Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο: Η Ισπανίδα “Τραμπ” έστειλε τον Ιγκλέσιας εκτός πολιτικής

Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο: Η Ισπανίδα “Τραμπ” έστειλε τον Ιγκλέσιας εκτός πολιτικής
H Isabel Diaz Ayuso AP

Η συντηρητική πολιτικός προκαλεί αναταραχές στην Ισπανία με τους τριγμούς στην αριστερά και στους σοσιαλιστές να είναι ιδιαιτέρως ισχυροί. Η ακροδεξιά φλερτάρει με την εξουσία.

Σαν κεραυνός έσκασε η είδηση ότι ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, βασικός εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κυβερνώντα συνασπισμό στην Ισπανία, αποχωρεί από την πολιτική.

Ο λόγος είναι η εμφατική ήττα της Αριστεράς στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης.

Ο ίδιος ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε ως “τραγωδία” τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητική δεξιά), που οποίο περιέγραψε ως “την Τραμπική δεξιά”.

Παράλληλα, καλά ποσοστά κατέγραψε το απροκάλυπτα ακροδεξιό κόμμα, Vox.

Μεγάλη νικήτρια είναι η συντηρητική Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο η οποία βάφτισε το προεκλογικό της σύνθημα ως “Σοσιαλισμός ή Ελευθερία”. Μάλιστα, η προεκλογική της ρητορική στόχευσε τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, εκμεταλλευόμενη την κόπωση του εκλογικού κοινού για να κερδίσει την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης. Η Αγιούσο διπλασίασε τις έδρες του Λαϊκού Κόμματος (PP) χωρίς να καταφέρει να λάβει την πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συμμαχία με τη άκρα δεξιά. Την ίδια ώρα, Αριστερά και Σοσιαλιστές είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν νέο αφήγημα.

Μάλιστα η 42χρονη Αγιούσο κέρδισε την υποστήριξη πολλών κατοίκων της Μαδρίτης αρνούμενη να κλείσει μπαρ και εστιατόρια για τον περιορισμό της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε η DW, η συντηρητική πολιτικός αναβάθμισε τη ζυθοποσία και τα πάρτι και τα συμπεριέλαβε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ενώ ονομάστηκε από τη δημόσια τηλεόραση RTVE, ως η “Βασίλισσα των ταβερνών”.

Εκλογικά, η Αγιούσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εδρών για να κυβερνήσει την περιοχή χωρίς την υποστήριξη κάποιου άλλου κόμματος, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα (με το 74% των ψήφων καταμετρημένο), που την εμφανίζουν να λαμβάνει 64 έδρες, από 30 που κέρδισε το 2019.

Η ίδια θεωρείται ανερχόμενο στέλεχος του PP, και προσχώρησε για πρώτη φορά στην Κοινότητα της Μαδρίτης το 2011 πριν γίνει πρόεδρος της το 2019. Το BBC αναφέρει ακόμη, πως η χαλαρή στρατηγική της σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδίδει καρπούς βάσει της χρονικής συγκυρίας.

Το PP ελέγχει την περιφέρεια της πρωτεύουσας τα τελευταία 26 χρόνια και η εκλογική νίκη ενδέχεται να του δώσει ώθηση σε εθνικό επίπεδο. Στο εθνικό κοινοβούλιο, το PP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Βούλιαξαν οι σοσιαλιστές

Από την άλλη, το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο έφτασε από 12 έδρες σε 13, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, εμφανίζεται ως πιθανός υποψήφιος για να στηρίξει την Αγιούσο στην περιφερειακή Βουλή των 136 εδρών.

Το κεντροδεξιό Ciudadanos, που κυβερνούσε μαζί με το PP την περιφέρεια της Μαδρίτης, καταποντίστηκε, χωρίς να κερδίσει καμία έδρα, σε σύγκριση με τις 26 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές πριν από δύο χρόνια. Η αποδυνάμωση του Ciudadanos οδήγησε άλλωστε την Αγιούσο να ζητήσει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, μετά την κατάρρευση της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης.

Το Vox υποστήριζε ήδη τον συνασπισμό PP/Ciudadanos και το ερώτημα είναι τώρα αν θα ζητήσει να γίνει μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης. Η Αγιούσο δήλωνε στην El Mundo πριν ένα μήνα πως το κόμμα της και το Vox έχουν διαφορετικές θέσεις, “αλλά έχουμε συμφωνήσει σε θεμελιώδη ζητήματα και αυτό θα συνεχίσει”. Δηλώσεις που ίσως δείχνουν το σκοτεινό (και άμεσο) μέλλον του τι μπορεί να συμβεί και σε εθνικό επίπεδο στη χώρα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί σε κάθε περίπτωση η πίεση προς τον Πέδρο Σάντσεθ, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από το ίδιο του το κόμμα εν μέσω ακραίας πόλωσης.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως προεκλογικά εστάλησαν απειλητικές επιστολές και σφαίρες σε υποψηφίους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, αλλά και η Αγιούσο.

Επιπρόσθετα, οι εθνικά κυβερνώντες Σοσιαλιστές έπεσαν στις 25 έδρες από τις 37 που συγκέντρωναν στην περιφέρεια, χωρίς φυσικά να είναι αρκετές για να επιτρέψουν σε αυτούς μαζί με άλλα αριστερά κόμματα να αμφισβητήσουν την Αγιούσο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Podemos έμειναν στις 10 έδρες.

Σημειώνεται πως η περιφέρεια της Μαδρίτης, που φιλοξενεί επτά από τα 47 εκατομμύρια κατοίκους της Ισπανίας, καταγράφει 343 κρούσματα του κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες έναντι ενός εθνικού μέσου όρου των 213. Η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι η υψηλότερη στην Ισπανία, στο 44 %.

Ωστόσο, η Μαδρίτη είναι η πιο ισχυρή και ευημερούσα περιφέρεια της χώρας και το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό θα έκρινε εκ των πραγμάτων πολλά δεδομένα σχετικά με το μέλλον και τον σχεδιασμό του Λαϊκού Κόμματος που σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Αγιούσο κατηγορούσε τους Σοσιαλιστές ότι προκαλούν πίεση στην οικονομική ευημερία της περιφέρειας, παρότι οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι άγεται και φέρεται από το μεγάλο κεφάλαιο. Η νίκη της αυτή, θα είναι σίγουρα ο οδικός χάρτης για το PP συνολικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα