“Ψηφιακοί” υπουργοί με απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Γίνεται

“Ψηφιακοί” υπουργοί  με απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Γίνεται
Νέες τεχνολογίες, παλιά κόλπα Eurokinissi

Μια γρήγορη απάντηση σε ένα ενδιαφέρον ερώτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια πολύ ωραία ερώτηση κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο προ-συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας: «Πείτε μου εσείς αν όλα αυτά τα ωραία πράγματα που κάνουμε στο gov.gr έχουν κομματικό χρώμα. Αν είναι Δεξιά, αν είναι Κεντρώα, αν είναι Αριστερά;».

Ας δώσουμε καταρχήν μία γρήγορη απάντηση: Είναι Δεξιά.

Τώρα ας την εξηγήσουμε: Η ρητορική απορία του πρωθυπουργού, εκφράζει –πλαγίως- την αντίληψη πως η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, συνιστά από μόνη της στοιχείο προόδου. Ανεξάρτητα από το ποιες πολιτικές προτεραιότητες καλείται να εξυπηρετήσει. Έτσι – υπονοεί- ότι αν μια κυβέρνηση αξιοποιεί τις ψηφιακές δυνατότητες είναι προοδευτική.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, επέλεξε ως παράδειγμα το gov.gr. Δηλαδή το «πεδίο δράσης» του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Ενός κυβερνητικού στελέχους που (φρόνιμα σκεπτόμενο) ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για να κάνει πράξη μια σειρά υπερ-ώριμων, σχεδόν αυτονόητων, αλλαγών στην δημόσια διοίκηση. Φροντίζοντας μάλιστα να διασφαλίσει για τα νομοσχέδια που προώθησε την, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση. Έτσι σήμερα παραμένει ο πιο δημοφιλής υπουργός του κυβερνητικού σχήματος.

Όμως ο Κυριάκος Πιερακάκης δεν είναι ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης. Ας δούμε τι έκαναν κάποιοι άλλοι, από τους βασικούς υπουργούς της,με τις περίφημες, «ψηφιακές τεχνολογίες».

Ο Κωστής Χατζηδάκης: Κατάφερε να καταργήσει το 8ωρο στην εργασία και να ζημιώσει εμμέσως τις αμοιβές των εργαζομένων προωθώντας ταυτόχρονα την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Να περιορίσει τις δυνατότητες των συνδικάτων και να αγνοήσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Να υπονομεύσει την κοινωνική ασφάλιση με τους ψηφιακούς «ατομικούς κουμπαράδες» στα επικουρικά ταμεία φορτώνοντας στον προϋπολογισμό 78 δις για τα επόμενα χρόνια. Τώρα ετοιμάζεται να περικόψει τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ, «ενισχύοντας» όπως λέει τις ψηφιακές υποδομές του οργανισμού.

Η Νίκη Κεραμέως: Καταγράφει ήδη στον υπουργικό της απολογισμό μίας από τις πλέον αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα με την χρήση της περίφημης «Βάσης Δεδομένων» για τις εξετάσεις αλλά και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Επίσης την περίφημη υπόθεση της Cisco για την ψηφιακή διδασκαλία που «κόστισε» πολλά σε γονείς και μαθητές διαλύοντας για 2 συναπτά έτη την εκπαιδευτική διαδικασία. Όσο για το γνωστό κατασταλτικό μηχανισμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας και αυτός προωθείται παράλληλα με την «ηλεκτρονική κάρτα εισόδου» στα ΑΕΙ και τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα καμερών παρακολούθησης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Εκσυγχρόνισε πλήρως, και ψηφιακά τις δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας. Με ελικόπτερα, υπερσύγχρονα κέντρα ελέγχου, ψηφιακά συστήματα επικοινωνιών και όλα τα σχετικά. Το αποτέλεσμα ήταν επί της υπουργίας του ο κρατικός αυταρχισμός να φθάσει στο απόγειό του. Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης ήταν ίσως το …κορυφαίο δείγμα των «προοδευτικών αλλαγών» που επέφερε ένας υπουργός που επικαλέστηκε τις νέες τεχνολογίες ως στοιχείο της πολιτικής του.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε κουραστεί να ακούμε από τον υπουργό Ανάπτυξης για τα νέα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης των τιμών και των αποθεμάτων που συχνά-πυκνά ανακοινώνει.. Το ίδιο ισχύει και με τις ψηφιακές καινοτομίες του για «υπηρεσίες μιας στάσης» όπως και τα υπερσύγχρονα συστήματα για την χρηματοδότηση και συνολικά την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Το αποτέλεσμα είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός συνεχώς να αυξάνονται ενώ οι μικρομεσαίοι «εξαφανίζονται» και η αγοραστική δύναμη των μισθωτών συρρικνώνεται.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω παραδείγματα είναι απλό: Οι πλέον αναχρονιστικές αντιλήψεις, όπως η σκληρή κρατική καταστολή, οι ταξικοί φραγμοί στην μόρφωση, η ασυδοσία στην εργασία και την αγορά, μπορούν ωραιότατα και αποτελεσματικότατα να εξυπηρετηθούν με «ψηφιακούς» τρόπους. Όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία τους. Ούτε τους αποδίδει το στοιχείο του «προοδευτισμού».

Δεν υπάρχει -από την άλλη- καμία αμφιβολία ότι η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών είναι στοιχείο της προόδου. Εφόσον, όμως, κάνουν …την δουλειά τους. Δηλαδή διευκολύνουν και αναβαθμίζουν πραγματικά την ζωή του πολίτη.

Αν για παράδειγμα δίνονταν χρήματα στην Δημόσια Υγεία ώστε να αναπτυχθεί η τηλεϊατρική για να καλύψει τις ανάγκες υγειονομικής κάλυψης σε μικρά νησιά. Πολύ περισσότερο αν οι ψηφιακές τεχνολογίες αξιοποιούνταν στην παραγωγή, ώστε να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, δίχως παράλληλη μείωση των αμοιβών και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τέτοια πράγματα όμως, στην «προοδευτική» και «καινοτόμα» κυβέρνηση, ούτε που τα συζητάνε….

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα