Η προσφορά του Παύλου Πολάκη στην κυβέρνηση

Η προσφορά του Παύλου Πολάκη στην κυβέρνηση
Ο Παύλος Πολάκης ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ο Γιάννης Αλμπάνης γράφει για τον Παύλο Πολάκη, τα ερωτήματα που "γεννήθηκαν" από τις τοποθετήσεις του και το πώς έχει επηρεάσει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την κυβέρνηση.

Η συνέντευξη του Παύλου Πολάκη στο Kontra την Τρίτη το βράδυ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως case study του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Επί μία ώρα ο κ. Πολάκης απάνταγε στις ερωτήσεις της Νατάσας Γιάμαλη και του Σπύρου Σουρμελίδη, προσπαθώντας να διευκρινίσει τη θέση του για το εμβόλιο του κορονοϊού. Σε μια στιγμή που έχει γίνει προφανής η αποτυχία της διαχείριση της πανδημίας, αντί να καθίσταται η κυβέρνηση πολιτικά υπόλογη, καλείται ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσεις διευκρινήσεις για τις τοποθετήσεις του. Το γεγονός είναι αξιοσημείωτο και σίγουρα δεν δυσαρεστεί το κυβερνητικό επιτελείο. Για την ακρίβεια, αποτελεί τον ορισμό μιας αποτυχημένης αντιπολιτευτικής τακτικής. Αυτή η ακριβώς είναι η μεγάλη προσφορά του Παύλου Πολάκη στην κυβέρνηση.

Δεν είμαι αντιεμβολιαστής

Όσοι παρακολουθούν τα πράγματα του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρόσεξαν ότι ο πρώην αναπληρωτής Υγείας έχει κάνει δύο βήματα πίσω σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είναι αντιεμβολιαστής και απέφυγε να αφήσει τις συνήθεις αιχμές εναντίον του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις του γέννησαν και πάλι μεγάλα ερωτήματα. Συγκεκριμένα:

• Υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός του δεν συνιστά αλλαγή της αρχικής στάσης του, δεδομένης της δήλωσής του ότι θα έκανε το εμβόλιο τον Σεπτέμβρη, αφού είχε εξετάσει πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Ωστόσο, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης και άτυπος σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, επισήμανε: “Από τον Μάη μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σημαντική δημοσίευση ή αλλαγή στην διεθνή βιβλιογραφία σε σχέση με τα εμβόλια για το COVID-19.”

• Ο κ. Πολάκης είπε ότι ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού έπρεπε να γίνει το φθινόπωρο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης. Την άποψη αυτή δεν ενστερνίζεται ούτε ο ΠΟΥ ούτε καμιά κυβέρνηση στον κόσμο.

• Ο κ. Πολάκης αναφερόμενος στην απόφαση του να εμβολιαστεί, τόνισε ότι δεν πιέζεται από κανέναν. Να υποθέσουμε ότι ο βουλευτής Χανίων αισθάνεται τόσο ισχυρός ώστε να μη δέχεται πιέσεις ούτε από τον κ. Τσίπρα και τα άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

• Τέλος, το όλο ύφος του (το οποίο στη πολιτική πολλές φορές είναι εξίσου σημαντικό με το περιεχόμενο) μάλλον δεν κατέστησε πιο πειστική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες που δεν είναι ενθουσιώδεις οπαδοί του κ. Πολάκη.

Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό

Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ότι μετά τον εμβολιασμό του, το θέμα του Παύλου Πολάκη έχει κλείσει. Η συνέντευξη όμως στο Kontra έδειξε ότι παραμένει ανοιχτό. Γιατί παρά τα βήματα που έκανε πίσω, στην ουσία ο κ. Πολάκης επιμένει στη δημόσια διατύπωση των απόψεων του, οι οποίες κινούνται σε άλλο μήκος κύματος από τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πλουραλισμός δεν είναι επιζήμιος για ένα κόμμα -το αντίθετο. Ωστόσο, ούτε ο κ, Πολάκης είναι ένας βουλευτής όπως όλοι οι άλλοι, ούτε η πανδημία είναι ένα ζήτημα όπως όλα τα άλλα. Ας αναλογιστούμε ότι μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δίωρη τηλεοπτική συνέντευξη, όπως έκανε την Τρίτη ο κ. Πολάκης.

Η θέση που κατέχει ο πρώην υπουργός Υγείας στο επικοινωνιακό πεδίο και την προεδρική τάση του ΣΥΡΙΖΑ προσδίδουν στα λεγόμενά του ιδιαίτερη σημασία και επηρεάζουν τη γνώμη που σχηματίζουν οι πολίτες για τον ΣΥΡΙΖΑ ως όλον. Ειδικά για την πανδημία που αποτελεί (κυριολεκτικά) ζήτημα ζωής και θανάτου, οι τοποθετήσεις του συγκεντρώνουν ακόμα πιο μεγάλη προσοχή λόγω της θητείας του στο υπουργείο Υγείας. Επομένως, όταν ο κ. Πολάκης λέει διαφορετικά πράγματα από όσα λένε οι κύριοι Τσίπρας και Ξανθός, εύλογα γεννιέται σύγχυση για το τι λέει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, το θέμα του κ. Πολάκη είναι στην πραγματικότητα πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσει με οριστικό τρόπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα