Με μικρό καλάθι στο Λευκό Οίκο

Με μικρό καλάθι στο Λευκό Οίκο

Διαβάστε γιατί πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα

Όπως έλεγαν και οι παλιότεροι τον Αύγουστο οι μύγες είναι παχιές και οι ειδήσεις δυσεύρετες… Στην χειμαζόμενη οικονομικά Ελλάδα, οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο μετατίθενται για το Σεπτέμβρη.

Τότε, οι δύο συγκυβερνώντες θα κληθούν να υπερασπιστούν τα μέτρα της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας , περιχαρακώνοντας την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων, που θα στηρίξει η αντιπολίτευση .

Η ένταση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για το δεύτερο κύμα κινητικότητας για 12.500 δημοσίους υπαλλήλους και θα κριθεί αν τελικά το στοίχημα για το πρωτογενές πλεόνασμα θα έχει επιτευχθεί ή το πρωθυπουργικό success story θα μετατραπεί σε νέα μέτρα.

Μέχρι τότε, όλα μοιάζουν υπό έλεγχο και τα μπάνια του λαού τον Αύγουστο δεν θα κινδυνεύσουν, άλλωστε σε αυτήν την άτυπη εκεχειρία προσχώρησαν και οι συνδικαλιστές, που από τώρα εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις για τον Σεπτέμβρη.

Ενδεικτικό της χαλαρότητας είναι ότι ακόμα και το πολυπόθητο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο και η συνάντηση του με τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου, κινείται σε ρηχούς ειδησεογραφικούς τόνους.

Άλλωστε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να αποκηρύξει με δηλώσεις την οικονομική πολιτική της Ε.Ε και του Βερολίνου, που οδηγούν στην περιθωριοποίηση τον ευρωπαϊκό νότο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ως μια ευκαιρία γνωριμίας, καθώς για μεγάλο διάστημα από την εκλογή του κ. Σαμαρά , η επικοινωνία τους ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Πάντα σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, μια στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα, θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο αν διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Στο “πακέτο με τα δώρα”, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να αναφέρει δημοσίως ότι αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα ζητήσει από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, απαιτώντας παράλληλα από την Ευρώπη να ενισχύσεις πολιτικές που θα καταπολεμήσουν την ανεργία και θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αμερικανικό δάνειο 17 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα διαψεύστηκαν. Το σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προτρέψει ομογενείς και αμερικανούς επιχειρηματίες, να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αυτά ως προς τα οικονομικά, σίγουρα όμως τα θέματα που θα συζητηθούν αρχικά στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κέρυ αλλά και εν συνεχεία με τον Μπαράκ Ομπάμα, είναι τα ενεργειακά και τα εθνικά.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να μεταφέρει στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί σημείο γεωστρατηγικής σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και θα ζητήσει τη βοήθεια των Αμερικανών για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα φυσικά κοιτάσματα της σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο Έλληνας ο οποίος μεταφέρει και προσωπικό μήνυμα του Κύπριου πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη θα φανεί πρόθυμος για την έναρξη συνομιλιών για επίλυση τόσου του Κυπριακού όσο και του Σκοπιανού.

Τι θα αποσπάσει από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς θα το δούμε το βράδυ της Πέμπτης. Όμως, σε εθνικά θέματα όπως το κυπριακό και το σκοπιανό, αλλά και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών μας πόρων, η όποια μικρή πρόοδος απαιτεί χρόνο καθώς είναι σύνθετα και εμπλέκονται και άλλες χώρες.

Πάντως και αυτό σίγουρα δεν είναι συμβολικό, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα, στη Λευκωσία θα υπογραφεί τρομερές μνημόνιο Συνεργασίας Ενέργειας και Υδάτων,  από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και θα αφορά στη συνεργασία των τριών χωρών στα θέματα του φυσικού αερίου και της θάλασσας.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα