Η Φθινοπωρινή σύναξη της κεντροδεξιάς

Η Φθινοπωρινή σύναξη της κεντροδεξιάς
Eurokinissi

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για μια πολιτική εκδήλωση, με έντονο συμβολισμό και για την επιστροφή της κεντροδεξιάς παράταξης στις ρίζες της.

Δεν είναι μια κομματική εκδήλωση απ’ αυτές, στην οποία συμμετέχεις γιατί δεν μπορείς να την αποφύγεις. Ούτε απ’ αυτές, που οι παρευρισκόμενοι πηγαίνουν, γιατί δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς και δεν βλέπουν την ώρα να τελειώσει και να φύγουν. Ούτε την διοργανώνουν κάποιοι απόμαχοι της πολιτικής, που δεν έχουν τι άλλο να κάνουν στην ζωή τους…

Πρόκειται για μία εκδήλωση έντονου συμβολισμού μιας ιστορικής παράταξης στην οποία, μπορεί κάποιος να ασκήσει σκληρή αντιπολιτευτική κριτική, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει την προσφορά της στη Δημοκρατία.

Απόδειξη, ότι πολλοί, που έχουν σταθεί απέναντί της πολιτικά, σήμερα συστρατεύονται στις τάξεις της, σε μια καθοριστική καμπή της ιστορίας αυτού του τόπου.

Ο λόγος για την εκδήλωση, του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής», με αφορμή τα 47 χρόνια της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Και ο έντονος συμβολισμός της εκδήλωσης αυτής, για τη κεντροδεξιά παράταξη, δεν βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής, που θυμίζω ότι τοποθετείται δημοσίως σπάνια….

Ούτε ότι θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο διάφοροι πονηροί δημοσιολογούντες παραπολιτικά, σε «σκοτεινούς διαδρόμους», θέλουν να βλέπουν ότι αγνοεί τον ιδρυτή της παράταξης, (υπάρχει άραγε καλύτερη διάψευση για τα φληναφήματα αυτά από την παρουσία του πρωθυπουργού σήμερα στην Φιλοθέης).

Ούτε ότι στην εκδήλωση αυτή θα δώσει το «παρών» και ο Αντώνης Σαμαράς

Είναι ότι σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, που η πατρίδα μας στο εξωτερικό αντιμετωπίζει την χειρότερη τουρκική προκλητικότητα, στο εσωτερικό η κρίση της πανδημίας δεν έχει προκαλέσει μόνο οικονομική κρίση, αλλά απειλεί και να διχάσει την κοινωνία -μεταξύ αντεμβολιαστών και εμβολιασμένων- και στην Ευρώπη τα σύννεφα που μαζεύονται δεν προμηνύει κάτι καλό, η ιστορική κεντροδεξιά παράταξη επιστρέφει στις ρίζες της.

Και μάλιστα επιστρέφει με μπούσουλα την διακήρυξη του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή!

Ένα πολιτικό κείμενο αρχών, επίκαιρο, που δίνει απαντήσεις σε διλήμματα του σήμερα, όταν άλλες διακηρύξεις, άλλων κομμάτων έχουν πλέον μόνο ιστορική αξία!

Όπως για παράδειγμα το θέμα, που ταλανίζει διαχρονικά την ελληνική κοινωνία, αυτό του διχασμού:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος – που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας – και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος», ανέφερε το πάντα επίκαιρο κείμενο αρχών.

Ή για το θέμα του σημερινού ανοίγματος της ΝΔ προς το κέντρο, το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης δίνει -από το 1974- απάντηση σε όσους αμφισβητούν την διεύρυνση. Δείτε τι έγραφε ο ιδρυτής της ΝΔ:

«Καλώ όλους εκείνους που συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες μου για το μέλλον? όλους εκείνους που διακαίονται από το πόθο μιας πολιτικής αναγεννήσεως, να συστρατευθούν μαζί μας».

Αλλά και για το θέμα των εξοπλισμών η αναφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι σαν να γράφτηκε σήμερα, καθώς ανέφερε ότι η ΝΔ «δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη. Με εκσυγχρονισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδος θα κατοχυρωθεί. Και θα είναι σεβαστή από όλους, χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών εκτός από τους συλλογικούς οργανισμούς στους οποίους θα μετέχει με την ελεύθερη βούλησή της και σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού, στα οποία περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου».

Ακόμα πιο τολμηρή είναι η αναφορά στο θέμα της οικονομίας. Ανέφερε ότι «η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρυτέρων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος. Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας».

Και τέλος, όταν οι κάποιοι υποστήριζαν ότι «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και ζητούσαν να ακολουθήσει η χώρα κάποιον «τρίτο δρόμο», το ιστορικό κείμενο ανέφερε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ότι «η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάς όχι μόνο δικαιούται αλλά και ημπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη όπου ανήκει, αν επιστρατεύσει όλες τις ικανότητες και αν αξιοποίηση όλες τις αρετές του λαού της».

Εκδήλωση, λοιπόν, έντονου συμβολισμού η σημερινή στο «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής»!

Για να επιβεβαιωθεί η πίστη στην πάντα επίκαιρη διακήρυξη ενός κόμματος που «συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα