Ίσως έχουμε πάνω από 50.000 κρούσματα την ημέρα. Χαμογελάστε

Ίσως έχουμε πάνω από 50.000 κρούσματα την ημέρα. Χαμογελάστε
Ένα ακόμη εισαγώμενο πρόβλημα η έλλειψη φαρμάκων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη Eurokinissi

Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιβάλλει το δόγμα "όλα πάνε καλά".

Οι New York Times είναι μάλλον απίθανο να έχουν βάλει σκοπό το τελευταίο διάστημα να «εκπέμψουν τοξικό λόγο» ενάντια στην κυβέρνηση. Όχι ότι δεν μπορούν να το κάνουν εάν το θελήσουν, θα ήταν όμως παράδοξο να τους απασχολεί τέτοιον καιρό τι κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης είναι δύσκολο να επηρεάζονται από τα όσα λέει Κουμουνδούρου, πόσο μάλλον από το ΚΚΕ ή το Μέρα 25.

Στην ειδική ιστοσελίδα που διαθέτουν από την αρχή της πανδημίας, η οποία επεξεργάζεται στοιχεία διεθνώς αναγνωρισμένων πηγών , η Ελλάδα φαίνεται να καταγράφει κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα 52.518 κρούσματα κάθε μέρα. Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες είναι 224%, ο μ.ο θανάτων ανά ημέρα 33. Στοιχεία που φέρνουν την χώρα στην πρώτη θέση παγκοσμίως με βάση τους δείκτες για τον Covid 19.

Φυσικά εδώ, δεν μπορούμε εύκολα και άμεσα να συγκρίνουμε με τα στοιχεία που παρέχονται από την πολιτεία. Γιατί απλούστατα αποφασίστηκε ότι τους επόμενους μήνες ο ΕΟΔΥ δεν θα δημοσιεύει ημερήσια δελτία κρουσμάτων και όλα τα σχετικά δεδομένα, αλλά μόνον εβδομαδιαίες εκθέσεις. Για λόγους που κανείς δεν έχει επαρκώς κατανοήσει.

Η εμπειρία του καθενός όμως από το οικείο περιβάλλον του, τείνει προς την «εικόνα» των New York Times. Οι μολύνσεις (όπως και οι επαναμολύνσεις) είναι μια πραγματικότητα που έχουν βιώσει οι περισσότεροι στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο. Είναι σπάνιο πλέον κανείς να «μετρήσει» δέκα άτομα με τα οποία συναθροίζεται και ανάμεσα τους να μην υπάρχουν αρκετά κρούσματα.

Αυτά την ίδια στιγμή που οι ειδικοί (και ιδίως αυτοί των οποίων οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται πανηγυρικά) μιλούν για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων αλλά και για σημαντική αύξηση των θανάτων των επόμενο διάστημα. Ιδίως ανάμεσα στους υπερήλικες.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση κάποιοι έπρεπε να μελετούν εναλλακτικές λήψης μέτρων. Σταθμίζοντας φυσικά τα δεδομένα με επιστημονικό τρόπο και αναλύοντας στους πολίτες τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις τους. Λαμβάνοντας υπόψη και τα οικονομικά χαρακτηριστικά της περιόδου, όπως και τις κοινωνικές αντοχές. Παράμετροι που οφείλουν να αποτελούν μέρος της κυβερνητικής – διαχειριστικής «εξίσωσης», με πρώτιστο όμως αυτό της δημόσιας υγείας.

Δεν είμαστε όμως σε κανονικές συνθήκες. Είμαστε σε συνθήκες προεκλογικές και με μια κυβέρνηση που φαίνεται πώς έχει σαν βασική προτεραιότητα τα …χαμόγελα. Το δόγμα του «όλα πάνε καλά» εφαρμόζεται απαρέγκλιτα. Είτε μιλάμε για το δημόσιο χρέος που «μας καίει», είτε για τα δάση που κάηκαν, είτε για όσους «καίγονται στον πυρετό» της πανδημίας.

Από Φθινόπωρο βλέπουμε. Αν και γνωρίζουμε όλοι τι θα δούμε…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα