Η κυβέρνηση ψάχνει τον “μουτζούρη” για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Η κυβέρνηση ψάχνει τον “μουτζούρη” για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδας, στο Μέγαρο Μαξίμου eurokinissi

Ο Παναγιώτης Πρεζεράκος διαψεύδει στο NEWS 24/7, ότι παρέλαβε την επίμαχη μελέτη σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε λόγο να έχει γνώση για μία μελέτη που αφορά τις ΜΕΘ αφού ασχολείται με θέματα Δημόσιας Υγείας και όχι τα νοσοκομεία.

Άγνοια τόσο για τη μελέτη όσο και για το ρεπορτάζ που τον φέρει ως παραλήπτη της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος στο NEWS 24/7. Όπως λέει χαρακτηριστικά “αν είχα παραλάβει κάτι τέτοιο θα το προωθούσα, αλλά για ποιο λόγο να λάβω γνώση για μία μελέτη που αφορά τις ΜΕΘ; Είμαι Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη “απόκρυψης” της μελέτης για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους στις ΜΕΘ, στο γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο, ισχυριζόμενη ότι αυτός έλαβε τη μελέτη. Ωστόσο ο ίδιος διαψεύδει αυτή την εκδοχή.

Μάλιστα, λίγο αργότερα ο κ. Πρεζεράκος επανήλθε με ανακοίνωση, διαψεύδοντας και επίσημα την παραλαβή της μελέτης από τον ίδιο:

“Με αφορμή «δημοσιογραφικές πληροφορίες» που διακινούνται σε Μ.Μ.Ε και αναφέρονται στο πρόσωπό μου, δηλώνω ότι ουδέποτε μού παραδόθηκε επιστημονική μελέτη που να σχετίζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η λειτουργία των οποίων, ούτως η άλλως, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας”, αναφέρει στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα σε επικοινωνία μας ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Λύτρας, δεν αναφέρει πού την παρέδωσε και εμμένει στην αρχική του αναφορά “Εμείς είμαστε Καθηγητές Δημόσιας Υγείας και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε, ως οφείλαμε. Δεν κοινοποιούμε για εμάς”.

Να αναφέρουμε επίσης ότι νωρίς το βράδυ στη Βουλή  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι: «Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. Δεν έχει κατατεθεί τέτοια μελέτη. Αναζήτησα τα πρωτόκολλα, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία κατάθεση. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία γνώση του Μαξίμου για την μελέτη». Αυτή ήταν η απάντηση του Θάνου Πλεύρη όταν κλήθηκε από την Νάντια Γιαννακοπούλου του ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση για την επίμαχη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

Να τονίσουμε ότι πληροφορίες θέλουν τον Γενικό Γραμματέα κ. Πρεζεράκο να αποχωρεί από το Υπουργείο Υγείας στις αρχές της επόμενης χρονιά και γι’ αυτό θα ήταν εύκολο να “στοχοποιηθεί” ως παραλήπτης.

Η συγκυρία της κοινοποίησης

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν αμφισβητείται ότι η μελέτη παραδόθηκε σε κάποιο Κυβερνητικό στέλεχος, όμως θα πρέπει να σκεφτούμε και την περίοδο που έγινε αυτή η παράδοση. Ο κύριος Λύτρας ανέφερε ότι έγινε το τέλος Μαϊου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του Lockdown, το διάστημα που καταγράφαμε την εξαιρετική πορεία των εμβολιασμών και φυσικά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.

Μια μελέτη παρατήρησης με στατιστικά στοιχεία της περιόδου που είχε προηγηθεί, θεωρήθηκε ότι δεν είχε νόημα να ληφθεί υπόψη, καθώς η Κυβέρνηση θεωρούσε ότι σχεδόν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Η Μετάλλαξη Δέλτα που άλλαξε τα δεδομένα δεν είχε εμφανιστεί.

Όποιος και αν την παρέλαβε τότε, σε οποιαδήποτε θέση και αν ήταν και ακόμη και αν κοινοποιούνταν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία. Εξάλλου η Κυβέρνηση ζητούσε την επιστημονική άποψη των ειδικών μόνο για να αποφασίσει για το “τώρα”.
 

Όλο αυτή η ιστορία δείχνει αν επαναλαμβάνεται και πάλι η άρνηση της Κυβέρνησης να ακούσει νωρίς τις προειδοποιήσεις της επιστήμης. Υπενθυμίζουμε ότι αρχές Αυγούστου του 2020 ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας είχε επισημάνει ότι θα μπαίναμε σε ένα άσχημο Φθινόπωρο αν δεν τηρούσαμε τα μέτρα και δεν λαμβάνονταν επιπλέον. Ελάχιστα έγινα και οδηγηθήκαμε στο Lockdown του Νοεμβρίου.

Έτσι και τώρα. Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα πρέπει να πιεστεί το σύστημα υγείας διότι θα έχουμε πολλούς θανάτους έμεινε σε κάποιο συρτάρι. Ακόμη κανείς δεν γνωρίζει σε ποιου το συρτάρι βρίσκεται ή όχι. Πάντως ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρέλαβε ούτε αυτός τη μελέτη όπως και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα