Ο Δένδιας, ο Μπογδάνος και τα πολυσπόρια* της ΝΔ

Ο Δένδιας, ο Μπογδάνος και τα πολυσπόρια* της ΝΔ
Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Νίκος Δένδιας Eurokinissi

Η διαγραφή του Μπογδάνου μπορεί να διασκεδάζει κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούν οι αιτιάσεις για εναγκαλισμούς με ακροδεξιούς, αλλά η ιστορία δείχνει ότι πάντοτε η ΝΔ φιλοξενούσε φαιούς στο χώρο της. Οσο για τον Δένδια, είναι η δεύτερη φορά που τον φοβάται ο Μητσοτάκης…

Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια ο Μητσοτάκης: αφενός απάντησε πρακτικά στην καταιγιστική κριτική για ανοχή των ακροδεξιών στη ΝΔ και αφετέρου, φοβούμενος ότι ο Δένδιας με την αυστηρή παρέμβασή στη Βουλή «κλέβει την παράσταση» για ακόμη μία φορά, προχώρησε ένα βήμα και διέγραψε τον Μπογδάνο.

Εύλογος ο φόβος του πρωθυπουργού έναντι του υπουργού Εξωτερικών, διότι υπάρχει το προηγούμενο της Κωνσταντινούπολης με την συνέντευξη Δένδια -Τσαβούσογλου. Φόβος που ώθησε τον πρωθυπουργό σε μια μάλλον ιλαρή ενέργεια:

Μετά την εντυπωσιακή και πανεθνικής απηχήσεως εμφάνιση του Δένδια, το Μαξίμου θεώρησε σκόπιμο να στείλει non paper που έλεγε ότι ο υπουργός Εξωτερικών «είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί να απαντήσει αναλόγως»! Λές και αυτό δεν ήταν αυτονόητο…

Ιλαρή, αλλά εξηγήσιμη η ασθμαίνουσα «υπόμνηση» εκ μέρους του Μαξίμου: η εμφάνιση του Δένδια-ένα ρεσιτάλ ετοιμότητος και τεκμηριωμένων επιχειρημάτων- εκτόξευε την δημοτικότητα του υπουργού Εξωτερικών στα ύψη και τον καθιστούσε υπ΄αριθμόν ένα υποψήφιο για την διαδοχή στη ΝΔ.

Το ίδιο και τώρα: σαρωτικός ο Δένδιας στη Βουλή εναντίον του Μπογδάνου, υπενθύμισε με τον τρόπο του στον πρωθυπουργό ότι η κίτρινη κάρτα στον αφηνιασμένο βουλευτή δεν ήταν αρκετή.

Ειδικά τη στιγμή αυτή, με την επιβαρυμένη κυβερνητική εικόνα απο τα ναζιστικά της Θεσσαλονίκης, η σκληρή αντίδραση του Δένδια τον καθιστά εκ νέου πρωταγωνιστή σ΄ένα σημαντικό πεδίο (τι άλλο είναι η εγρήγορση και η εναντίωση της κοινωνίας στους φασίστες και τους ναζί;) και αυξάνει την πολιτική του εμβέλεια πέραν των ορίων της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτεία καθυστέρησε ανεπίτρεπτα να παρέμβει στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, απέφυγε στην αρχή να καταδικάσει απερίφραστα τη ναζιστική δράκα και ταυτόχρονα επιστράτευσε την συχνά άσαρκη και πολύ βολική θεωρία των δύο άκρων.

Πέραν της πτυχής Δένδια: η διαγραφή λειτουργεί θετικά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Εστω και καθυστερημένα, απαντά πειστικά σε επίπεδο εντυπώσεων στις συνεχείς και οξύαιχμες αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εναγκαλισμούς με την Ακροδεξιά.

Φυσικά, ο κάθε άλλο παρά ακροδεξιός Μητσοτάκης δεν πρωτοτυπεί. Εκπαλαι η ΝΔ φρόντιζε να μην αποκλείει απο τις τάξεις της ακροδεξιούς, φασιστίζοντες, βασιλικούς και χουντικούς που είχαν υπηρετήσει τη χούντα ως μέλη της περιώνυμης Συμβουλευτικής του Παπαδόπουλου.

Όχι δεν έδιναν οι εν λόγω φαιοί το στίγμα των εκάστοτε επιλογών από ηγέτες και πρωθυπουργούς του συντηρητικού χώρου. Όμως εκλογικά ήταν πολύτιμο στοιχείο. Οπως και σήμερα, που θρώσκουν σχηματισμοί εκ δεξιών της ΝΔ, ευνοημένοι και από την συγκυρία(αντιεμβολιαστές), σχηματισμοί που φιλοδοξούν να αποσπάσουν κρίσιμα για το κυβερνών κόμμα ποσοστά.

Η στήλη θα διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη: αν η προεκλογική εικόνα της ΝΔ δεν είναι ενθαρρυντική, με σοβαρές διαρροές σε υφιστάμενα ή νεοπαγή ούλτρα δεξιά κόμματα, είναι πολύ πιθανό ο Μπογδάνος να επανακάμψει, με πρωτοβουλία του Μαξίμου.

Βέβαια, ο διαγραφείς βουλευτής είναι απρόβλεπτος και εσχάτως πεφυσιωμένος. Τα χαρακτηριστικά αυτά οδηγούν παντού. Ακόμη και στην δημιουργία νέου κόμματος. Όμως η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας.

Κι όπως δείχνει η πολιτική ιστορία, η εξουσία είναι μαυλιστική και σπανίως την περιφρονούν οι πολιτικοί. Ξέρουν ότι αληθεύει η Αβερώφεια ρήση ότι «όποιος φεύγει απ΄το μαντρί, τον τρώει ο λύκος»…

*Πολυσπόρια είναι βρασμένα μαζί όσπρια (φασόλια, κουκιά, ρεβίθια κ.α.) και σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα