Κορονοϊός: Γιατί σταματά η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Κορονοϊός: Γιατί σταματά η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας
Rapid Test George Vitsaras / SOOC

Περιττή θεωρεί την ημερήσια ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού, ο ΕΟΔΥ. Μάλλον η άσχημη εικόνα των χιλιάδων κρουσμάτων, αντιτίθεται στη διάθεση για ένα καλό ασφαλές καλοκαίρι.

Αιφνίδια ο ΕΟΔΥ χθες αποφάσισε ότι στο εξής, η ενημέρωση για την πανδημία κορονοϊού θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και όχι ημερησίως. Η απόφαση αυτή προβληματίζει και δημιουργεί σκέψεις ότι η συγκεκριμένη στιγμή που λήφθηκε, βασίζεται σε πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια. Μάλλον τη στιγμή που η χώρα, “πνίγεται” από τουρίστες δεν μπορεί καθημερινά να ανακοινώνει χιλιάδες νέα κρούσματα.

Η εξέλιξη αυτή είχε ήδη προαναγγελθεί από καιρό, όμως δεν είχε εφαρμοστεί. Γι’ αυτό και προβληματίζει το γεγονός γιατί γίνεται τώρα, σε μια περίοδο με 20.000 νέες διαγνώσεις ημερησίως.

Με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 18.000 ημερησίως, η απόφαση αυτή φαίνεται άτοπη. Όντως αυτό που ενδιαφέρει είναι η πορεία των σκληρών δεικτών, ήτοι θάνατοι και διασωληνώσεις και όχι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων. Αυτός είναι και βασικός λόγος που ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να μην επικεντρώνεται στην ανακοίνωση της ημερήσιας καταγραφής.

Από την άλλη όμως, δεν θα ήταν σωστό να ανακοινώνονται οι διαγνώσεις και δη η γεωγραφική κατανομή καθημερινά, ώστε να υποψιάζεται ο καθένας για τη διασπορά του ιού;

Να αναφέρουμε πάντως ότι παρά την προαναγγελία και την τεκμηρίωση της σχετικής αλλαγής στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, η χθεσινή απόφαση χαρακτηρίστηκε από μερίδα ειδικών “ασύμβατη” και “ασύνδετη” με το εν εξελίξει δυνατό κύμα κορονοϊού στη χώρα μας.

Το έκτο κύμα φαίνεται ότι θα απλωθεί χρονικά τους επόμενους δύο μήνες, πιέζοντας κυρίως με μολύνσεις και ήπια νόσηση την κοινότητα και λιγότερο με νοσηλείες τα νοσοκομεία, οπότε το timing της απόφασης θεωρείται ότι αποδυναμώνει το μέτωπο της πανδημίας και αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τον στόχο της συνεπούς τήρησης των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η εβδομαδιαία επισκόπηση

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι και η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση δεν θα αποτυπώνει τα ακριβή στοιχεία. Όμως είναι πολύ διαφορετικό να ανακοινώνεται η πορεία της πανδημίας μια φορά την εβδομάδα και άλλο καθημερινά. Λογικά ο κορονοϊός θα …εξαφανιστεί από την ημερήσια ειδησεογραφία.

Χθες για παράδειγμα με βάση τη λογική της εβδομαδιαίας καταγραφής θα αναφέραμε ότι μέσα σε 7 ημέρες είχαμε 113.373 νέα κρούσματα, 22.823 επαναλοιμώξεις, 163 θανάτους, ενώ η θετικότητα βρίσκεται στο επίπεδο του 15,31% κατά μέσο όρο ημερησίως.. Τα στοιχεία φαίνονται αρκετά υψηλά, όμως κανείς πιθανότατα να μην έδινε σημασία από τη στιγμή που θα ήταν μια πρωινή αναφορά.

Σύμφωνα ακόμη με τα επίσημα στοιχεία, καθημερινά έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές λόγω covid στα νοσοκομεία. Μάλιστα οι μισές ΜΕΘ για κορονοϊό είναι ήδη κατειλημμένες όπως και η μία στις τρεις απλές κλίνες. Αυτό το στοιχείο όμως θα το βλέπουμε μία φορά την εβδομάδα

Το ΕΣΥ, όπως τονίζεται από το Υπουργείο Υγείας, δεν πιέζεται. Όμως δεν θα πρέπει και να πιεστεί. Τα προηγούμενα ποσοστά φαίνονται σοβαρά επειδή είναι πλέον περιορισμένες οι κλίνες για covid. Και αυτό που δεν θέλουμε είναι και πάλι να μετατρέπονται τμήματα νοσοκομείων σε κλινικές για κορονοϊό.

Αυτό όμως δεν απασχολεί κανένα, αν και θα έπρεπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα