Γερμανικές εκλογές: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι καθορίζουν την επόμενη μέρα

Γερμανικές εκλογές: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι καθορίζουν την επόμενη μέρα
Η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μιλούν σε υποστηρικτές των Πρασίνων πριν τις εκλογές AP Photo/Matthias Schrader

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, International Sectetary, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, γράφει στο news247 για τις Γερμανικές εκλογές.

Στις Γερμανικές εκλογές είχαμε έναν μεγάλο αριθμό εκπλήξεων επηρεάζοντας τις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό της επόμενης τετραετίας. Για πρώτη φορά, τρίτο και τέταρτο κόμμα μαζί έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον νικητή των εκλογών. Πράσινοι (14,8%) και Φιλελευθέρους (11,8%) είναι ισχυρότεροι από τους Σοσιαλδημοκράτες (25,7%) με περισσότερες έδρες, 210, έναντι 206 που αντιστοιχούν στο πρώτο κόμμα. Τα δύο μικρότερα κόμματα άδραξαν αυτήν την ιστορική ευκαιρία και άρχισαν συζητήσεις μεταξύ τους χωρίς να περιμένουν την πρόταση των Σοσιλαδημοκρατών ή των Χριστιανοδημοκρατών. Η κίνηση έχει ουσιαστική αλλά και συμβολική διάσταση.

Επί της ουσίας

Πράσινοι και φιλελεύθεροι έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Οι Πράσινοι είναι Ευρωπαϊστές, υπέρ του κοινωνικού κράτους, της βιώσιμης κινητικότητας (επενδύσεις σε μέσα σταθερής τροχιάς, ποδηλατοδρόμους) και της συστημικής αλλαγής προς μια βιώσιμη οικονομία. Ζητούν ένα σημαντικό πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων τον χρόνο για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Αντίθετα, οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν μια νεοφιλελεύθερη οικονομία με όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας ίδιους ή αυστηρότερους από αυτούς του Β. Σόιμπλε και πρόγραμμα. Ενώ θέλουν να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Γερμανίας, δεν έχουν παρουσιάσει ένα προεκλογικό πρόγραμμα που να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην κοινωνική πολιτική και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γερμανίας. Επιπλέον, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρ. Λίντνερ ήταν υπέρ μιας ακόμα πιο σκληρής στάσης προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το Ευρώ και υπέρ της ταχύτερης δυνατής επαναφοράς των σκληρών όρων δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν χαλαρώσει λόγω της πανδημίας. Μαζί και με την φορολογική μεταρρύθμιση στην οποία υπάρχουν ουσιώδης ιδεολογικές διαφορές, θα γίνουν οι σημαντικότερες για την χώρα μας συζητήσεις μεταξύ των δύο γερμανικών κομμάτων. Για παράδειγμα, αναμένεται σθεναρή αντίθεση των Φιλελεύθερων στην πρόταση των Πρασίνων υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου που θα δανείζει με φιλικούς όρους και όχι με σκληρούς όρους της ελεύθερης αγοράς. Επίσης, οι Πράσινοι είναι υπέρ μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής που θα επιτρέψει στα κράτη να συνεχίσουν τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και την μετατροπή των οικονομιών σε βιώσιμες και ανθεκτικές. Επί της ουσίας, οι Πράσινοι είναι το ανάχωμα που έχει απομείνει για την αποφυγή μιας αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας σε Γερμανία και Ευρώπη -μέχρι και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν υπαναχωρήσει σε αυτό το σημείο.

Ο Ολαφ Σολτς έχει υποστηρίξει την πλήρη επαναφορά των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας από το 2023 ενώ ο επικεφαλής του κόμματος Βάτερ-Μπόρτζανς είναι αντίθετος σε μια συζήτηση για την για την άρση ή χαλάρωση του φρένου χρέους. Εάν δεν μπορέσουν Πράσινοι και Φιλελεύθεροι να έρθουν σε συμφωνία, ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αδύνατος με εξαίρεση μια συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκράτων.

Συμβολικά

Στην συμβολική διάσταση, η απόφαση για έναρξη των συνομιλίων χωρίς ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα συμβαδίζει με το αφήγημα της συστημικής και ιδεολογικής αλλαγής που ζητούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Οι Φιλελεύθεροι έσπευσαν να δηλώσουν κόμμα του κέντρου παρά την ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη οικονομική ιδεολογία τους. Οι Πράσινοι κατάφεραν να είναι πρώτο κόμμα στην ηλικιακή ομάδα 18-44 και παρουσιάζονται ως το προοδευτικό κόμμα του μέλλοντος το οποίο θέλει να έρθει σε σύγκρουση με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Άρα συμβολικά, ιδιαίτερα οι Πράσινοι οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν την αντικαγκελαρία εάν συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, τοποθετήθηκαν ως οι ρυθμιστές του μέλλοντος της Γερμανικής Πολιτικής σκηνής έναντι στις παραδοσιακές δυνάμεις που κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά. Επιπλέον, εάν τα δύο κόμματα συμφωνήσουν στα καίρια θέματα είναι σχεδόν αδύνατο να διαφωνήσει ο τρίτος εταίρος, αφού συνδυαστικά θα κατέχουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από τον τρίτο εταίρο.

Εν κατακλείδι, στο πολιτικό σκάκι που θα παιχτεί τις επόμενες μέρες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ελέγχουν το άνοιγμα και την μέση του παιχνιδιού. Το μόνο που μπορεί να χαλάσει την παρτίδα είναι μια ξαφνική συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το Γερμανικό κατεστημένο.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι International Sectetary, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα