Γι’ αυτό το αλαλούμ ποιος θα πάρει την ευθύνη;

Γι’ αυτό το αλαλούμ ποιος θα πάρει την ευθύνη;
Οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για για όσα συνέβησαν Νοέμβριο-Δεκέμβριο αναφορικά με την πανδημία κορονοϊού και τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν τα κέντρα των εισηγήσεων και των αποφάσεων.

Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς πήγαν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, για να προλάβουν, όπως είπαν, την εξάπλωση του ιού και να μην ξαναδούμε τις φοβερές σκηνές του περασμένου Νοεμβρίου. Διαβάζω τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και αναρωτιέμαι αν έχει καταλάβει τι συνέβη τότε ή αν απλώς βαυκαλίζεται ότι θα προλάβει το νέο κακό επισείοντας αστυνομικούς ελέγχους και πρόστιμα, ενώ οι αιτίες είναι άλλες.

«Θα εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται από διάφορους ασυνείδητους και αμελείς να ενισχύσουν τη διασπορά του ιού», είπε ο υπουργός και αναγόρευσε σε υπ’ αριθμόν ένα εχθρό τον συνωστισμό. Όμως, θα πρέπει να μας εξηγήσουν-και αυτός και οι συνάδελφοί του υπουργοί και οι ειδικοί, τηλεμαϊντανοί και μη- πώς λαμβάνονται αποφάσεις που μετά από λίγες μέρες ανακαλούνται. Για να δούμε αν υπεύθυνοι είναι μόνο ασυνείδητοι και αμελείς πολίτες ή αν υπάρχουν κι άλλοι, που έχουν μεγαλύτερες ευθύνες.

Ερώτηση πρώτη: Τι συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο και οδηγήθηκαν σε ασφυξία τα νοσοκομεία και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν; Δεν το ξέρουν οι υπουργοί; Δεν ήταν ο πρωθυπουργός, ο οποίος, παραδεχόμενος το λάθος, είπε ότι δεν ελήφθησαν μέτρα επειδή ουδείς τα εισηγήθηκε ; Ποιοι ήταν, λοιπόν, εν προκειμένω οι-κατά Χρυσοχοΐδην- «ασυνείδητοι και αμελείς»; Οι ειδικοί που δεν πήραν χαμπάρι τι γινόταν ή δεν εισηγήθηκαν μέτρα; Οι τοπικοί άρχοντες; Ή η κυβέρνηση, η οποία- πονηρά, δηλαδή ψηφοθηρικά, σκεπτόμενη- τα άφησε όλα ελεύθερα; Η απάντηση είναι απλή και την ξεφούρνισε ο Αδωνις.

Ερώτηση δεύτερη: Πώς δημιουργείται ο συνωστισμός, τον οποίο θέλει να πατάξει ο ρέκτης υπουργός; Μόνο από νεαρούς σε πλατείες και πεζοδρόμους; Δεν γνωρίζει ότι ο μεγάλος συνωστισμός δημιουργήθηκε στους εμπορικούς δρόμους; Ποιος έδωσε το σήμα γι’ αυτόν τον συνωστισμό; Επίσης, δεν γνωρίζει ότι τέτοιος συνωστισμός δημιουργείται κάθε μέρα έξω από τα σχολεία και μέσα σ’ αυτά; Ποιος το επέτρεψε; Πώς να μην έχουν χάσει τον ύπνο τους οι πολίτες-και ειδικά οι γονείς- όταν πληροφορούνται για κρούσματα σε σχολεία και μάλιστα του μεταλλαγμένου ιού και ακούνε ειδικούς να λένε άλλα αντ’ άλλων; Η μία γιατρός λέει ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτά και ο άλλος ότι πρέπει να κλείσουν αμέσως. Ποιον να πιστέψουμε; Την κυρία Γκάγκα ή τον κύριο Εξαδάκτυλο; Αλήθεια, γι’ αυτό το αλαλούμ ποιος θα πάρει την ευθύνη;

Ερώτηση τρίτη: Αλήθεια, ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι ούτε οι μισοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία(πχ της Πάτρας) δεν έχουν εμβολιασθεί; Εντάξει, η περίφημη «ατομική ευθύνη», άλλη δεν υπάρχει; Για παράδειγμα, οι διοικητές των νοσοκομείων ενημέρωσαν όποιον έπρεπε για το εξοργιστικό αυτό γεγονός; Και τι έκανε το υπουργείο Υγείας; Πώς γίνεται ο απλός πολίτης να πληρώνει πρόστιμο, αν δεν φοράει μάσκα ακόμα κι όταν περπατάει σε ερημική περιοχή και ο γιατρός, ο νοσοκόμος, ο υπάλληλος σε νοσοκομείο να μην έχει κάνει το εμβόλιο χωρίς καμιά επίπτωση; Γίνεται ο στρατιώτης να πάει στη μάχη χωρίς κράνος και ο λοχαγός να του το επιτρέψει; Πώς επιτρέπουν σε εργαζομένους σε νοσοκομεία να προσέρχονται ανεμβολίαστοι;

Ναι, οι πολίτες, όλοι εμείς, έχουμε ατομική ευθύνη. Αλλά οι επιστήμονες, μέλη της περίφημης Επιτροπής που εισηγούνται, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός, που αποφασίζουν, δεν έχουν καμιά ευθύνη γι’ αυτό το μπρος- πίσω; Τι είδους τακτική- για στρατηγική ούτε λόγος- είναι αυτή που ανοιγοκλείνει τα μαγαζιά και τα σχολεία και μετά τρέχουν ο Χρυσοχοΐδης και ο Χαρδαλιάς να προλάβουν, εκ των υστέρων, το συνωστισμό και να τιμωρήσουν τους «ασυνείδητους» και τους «αμελείς»;

Ας μην ψάχνουν σε λάθος σημεία. Ας ψάξουν στα κέντρα των εισηγήσεων και των αποφάσεων, δηλαδή και στους ίδιους. Εκεί είναι οι μεγάλες ευθύνες για όσα συνέβησαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο και-δυστυχώς φαίνεται ότι- θα συμβεί και τώρα.

Γι’ αυτό, όσοι ψάχνουν υπεύθυνους αλλού δεν αντέχουν να κοιτάξουν τον εαυτό τους, τις δικές τους ευθύνες και να καταλάβουν αυτό που έχει πει ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος: «Ο ανώτερος άνθρωπος έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του, ο κατώτερος άνθρωπος από τους άλλους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα