Το κυβερνητικό αδιέξοδο, το σημειωτόν του ΣΥΡΙΖΑ και η μοίρα του ΠΑΣΟΚ

Το κυβερνητικό αδιέξοδο, το σημειωτόν του ΣΥΡΙΖΑ και η μοίρα του ΠΑΣΟΚ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη νέα εποχή που ανατέλλει (κυβερνήσεις συνεργασίας), το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο, αλλά όχι πρωταγωνιστικό. Καιροφυλακτεί πάντως η διάσπασή του μετεκλογικά. Και πιθανώς η συρρίκνωσή του, αν διενεργηθούν τρίτες εκλογές.

Κάπως αργά είπε το αυτονόητο ο Μητσοτάκης για την ρυθμιστική δύναμη της ψήφου και τις συμμαχικές κυβερνήσεις. Αλλά τώρα είναι αργά. Και εκτέθηκε. Η αυτοδυναμία στην οποία επένδυε αλαζονικά πάει περίπατο. Και η αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Υποτίθεται ότι η πρόσφατη δήλωσή του πρωθυπουργού έγινε με στόχο να βγεί από την κρύπτη του ο Ανδρουλάκης και να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Ετσι έλεγαν οι πληροφορίες και οι διαρροές από το Μαξίμου.

Οποία αφέλεια! Μα θέλει πολύ μυαλό το άλλο αυτονόητο; Ότι έστω και υποψία συνεργασίας με τη ΝΔ σημαίνει αυτοκτονία του ΠΑΣΟΚ; Γι αυτό το ξέκοψε ο Ανδρουλάκης. Που δεν είναι ανόητος ούτε φαίνεται έτοιμος για αυτοχειρία…

Λένε κάποιοι φιλοκυβερνητικοί ότι ο Μητσοτάκης πέτυχε τον στόχο του: αποκλείοντας τη συνεργασία με τη ΝΔ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα εκτεθεί. Και θα σταματήσει η εισροή Κεντρώων ψηφοφόρων από τη ΝΔ, λόγω της πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οντως αυτό ενδέχεται να συμβεί, αλλά δεν είναι καταστροφικό. Καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ είναι η συνεργασία με τη ΝΔ.

ΝΔ: Αδιέξοδο

Τι μένει, λοιπόν, στον Μητσοτάκη; Η δύσκολη αποστολή να βρεί κόμμα για συγκυβέρνηση. Ο Βελόπουλος θα ήταν μιά λύση κι ας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι δεν επιθυμεί συνεργασία με την Ελληνική Λύση. Ανάγκα και θεοί πείθονται.

Αλλά τώρα, μετά το Ουκρανικό, είναι βέβαιο ότι θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα να απευθυνθεί στον Βελόπουλο, λόγω των σχέσεων του τελευταίου με τη Ρωσία- ή και πιθανών εξαρτήσεων που ίσως αποκαλυφθούν προεκλογικά. Μας βλέπουν και οι αφεντάδες της Δύσης. Κι ο Μητσοτάκης τα προσέχει αυτά…

Το μόνο που του μένει είναι η συνεργασία με το νεοπαγές σχήμα Τζήμερου- Κρανιδιώτη- Μπογδάνου, αν αυτό κατορθώσει να μπεί στη Βουλή. Φυσικά, εξαρτάται από το ποσοστό που λάβει ΝΔ για να σχηματιστεί κυβέρνηση με την ομάδα των τριών.

Όμως αν συνεχιστεί δημοσκοπικά η πτωτική πορεία του κυβερνώντος κόμματος τα ποσοστά δεν επαρκούν. Εν ολίγοις, αδιέξοδο για τον Μητσοτάκη. Εκτός κι αν η χώρα οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές, οπότε πιθανώς να έχει ευκαιρία επιβίωσης. Ας επανέλθουμε όμως στο ΠΑΣΟΚ και θα δούμε παρακάτω τα των τρίτων εκλογών.

Η μοίρα του ΠΑΣΟΚ

Ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θέλει-και βλέπει- το κόμμα του πρωταγωνιστή κι όχι ρυθμιστή. Θεμιτή φιλοδοξία, ανέφικτος στόχος. Εκτός κι αν πλησιάσει το 18-20%, οπότε θα μπορεί να μιλήσει επι ίσοις όροις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως θαύματα δεν γίνονται. Και το μόνο που μένει στον Ανδρουλάκη είναι ο ρόλος του ρυθμιστή. Όχι με τη ΝΔ, ναι στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και δη από την πρώτη Κυριακή, αν φυσικά τα ποσοστά και των δύο είναι ικανά για να σχηματιστεί κυβέρνηση(μαζί με τον Βαρουφάκη, αν δεχτεί). Μικρές οι πιθανότητες, με τα σημερινά δεδομένα.

Δεύτερη Κυριακή, λοιπόν, και μάλλον ίδια γεύση. Ο Ανδρουλάκης, προκειμένου να αποφύγει τις αιτιάσεις ότι με τη στάση του οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία, ενδέχεται να προτείνει τριμερή συνεργασία (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), χωρίς Μητσοτάκη-Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Καλή ντρίμπλα, αλλά ατελέσφορη. Το πιο πιθανό είναι να μην δεχτούν οι δύο μεγάλοι, οπότε νάτες οι τρίτες εκλογές.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης, γεγονός που θα ευνοήσει τους «δύο» και θα πιέσει-ή μάλλον θα συμπιέσει εκλογικά-το ΠΑΣΟΚ. Πιθανή η συρρίκνωση και εξίσου πιθανή η επιβίωση Μητσοτάκη, αν ανεβάσει τα ποσοστά του σε ύψος που θα του επιτρέπει κυβερνητική συνεργασία με την «ομάδα των τριών» ή-το λιγότερο πιθανό-κατακτήσει αυτοδυναμία.

Εκτός από την Σκύλλα της συρρίκνωσης καιροφυλακτεί και η Χάρυβδις της διάσπασης για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Όπως σημείωσε η στήλη στις 7.12.2021, αυτό δεν θα συμβεί προεκλογικά, διότι οι διαφωνούντες θέλουν πρώτα να εκλεγούν βουλευτές. Όμως μετεκλογικά θα αρχίσουν τα όργανα. Ας δούμε αναλυτικά το σχετικό σημείο εκείνου του κειμένου:

«Αν ο Ανδρουλάκης δεχτεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-και ειδικά αν σχηματιστεί «προοδευτική κυβέρνηση»- είναι πολύ πιθανό ορισμένα στελέχη να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ (π.χ. Λοβέρδος και κάποιοι προσκείμενοι βουλευτές).

Φυσικά, το ίδιο θα συμβεί αν ο Ανδρουλάκης ήθελε συνεργαστεί με τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Το τμήμα που επιθυμεί σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει τα σκοινιά και θα αποπλεύσει…

Με λίγα λόγια, πολύ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει τις αποσχιστικές τάσεις και την διάσπαση- μικρή ή σημαντική. Ακόμη και στην περίπτωση που θα έχει κατακτήσει ποσοστό διπλάσιο του σημερινού-και θα περιμένει εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς μετά από πιθανή ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ- ακόμη και τότε ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ που ακούει ΣΥΡΙΖΑ και «τραβάει πιστόλι», θα φύγει».

Το σημειωτόν του ΣΥΡΙΖΑ

Υψώνει τους τόνους, καταγγέλλει, μάχεται, προσπαθεί, προτείνει (προοδευτική κυβέρνηση), αλλά δεν έχει αέρα. Χάνει ο Μητσοτάκης, αλλά τα κέρδη λίγα, σχεδόν ασήμαντα, για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως γιατί δεν αποδίδουν οι υψίτονες καταγγελίες περί χειρότερης κυβέρνησης (το ίδιο έλεγε και ο Μητσοτάκης για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ). Και, προπάντων, γιατί λείπει μια δουλεμένη, σοβαρή πρόταση για την Ανάπτυξη και την Οικονομία εν γένει.

Πρόταση δεν συνιστούν οι αγαθές προθέσεις και οι εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών, για την Υγεία και το κοινωνικό κράτος. Οφείλει να πεί που θα βρει τα χρήματα. Τι έχει κατά νού για την φορολογία, τις επενδύσεις και τον ρόλο του κράτους. Με στοιχεία και αριθμούς. Με σχέδιο.

Αν δεν το πράξει, δεν θα πείσει. Και το μόνο που του απομένει, το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει, είναι η αρνητική ψήφος. Υπαρκτή πιθανότητα, ειδικά αν συνεχίσει να ρετάρει η κυβέρνηση και να φθίνει δημοσκοπικά.

Οσο για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών, ένα είναι βέβαιο. Δεν θα γίνουν τον Μάιο. Όχι επειδή το είπε ο Μητσοτάκης, αλλά γιατί διαβεβαίωνε περί αυτού λαλέουσα η πραγματικότητα. Πάντως για εξάντληση της τετραετίας δεν παίρνει όρκο η πραγματικότητα. Γιατί μέχρι το Φθινόπωρο πολλά ενδέχεται να αλλάξουν. Και να ΄χουμε πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα