Η πρόληψη στην Πυροσβεστική

Η πρόληψη στην Πυροσβεστική
Οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας eurokinissi

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για την ανάγκη πρόληψης των πυρκαγιών και το γραφειοκρατικό χάος που την αποτρέπει

Πίσω από κάθε καταστροφή δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις -ως αιτία που την προκαλεί- την αδυναμία συνεργασίας διαφόρων κρατικών υπηρεσιών ή το θολό τοπίο των αρμοδιοτήτων τους, που αν είχαν ξεκαθαριστεί, ίσως να είχαμε μειώσει την όποια ζημιά.

Το ζήσαμε στην πρόσφατη κακοκαιρία, στη «Μήδεια», όπου οι διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καυγάδιζαν για το ποιος είχε την ευθύνη να κλαδέψει τα δένδρα, που βρίσκονταν κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Στις τελευταίες πυρκαγιές -να θυμίσω ότι κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε πάνω από 50, σχεδόν κάθε μέρα- η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν, αντί να τρέχουμε να σβήσουμε τις φωτιές, τρέχαμε για να τις προλάβουμε. Πρόληψη αντί για θεραπεία δηλαδή.

Όμως -και στον τομέα αυτό- το γραφειοκρατικό τέρας, που έχουμε δημιουργήσει, έχει κάνει το… «θαύμα» του.

Τι εννοώ: Αντί του αυτονόητου μια υπηρεσία να έχει την ΠΡΟΛΗΨΗ και την ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ, για να υπάρχει ενιαίο σχέδιο, με συνέχεια και διάρκεια, έχουμε δύο υπηρεσίες. Την Δασική για την ΠΡΟΛΗΨΗ και την Πυροσβεστική για την ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ!

Υπερβάλω; Πιστεύω πως όχι…

Θυμάμαι στην μεγάλη πυρκαγιά της Κορίνθου, πριν από λίγο καιρό, είχαμε τον καυγά των «αρμοδίων» κρατικών υπηρεσιών, για το ποιος θα πάρει τον «μουτζούρη», για το γεγονός, ότι δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες (που αν υπήρχαν και στις τελευταίες πυρκαγιές, είναι σίγουρο ότι θα είχαμε σαφώς λιγότερες καταστροφές).

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Κόκκαλης, είχε δηλώσει τότε ότι: «Μην εμπλέκετε την Περιφέρεια Αττικής στις αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών. Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως ορίζεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στο Δασαρχείο, που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Η ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών είναι κομμάτι της ΠΡΟΛΗΨΗΣ, που όπως είπαμε ασκείται από άλλη υπηρεσία, απ΄αυτή που κάνει την ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ.

Και βέβαια θα θεωρείται αυτονόητο, ότι αυτές οι δύο υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό και συνεννόηση για την πρόληψη των καταστροφών από φωτιές.

Αμ δε..! Η πρώτη φορά -μετά την ανάθεση της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, το 1998- που οι δύο υπηρεσίες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να συντονίσουν την επιχειρησιακή οργάνωση της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, ήταν το 2019!!! Μετά από 21 χρόνια!!!

Για την ιστορία, αυτό συνέβη, όταν η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, (με την υπογραφή της τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, και του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο), για να ρυθμιστούν οι αρμοδιότητες και το ποιος έχει την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών και των πλημμυρών, καθώς και την παροχή συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και των υλικών αγαθών που απειλούνται από αυτές.

Δείτε τώρα το γραφειοκρατικό χάος που υπάρχει και διαιωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια:

– Τα Δασαρχεία (που είναι υπό την Αποκεντρωμένη Διοίκηση) έχουν την αρμοδιότητα καθαρισμού, βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.

– Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα εκτέλεσης έργων και εργασιών προληπτικού χαρακτήρα εντός οικιστικού ιστού αλλά και στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων και οικισμών (σε συνεργασία με το δασαρχείο), όπως είναι η απομάκρυνση της ξερής βλάστησης, οι ελεγχόμενες αραιώσεις, οι κλαδεύσεις, η αφαίρεση και η ελάττωση της πυκνότητας των θάμνων.

– Και η Πυροσβεστική την πυρόσβεση.

Τρέχα, γύρευε..!

Να επισημάνω πάντως, ότι δεν είμαι ο πρώτος, που εκτιμώ, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να έχει στις αρμοδιότητές της ΚΑΙ την ΠΡΟΛΗΨΗ των δασικών πυρκαγιών. Τον Μάρτιο του 2010 υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο σημερινός υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής είχε κάνει τότε -μεταξύ άλλων- πρόταση για τη δηµιουργία ειδικής υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία θα είχε ως αποστολή αποκλειστικά την ΠΡΟΛΗΨΗ και ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ των δασικών πυρκαγιών. Η ειδική αυτή υπηρεσία θα έπρεπε να είναι στελεχωµένη από Αξιωµατικούς και Υπαξιωµατικούς του Πυροσβεστικού Σώµατος, από τους ήδη υπάρχοντες Πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης, καθώς επίσης και µε ∆ασολόγους και µε Αγροφύλακες.

Μάλιστα τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε απαντήσει στις προτάσεις αυτές, λέγοντας, ότι θα πρέπει να δοθεί «έμφαση στην πρόληψη» και μάλιστα έβρισκε «ενδιαφέρουσα ιδέα» την «σύσταση Ειδικών Μονάδων Ορεινών Κατασβέσεων που θα λειτουργεί συµπληρωµατικά µε τις Ε.Μ.Α.Κ.».

Μήπως θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης;

ΥΓ: Και μία απορία: Σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2019, που προανέφερα, θα έπρεπε την Άνοιξη κάθε έτους, ή και εντός της αντιπυρικής περιόδου, να γίνεται σύσκεψη με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με συμμετέχοντες από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έγινε αυτή η σύσκεψη; Και αν ναι, τι αποφασίστηκε; Και το κυριότερο: Ποια απ΄ αυτά που αποφασίστηκαν έγιναν πράξη;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα