Μπουρνούς: Ποτέ ξανά ένας κόσμος (και μια Βουλή) χωρίς εμάς

Μπουρνούς: Ποτέ ξανά ένας κόσμος (και μια Βουλή) χωρίς εμάς
Ο Γιάννης Μπουρνούς

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, γράφει για τον θεσμικό ρατσισμό και τις πολιτικές "ελεημοσύνης" του ελληνικού κράτους και της αυτοδιοίκησης έναντι των αναπήρων.

ΑΝΑΠΗΡΙΑ: Το μειονέκτημα ή ο περιορισμός της δραστηριότητας που προκαλείται από μια σύγχρονη κοινωνική οργάνωση, που λαμβάνει καθόλου ή ελάχιστα υπόψη άτομα που έχουν σωματικές [και/ή γνωστικές/αναπτυξιακές/διανοητικές] αναπηρίες και έτσι τους αποκλείει από το κυρίαρχο ρεύμα της κοινωνίας.

Μάικ Όλιβερ

Είμαι ο Γιάννης Μπουρνούς. Είμαι 43 ετών. Είμαι Μυτιληνιός. Είμαι περήφανος απόγονος Μικρασιατών προσφύγων. Είμαι τρισευτυχισμένος πατέρας της Ειρήνης Αντά και σύντροφος ζωής της Πινάρ. Είμαι αριστερός. Είμαι σύμβουλος επικοινωνίας. Είμαι Παναθηναϊκός και Αιολικός.

Στις εκλογές του 2019 έγινα ο μοναδικός θαλασσαιμικός παγκοσμίως που εξελέγη ποτέ σε εθνικό κοινοβούλιο.

Στις εκλογές της 21 Μαΐου 2023 ήμουν ο μοναδικός ανάπηρος υποψήφιος που εξελέγη Βουλευτής, από τους μόλις 16 υποψηφίους με αναπηρίες όλων των κομμάτων.

Στις εκλογές αυτής της Κυριακής, που θα γίνουν με λίστα, είμαι λοιπόν ο μοναδικός ανάπηρος υποψήφιος πανελλαδικά με ελπίδα επανεκλογής, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενισχυθεί και διατηρήσει την έδρα του στο Νομό Λέσβου.

Ντρέπομαι για τον θεσμικό ρατσισμό και τις πολιτικές «ελεημοσύνης» του ελληνικού κράτους και της αυτοδιοίκησης έναντι των αναπήρων. Εξοργίζομαι με την αναχρονιστική και πολύ συχνά προσβλητική λειτουργία των ΚΕΠΑ, όπου οι ανάπηροι βρίσκονται συχνά στη θέση να πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Θλίβομαι με την έλλειψη προσβασιμότητας στις πόλεις και τα δημόσια κτίρια. Αηδιάζω με τον διάχυτο κοινωνικό ρατσισμό, τον στιγματισμό, την ακροδεξιά, ανθρωποφαγική, πολιτισμική εξαχρείωση που θερίζει στα social media.

Θέλω εγώ και όλοι οι ανάπηροι και ανάπηρες να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Σε μια πατρίδα που θα μας σέβεται και θα μας δίνει ίσα δικαιώματα με τους «υγιείς» διπλανούς μας. Σε μια πατρίδα αξιοπρέπειας, χειραφέτησης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε μια πατρίδα χωρίς στιγματιστική χρήση της αναπηρίας στο δημόσιο λόγο και μισαναπηρία στην καθημερινότητα.

Είμαστε στο 2023 κι ακόμα παλεύουμε για τα αυτονόητα (;). Έχουμε χάσει πολλές μάχες και πολύ χρόνο. Συνεχίζουμε να ζούμε, προσπαθώντας διαρκώς να διώξουμε από γύρω μας το σκοτάδι και ν’ ανασάνουμε ελεύθεροι από στίγματα, ματαιώσεις, προσβολές και αποκλεισμούς.

Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς συμπερίληψη. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη χωρίς ευημερία για όλους και όλες. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπάρξει Βουλή χωρίς τη φωνή των αναπήρων. Ποτέ ξανά χωρίς εμάς.

(Και) γι αυτό, τώρα ΣΥΡΙΖΑ. Στη Λέσβο, τη Λήμνο, τον Άη Στράτη και σ’ όλη την Ελλάδα.

*Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Νομό Λέσβου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα