Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Η κυβέρνηση ψάχνει “αυτοφωράκια”

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Η κυβέρνηση ψάχνει “αυτοφωράκια”
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδας, στο Μέγαρο Μαξίμου eurokinissi

Ο Γιάννης Αλμπάνης γράφει για το κυβερνητικό φιάσκο με την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα και την αναζήτηση "αυτοφωράκια" για να του φορτωθεί η ευθύνη.

Θα βρει «αυτοφωράκια» η κυβέρνηση για να του φορτώσει την ευθύνη της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που τίθεται μετά τον τραγέλαφο των τελευταίων ωρών. Είναι χαρακτηριστικό της χαοτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους κυβερνητικούς κύκλους, ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να ανευρεθεί το εξιλαστήριο θύμα για αποποιηθεί ο πρωθυπουργός την ευθύνη του.

Ο Πρεζεράκος

Χτες το βράδυ κυβερνητικές πηγές «έδειξαν» σε ρεπορτάζ του Mega τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο ως τον άνθρωπο που παρέλαβε την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα. Ο ίδιος όμως ο κ. Πρεζεράκος με δηλώσεις του διέψευσε ότι είναι το πρόσωπο που παρέλαβε την έκθεση, επιδεικνύοντας απροθυμία να οδηγηθεί ως πρόβατον επί σφαγήν. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Πεζεράκος είχε περιέλθει σε δυσμένεια από την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας -οπότε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς.

Χτες επίσης:

-Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος χαρακτήρισε ήσσονος σημασία τη μελέτη (την οποία, υπενθυμίζουμε, έχει εκπονήσει ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος του πρωθυπουργού). Επομένως, κατά τον κ. Σκέρτσο πάντα, δεν έχει και πολλή σημασία αν είχε ενημερωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε: «Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. Δεν έχει κατατεθεί τέτοια μελέτη. Αναζήτησα τα πρωτόκολλα, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία κατάθεση. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία γνώση του Μαξίμου για την μελέτη»

Σε ανάλογη γραμμή ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ. Ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε ότι είτε ο πρωθυπουργός είτε οποιοσδήποτε άλλος από το Μαξίμου γνώριζαν τη μελέτη.

Στο ανώτατο επίπεδο

Βεβαίως, όσα υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στερούνται αληθοφάνειας σε βαθμό που προκαλούν πια γέλιο. Κι αυτό γιατί:

Δεν γίνεται να μην έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για μια κρίσιμη επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι η ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Δεν γίνεται να μην έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργός ο Σωτήρης Τσιόδρας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι μίλαγαν στο τηλέφωνο τρεις φορές τη βδομάδα.

Αλλά πάνω απ’ όλα, ο κ. Λύτρας δεν σταματάει να δηλώνει ότι οι δύο επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, ενημέρωσαν από τον Μάιο την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο. Προσέξτε: Στο ανώτατο, όχι στο ανώτερο.

Το αδιέξοδο του ψέματος

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από ισχυρισμούς που δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους πλέον εύπιστους; Για δύο λόγους:

Πρώτον, η έκθεση αποδεικνύοντας ότι οι ανεπάρκειες του ΕΣΥ έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη θνητότητα, αναδεικνύει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τη αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Γιατί ενώ γνώριζαν ότι περισσότερες και καλύτερες ΜΕΘ σημαίνουν λιγότεροι θάνατοι, δεν έκαναν τις απαιτούμενες κινήσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ;

Δεύτερον, η βασική έγνοια των κυβερνητικών αξιωματούχων είναι να μην παγιωθεί η πεποίθηση στους πολίτες ότι ο πρωθυπουργός έλεγε ψέματα όταν την 1η Δεκέμβρη δήλωνε από το βήμα της Βουλής: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!»

Η κυβέρνηση όμως την είχε παραλάβει αυτήν ακριβώς την έρευνα στο ανώτατο επίπεδο. Ζητείται λοιπόν αυτοφωράκιας για να μη φανεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα