής, πολύ δύσκολη πλέον σήμερα, είναι δυνατόν να φέρει κάποια αποτελέσματα. Θα φωνάξει κανείς: «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»;

* Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στην ενημέρωση και στον πανεπιστημιακό χώρο. Έχει διδάξει σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ελλάδα ενώ υπήρξε visiting scholar του Κολλεγίου St. Edmund’s του Πανεπιστημίου του Cambridge και δύο φορές εταίρος δημόσιας πολιτικής του μεγάλου ερευνητικού κέντρου Woodrow Wilson Center της Ουάσινγκτον. Διετέλεσε σύμβουλος της Ρωσικής Κυβέρνησης για ζητήματα Ανταγωνισμού και Απελευθέρωσης των Αγορών. Τώρα διευθύνει το Ινστιτούτο Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (Deree) και διδάσκει Επικοινωνία και Ανάλυση Ρίσκου στον Πανεπιστήμιο του Καλίνινγκραντ (πρ. Konigsberg) στη Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα