Η δύσπεπτη απόφαση του Πάμπλο

Η δύσπεπτη απόφαση του Πάμπλο
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας Eurokinissi

Μια ενδιάφερουσα πολιτική άσκήση η αποκρυπτογράφηση των πολιτικών εξελίξεων στην Ισπανία

Η απόφαση του Πάμπλο Ιγκλέσιας να εγκαταλείψει την πολιτική ήταν μια εντυπωσιακή είδηση. Συνδεδεμένη προφανώς με τις εξελίξεις στην Ισπανία, και την εκλογική ήττα των Podemos αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς. Επίσης με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη. Είναι εύλογο, θα έλεγε κανείς απαραίτητο, να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού. Να εξεταστούν τα δεδομένα και να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα.

Το ότι στο επίκεντρο της υπόθεσης αυτής βρίσκεται ένα συγκεκριμένο, αναγνωρίσιμο, πολιτικό πρόσωπο καθιστά αυτή την διαδικασία και μία ενδιαφέρουσα άσκηση πολιτικής ανάλυσης. Γιατί αποτελεί την πεμπτουσία της πολιτικής σκέψης το να μπορείς να τοποθετήσεις τις πράξεις ενός ανθρώπου και την πολιτική του δράση στην συγκυρία που αυτός λειτούργησε. Να αντιληφθείς ποιες αναγκαιότητες υπηρέτησαν τα όσα είπε και έκανε. Να διακρίνεις τα όρια και το ρόλο μιας προσωπικότητας στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Μια τέτοια διαδικασία θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνει και στην χώρα μας. Για προφανείς λόγους. Οι πολιτικές ομοιότητες Ελλάδας και Ισπανίας είναι δεδομένες. Δύο μεσογειακές χώρες που οι πολίτες τους βρέθηκαν (και βρίσκονται) αντιμέτωποι με σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Εμπνευσμένες από τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν τον εαυτό τους θεματοφύλακα των «χρυσών κανόνων» της Ευρωζώνης αλλά και την ίδια την φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης δύο χώρες στις οποίες οι κοινωνικές διεργασίες που συντελέστηκαν επέφεραν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική αντιπροσώπευση.

Μέχρι στιγμής η εικόνα είναι μάλλον απογοητευτική. Στην κυρίαρχη «αντανακλαστική» αρθρογραφία που ακολούθησε την είδηση τίποτε από τα παραπάνω δεν φαίνεται επαρκώς να καταγράφεται.

Τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης έσπευσαν να δημιουργήσουν συνειρμούς λόγω της σχέσης του Πάμπλο Ιγκλέσιας με τον Αλέξη Τσίπρα. Προδικάζοντας ήττες για τον ΣΥΡΙΖΑ, δομώντας μια μεταφυσική αλληλουχία. Από την άλλη πλευρά διαπιστώνεται μάλλον μούδιασμα. Μία αδυναμία διαχείρισης του «γιατί» δεν πήγε καλά στην Ισπανία η «γραμμή» της συγκυβέρνησης με την σοσιαλδημοκρατία.

Ίσως όμως ακόμη να είναι νωρίς και πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις να δούμε το επόμενο διάστημα. Από όλες τις πλευρές, γιατί η «ανάγνωση» τέτοιων γεγονότων έχει πολλές οπτικές.

Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο: Η παραίτηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας (σε ατομικό επίπεδο) είναι γεγονός «δυσκολοχώνευτο» για την εγχώρια πολιτική κουλτούρα. Ένας πολιτικός μόλις 43 χρόνων εγκαταλείπει τον πολιτικό στίβο εξαιτίας μιας εκλογικής ήττας. Ελάχιστοι πολιτικοί στην Ελλάδα θα το έκαναν…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα