Εμείς, στη Διεθνή Αμνηστία

Εμείς, στη Διεθνή Αμνηστία
Εμείς, στη Διεθνή Αμνηστία Colin Underhill/Alamy/VISUALHELLAS.GR

Όταν παλεύουμε μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γινόμαστε πιο δυνατοί. Κι αυτή τη δύναμη την έχουμε ανάγκη.

Εμείς τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, κρατάμε το κερί αναμμένο

Εμείς τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, κρατάμε τη φλόγα άσβεστη.

Είμαστε η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή.

Είμαστε στο πλευρό των αόρατων ανθρώπων.

Διεκδικούμε μαζί τους.

Αγωνιζόμαστε μαζί τους.

Για τα δικαιώματά τους, για την αξιοπρέπεια τους, για το ψωμί και το γέλιο που τους στέρησαν.

Και φέτος οι αγώνες μας δικαιώθηκαν. Η φωνή μας έγινε πιο δυνατή κι ακούστηκε παντού. Νόμοι ξαναγράφτηκαν, νοοτροπίες αναθεωρήθηκαν, άνθρωποι απελευθερώθηκαν.

Ενδεικτικά.

Μανώλης Κυπραίος

Χτυπήθηκε σοβαρά από την Αστυνομία κι επιτέλους δικαιώθηκε στο Διοικητικό Εφετείο.

Η Διεθνής Αμνηστία από το 2011 αγωνίζεται ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στον Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος έχασε εντελώς την ακοή του έπειτα από χτυπήματα αστυνομικών κατά τη διάρκεια κάλυψης διαδηλώσεων.

Έντεκα και βάλε χρόνια μετά, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση του δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης για αποζημίωση του δημοσιογράφου!

Αστυνομική βία και ατιμωρησία

Παραδώσαμε στον υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο τις πάνω από 10.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν τον άμεσο τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας.

Η πολυετής έρευνα και παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας στο θέμα έχει πλέον αποτυπώσει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι, στην Ελλάδα, η παράνομη χρήση βίας από μέλη των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί ένα συστημικό και όχι κατ’ εξαίρεση φαινόμενο, που αναπαράγεται και μέσα από μια κουλτούρα ατιμωρησίας.

Δικαίωμα στην Υγεία

Στις 2 Νοεμβρίου 2022 η Διεθνής Αμνηστία κατέθεσε συλλογική προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας παραβίασε το δικαίωμα στην υγεία και στην απαγόρευση των διακρίσεων με τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2009/2010.

Είναι σημαντικό να λογοδοτήσει η Ελλάδα ώστε να τονιστεί ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές αποφάσεις των κρατών έχουν συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να απολαμβάνουν ασυλία ως προς τον έλεγχο και τη λογοδοσία. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να γίνουν οι αμβλώσεις νόμιμες παντού.

Έμφυλη Δικαιοσύνη. Εγώ κι Εσύ Μαζί.

Στο Εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πάνω από 250 σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν και φέτος στο πρωτότυπο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο εδώ και τρία χρόνια αξιολογείται με εντυπωσιακά θετικό τρόπο από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, μαθήτριες/-ητές και γονείς/κηδεμόνες.

Ουκρανία- Ρωσία: τα δικαιώματα των Αμάχων

Από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τη φίμωση των ανεξάρτητων παρατηρητών και την κατάπνιξη των διαδηλώσεων, και ζητά την προστασία των αμάχων και τον τερματισμό της επίθεσης.

Το Ιράν και η εξέγερση για την Ελευθερία

Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί αδιάλειπτα θεσμική πίεση για να σταματήσουν τώρα οι δημόσιες εκτελέσεις, η θανατική ποινή και οι παράνομοι φόνοι παιδιών και διαδηλωτών/-τριών, για να μπει τέλος στην καταστολή των διαδηλώσεων και οι αρχές του Ιράν επιτέλους να λογοδοτήσουν.

Για τους δολοφονημένους εργάτες του Κατάρ

Ήρθε η ώρα το Κατάρ και η FIFA να πληρώσουν! Οφείλουν, ως ελάχιστο βήμα, να αποζημιώσουν τις/τους μετανάστριες/-ες εργάτριες/-ες που υπέστησαν εκμετάλλευση και κακοποίηση, καθώς και τις οικογένειες όσων ανθρώπων πέθαναν για να κάνουν δυνατή αυτή τη διοργάνωση.

Ισραήλ και Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Οι έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας τεκμηριώνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν, τραυματίζουν και εκτοπίζουν ακόμα περισσότερους αμάχους διαπράττοντας προφανή εγκλήματα πολέμου στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Το έγραψα πέρσι, το γράφω φέτος, θα το γράφω κάθε χρόνο.

«Ελάτε μαζί μας στο ταξίδι μας, ελάτε να γίνουμε μέλη της ίδιας οικογένειας, ελάτε να αλλάξουμε πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων».

Σάς χρειαζόμαστε.

Να έρθετε κοντά μας, να γνωριστούμε, να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα, να μοιραστούμε το πάθος μας, να δουλέψουμε δίπλα δίπλα. Όταν παλεύουμε μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γινόμαστε πιο δυνατοί. Κι αυτή τη δύναμη την έχουμε ανάγκη για να αλλάξουμε προς το καλύτερο, έναν κόσμο που βαδίζει προς το χειρότερο.

Το όραμά μας είναι κάθε άτομο να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και να κρατάμε το κερί αναμμένο.

Άλλωστε.

“Το κερί δεν καίει για μας. Καίει για όλους εκείνους που αποτύχαμε να σώσουμε από τη φυλακή, για εκείνους που πυροβολήθηκαν στον δρόμο, που βασανίστηκαν, που απήχθησαν, που εξαφανίστηκαν που δολοφονήθηκαν. Γι’αυτό είναι το κερί”.

– Peter Benenson, ιδρυτής της Amnesty International

Καλή μας χρονιά. Με αγώνες, με δύναμη, με αξιοπρέπεια. Σε σεβασμό στους ανθρώπους, στα ζώα, στο περιβάλλον.

Και πάνω από όλα με αλληλεγγύη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα