Πανδημία: Έξω από τον χορό (της διαχείρισης) πολλά τραγούδια ξέρουμε…

Πανδημία: Έξω από τον χορό (της διαχείρισης) πολλά τραγούδια ξέρουμε…
Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος εν μέσω πανδημίας eurokinissi

Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να φύγει για να τις πάρουμε εμείς, δήλωσε προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας… Γράφει ο Γιάννης Τριάντης.

Η πανδημία υποτροπιάζει σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα καθ΄ημάς, η κυβερνητική αμηχανία είναι καταφανής. Ημίμετρα που συμπληρώνουν μια αλυσίδα αδράνειας, φλυαρίας, καθησυχαστικής ρητορικής και «αφρώδους αφρένειας» ότι τάχα ξεμπερδεύουμε με τον ιό.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη προ ημερών σε μια σοβαρή δήλωση σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση: «Αν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να αποχωρήσει για να τις πάρουμε εμείς».

Δύσκολες αποφάσεις τη στιγμή αυτή παίρνουν ορισμένα κράτη της ΕΕ προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

  • Αυστρία: Λοκντάουν για ανεμβολίαστους, εντατικοί τυχαίοι έλεγχοι στον δρόμο για τήρηση των μέτρων προστασίας και βαρύ πρόστιμο(3.600 ευρώ) για τους παραβάτες. Ο Μητσοτάκης ξόρκισε το λοκντάουν αυτό. Θα το αποφάσιζε ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνούσε; Κι αν ναι, γιατί δεν το προτείνει ως υπεύθυνη αντιπολίτευση;
  • Βέλγιο: Εξετάζει το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων στα οποία δεν τηρούνται οι αποστάσεις ή την είσοδο σε αυτά εμβολιασμένων με self test και ανεμβολίαστων με PCR. Προτείνει κάτι ανάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ;
  • Ολλανδία: Η συμβουλευτική επιτροπή των ειδικών συνέστησε στην κυβέρνηση μερικό λοκντάουν και την πιέζει να λάβει δραστικά και αντιδημοφιλή μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των κρουσμάτων. Θα συμφνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιου είδους συστάσεις και προτροπές;
  • Γερμανία: Εδω αξίζει να σταθούμε περισσότερο, καθώς πρόκειται για την πιο πλούσια και οργανωμένη χώρα ης Ευρώπης. Ας δούμε, λοιπόν, πως έχει η κατάσταση σχετικά με τον ιό:

Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε προσφάτως «δραματική» την άνοδο των κρουσμάτων της covid-19, μια τάση που διαφαίνεται από τον Οκτώβριο. «Η πανδημία εξαπλώνεται ξανά με εντυπωσιακό τρόπο», σχολίασε ο εκπρόσωπός της καλώντας τις αρχές των κρατιδίων να λάβουν νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς η πίεση αυξάνεται και στα νοσοκομεία.

Σημειωτέον ότι η έξαρση της επιδημίας αποδίδεται στο σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των Γερμανών, το οποίο ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 67%.

Για την συνολική κατάσταση, μίλησε και ο Πρόεδρος της χώρας Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαγερ. Ας τον ακούσουμε:

«Η κρίση αποκάλυψε αδυσώπητα τις αδυναμίες, οι οποίες υπήρχαν και πριν από τον κορονοϊό, όπως την ψηφιακή υστέρηση στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στο σύστημα υγείας. Αυτή η εκκρεμότητα είναι επαίσχυντη και οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προχωρούν υπερβολικά αργά».

Αυτά συμβαίνουν στην Γερμανία. Ας το έχουν υπόψιν εκείνοι που ασκούν μεν αυστηρή και δικαιολογημένη κριτική στην κυβερνητική-είπαμε: πάμπολλες οι αδυναμίες και οι αστοχίες της-, αλλά φαίνεται να υιοθετούν την συμπλεγματική και κρημνιστική λογική ότι «αυτά μονάχα εδώ συμβαίνουν».

.Τέλος, στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, σωστά αποκρούει ο ΣΥΡΙΖΑ την υποχρεωτικότητα. Όμως διαφωνεί με την δύσκολη απόφαση να ισχύσει στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Δυστυχώς, πρόκειται για μεσοβέζικη λύση που κλείνει το μάτι στους ανεμβολίαστους.

Αλήθεια, υπάλληλοι άσχετοι με το αντικείμενο πως θα ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα; Χιλιάδες αστυνομικοί που φέρεται να είναι αρνητές, πως θα έρχονται σε επαφή με τους πολίτες σε ελέγχους και λοιπές δραστηριότητες της υπηρεσίας τους; Αρκούν τα τέστ, έστω σε καθημερινή βάση;

Και εν πάση περιπτώσει, προς τι η επαμφοτερίζουσα αυτή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξ αντικειμένου ενθαρρύνει τους ανεμβολίαστους να εμμείνουν στην εμμονική άρνησή τους;

…Ικανό μέρος της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ορισμένες προτάσεις του (ενίσχυση του ΕΣΥ, έγκαιρη επιστράτευση ιδιωτών κ.α.) κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Όμως συνολικά η στάση του- ένα μείγμα ισορροπίστικης λογικής και λαϊκίστικης υπεραιμίας- κάνει την αξιωματική αντιπολίτευση να θυμίζει εκείνους που «έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρουν»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα