Εφιάλτης στο δρόμο για τις διακοπές: Πάνω από 50.000 τη μέρα τα πραγματικά κρούσματα

Εφιάλτης στο δρόμο για τις διακοπές: Πάνω από 50.000 τη μέρα τα πραγματικά κρούσματα
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας INTIME

Ανησυχία για τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων στην Ελλάδα που ξεπερνά κατά πολύ τις καταγραφές και ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Τι εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Περισσότερα από 50.000 πραγματικά κρούσματα κορονοϊού υπολογίζονται στη χώρα μας, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται» τόνισε ο καθηγητής. «Νομίζω είναι πάνω από 50.000 ημερησίως”, υποστήριξε ο καθηγητής.

Αναφορικά με την κορύφωση στον αριθμών τον λοιμώξεων, ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή να έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα:

Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, όπου κατά μέσο όρο μπορεί να δούμε 30.000 κρούσματα ημερησίως”. Μάλιστα, έκανε λόγο για “παρατεταμένη κορύφωση” η οποία “θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο“.

Όσο για τη χορήγηση 4η δόσης, ο καθηγητής επανέλαβε ότι είναι ισχυρή η σύσταση για τους άνω των 60, ενώ για άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους γιατί εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας τους.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, εξέφρασε την αντίθεσή του απαντώντας: “Δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δε νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους”.

Θυμίζουμε πως η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας καταργήθηκε με κυβερνητική απόφαση πριν από λίγες εβδομάδες, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες.

Σ’ αυτούς ανήκει και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος όχι μόνο δεν απέκλεισε την επαναφορά του μέτρου αλλά τόνισε ότι η χρησιμότητα της μάσκας δεν σταμάτησε ποτέ να ισχύει.

“Είναι και λίγο προφανές. Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα” τόνισε χαρακτηριστικά τη Τρίτη.

Τόνισε ακόμα ότι “δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν”.

Από την άλλη πλευρά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρει πως παρότι οι “μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις” δηλαδή τα lockdown, η κοινωνική αποστασιοποίηση ή η χρήση μάσκας, λειτούργησαν στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, σε αυτή την φάση δεν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα καθώς “η εκρίζωση” της covid-19 “δεν είναι εφικτή”.

“Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι “μπόρα που έρχεται και φεύγει”, απλά να προφυλαχθούμε μέσω μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) και θα περάσει…. Αυτό δεν ισχύει….” σημείωσε σε ανάρτησή τους.

“Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης” συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο κόσμος έχει κουραστεί, επομένως η συμμόρφωση σε τέτοιου είδους μέτρα περιορίζεται. Γι’ αυτό και πρέπει “να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα