Το ΚΙΝΑΛ στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΙΝΑΛ στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Πλάνο από την 1η ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι και το πιο εύκολο κοινό για έναν εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, αυτή την περίοδο

Άσκηση ισορροπιών ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μάντζου, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Όταν χθες βράδυ στο γήπεδο του Tae Kwon Do τελείωσε ο χαιρετισμός του ΚΙΝΑΛ δια στόματος Δημήτρη Μάντζου, στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα πηγαδάκια των συνέδρων που απέμειναν (μετά την ομιλία Τσίπρα) να τη παρακολουθήσουν δυσκολεύονταν να προσδιορίσουν … τι ακριβώς είπε. Ίσως, όμως, αυτός να ήταν και ο στόχος του εκπροσώπου τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Η σύντομη ομιλία του Δημήτρη Μάντζου, φαίνεται πώς ήταν ένα κείμενο που ελέγχθηκε και προετοιμάστηκε εξονυχιστικά. Πράγμα μάλλον λογικό σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί εμφανείς πιέσεις στο Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το μετεκλογικό τοπίο, πράγμα που η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει συστηματικά

Έτσι λοιπόν ο χαιρετισμός του ΚΙΝΑΛ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «διαβαστεί» με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με τις προθέσεις ή τις προσδοκίες αυτού που θα τον αναγνώσει. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν ένα …υπόδειγμα ισορροπισμού.

Στον χαιρετισμό του Δημήτρη Μάντζου δεν έλειψαν αναφορές που ακούστηκαν ευχάριστα στα αυτιά των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως πχ. αυτή για τα «αποτελέσματα της νέο-συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» που «γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο αισθητά στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Εξίσου καλά ακούστηκαν και οι παραπομπές του στην «ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» που -όπως δήλωσε- διαθέτει προτάσεις για «ένα σχέδιο κοινωνικής ευημερίας». (Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι μόνιμος αν όχι προνομιακός συνομιλητής των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών). Το ίδιο ίσχυσε και για την επιδοκιμασία του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση αριστεράς – σοσιαλδημοκρατίας στη Πορτογαλία.

Από την άλλη όμως δεν έλειψαν οι αιχμές. Ο Δημήτρης Μάντζος θύμισε στο -δύσκολο- ακροατήριό του την περίοδο του μνημονίου λέγοντας πως εκείνα τα χρόνια «το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ολομόναχο να αντιμετωπίσει τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό που κληρονομήσαμε από την κυβέρνηση Καραμανλή και ΝΔ». Επίσης ανέφερε ότι σήμερα απαιτείται αντιπολίτευση «δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις»

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ στο τέλος της παρέμβασής του εκτίμησε πως «είναι εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μας, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο». Δίχως όμως την παραμικρή αναφορά στις μετεκλογικές εξελίξεις. Δηλαδή το θέμα για το όποιο άπαντες στο Tae Kwon Do ανέμεναν, έστω, κάποιον υπαινιγμό.

Εν ολίγοις ο Δημήτρης Μάντζος μάλλον …πέτυχε την αποστολή του. Αφού αυτή προφανώς εστιάζονταν στο να αφήσει αναπάντητα τα ερωτήματα που είχε θέσει λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας. Όταν ζήτησε «ανοιχτά χαρτιά» από το ΚΙΝΑΛ για το τι σκοπεύει να κάνει μετά τις εκλογές.

Από την άλλη αυτό που σίγουρα όμως μπορούν να κρατήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το Κίνημα Αλλαγής …ήταν εκεί. Όπως και ο εκπρόσωπος του Μέρα 25 Γιάννης Κριθαρίδης που μεταφέροντας την θέση του κομματός του σημείωσε ότι «οι πολιτικές μας διαφωνίες και διαφορές είναι γνωστές.Παρόλα αυτά πολλές φορές σας έχουμε καλέσει σε συμπράξεις, ιδιαίτερα στις πιο σκοτεινές ημέρες των πεπραγμένων της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».

Σε αντίθεση με το ΚΚΕ. που επέλεξε να τηρήσει την …παράδοση. Αυτή που «κρατά» από την δεκαετία του ’90 και δεν επιτρέπει σε εκπρόσωπο του Περισσού να παραβρεθεί σε συνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην Συνασπισμού).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα