To Spiegel ανασκευάζει (για την “μικρή Μαρία”) και ρίχνει φως στα “μυστήρια του Εβρου”

To Spiegel ανασκευάζει (για την “μικρή Μαρία”) και ρίχνει φως στα “μυστήρια του Εβρου”
Έβρος, σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας AP Photo/Giannis Papanikos, File

Το γερμανικό περιοδικό είχε κατεβάσει προ μηνός τις επιβαρυντικές για τη χώρα μας αναρτήσεις σχετικά με τους 38 πρόσφυγες στον Εβρο. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση και θα επανέλθει. Το έπραξε.

Ιδού τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το Spiegel μετά από ενδελεχή έρευνα: Πρώτον, δεν υπάρχει καμμία απόδειξη για τον θάνατο της μικρής Μαρίας, υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Γι αυτό αποσύρει οριστικά τα περί θανάτου.

Σημείωση: Στο κείμενο δεν αναφέρεται η λέξη συγγνώμη. Όμως σημασία έχει η ουσία. Πρόκειται για ανασκευή/αναδίπλωση και παραδοχή ότι θάνατος δεν υπήρξε.

Και καλό θα ήταν όσοι επιμένουν για το αντίθετο(π.χ. Σπίρτζης) να ξαναδούν ψύχραιμα και νηφάλια τα πραγματικά γεγονότα. Κι αν δεν έχουν τη γενναιότητα να ζητήσουν συγγνώμη, όπως έπραξε η Ελενα Ακρίτα, ας μην εκτίθενται αραδιάζοντας χλωμά και διάτρητα επιχειρήματα.

Δεύτερον: Το Spiegel παραδέχεται ότι δεν ισχύει η πρώτη ανάρτησή του ότι οι 38 πρόσφυγες παρέμεναν επι μέρες αποκλειστικά σε ελληνικό έδαφος, δηλαδή στο νησάκι Κίσσαρι που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, διατείνεται-κι έχει δίκιο- ότι το νησάκι αυτό ανήκει μισό στην Ελλάδα και μισό στην Τουρκία. Και ότι οι πρόσφυγες πηγαινοέρχονταν από το ένα κομμάτι του νησιού στο άλλο.

Όμως το περιοδικό δεν χαρίζεται στη χώρα μας. Σημειώνει-και σωστά- ότι η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να ενδιαφερθεί για τους 38 κατά τις χρονικές στιγμές που βρίσκονταν στο ελληνικό τμήμα του νησιού, να προβεί σε επιχείρηση διάσωσης και να παράσχει άσυλο.

Τελικά, το έκανε η χώρα μας. Αλλά με καθυστέρηση. Μπορεί να μην οφείλεται στην καθυστέρηση αυτή «ο θάνατος της μικρής Μαρίας», όπως έλεγαν ορισμένοι, υιοθετώντας ακρίτως την ψευδή πληροφορία, αλλά η παραμονή των προσφύγων στη νησίδα επι μέρες επιβάρυνε ούτως η άλλως την κατάστασή τους.

Προκύπτει και κάτι άλλο, εξόχως ενδιαφέρον, από την ανακοίνωση του Spiegel. Πρόκειται για τον ύποπτο ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση η Baidaa S., η οποία παρουσιαζόταν ως μέλος της ομάδος των 38 και παρείχε ΟΛΕΣ τις πληροφορίες για την κατάστασή τους.

Θα παραθέσουμε αναλυτικά τα στοιχεία για τον σκοτεινό της ρόλο. Προκύπτουν από το κείμενο του περιοδικού. Προηγουμένως, ιδού τι λέει το Spiegel για το καθεστώς στο νησάκι και για τον δήθεν θάνατο της μικρής. Ακολουθεί ως έχει το κείμενο.

Νησάκι διχασμένο

“Δεν περιγράψαμε σωστά την κατάσταση στο άρθρο μας. Τα δημοσιεύματα του Spiegel δημιουργούν την εντύπωση ότι η ομάδα των προσφύγων ήταν εγκλωβισμένη σχεδόν επί έναν μήνα συνεχώς στο ίδιο ελληνικό νησί. Όμως: ούτε οι μετανάστες ήταν πάντα στο ίδιο νησί ούτε ήταν πάντα σε ελληνικό έδαφος. Στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί μόνο για λίγες ημέρες πού ακριβώς βρίσκονταν οι πρόσφυγες.

Ούτε η παρουσίαση των γεγονότων από την ελληνική κυβέρνηση δίνει σωστή εικόνα για το τι συνέβη. Για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις έρευνες του Spiegel, οι πρόσφυγες βρίσκονταν όντως σε ελληνικό έδαφος – και θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί πιθανώς χωρίς πρόβλημα από την ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με έναν από τους χάρτες της ελληνικής κυβέρνησης από το 2016, ακόμα και το νότιο νησί, που μεταξύ άλλων και ο δημοσιογράφος του Spiegel θεωρούσε τουρκικό, είναι ελληνικό. Επιπλέον, στην απάντησή της προς το Spiegel η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού είναι αρμόδια να προσδιορίσει πού βρίσκονται τα σύνορα. Η Υπηρεσία ανακοίνωσε, για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2022 ότι το νησί Κισσάρι είναι μοιρασμένο -αλλά ένας χάρτης στην ιστοσελίδα εξακολουθεί να το παρουσιάζει ως εξ’ ολοκλήρου ελληνικό”.

Καμμία απόδειξη για θάνατο

“Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού.

Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν.

Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας – ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς μας”.

Η σκοτεινή κυρία Baidaa S.

Η κυρία αυτή που εμφανίστηκε ως μέλος της ομάδος των προσφύγων, ήταν η βασική πηγή πληροφοριών για την κατάστασή τους. Εδινε συντεταγμένες για το μέρος στον οποίο βρίσκονταν οι 38, έστελνε απελπισμένα μηνύματα για βοήθεια και ανέφερε με λυγμούς τον θάνατο της μικρής.

Ιδού συγκεκριμένο δείγμα, όπως παρατίθεται στην ανακοίνωση του Spiegel: «Παίζουν με μας όπως με μια μπάλα ποδοσφαίρου πέρα δώθε. Είμαστε πολύ κουρασμένοι. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας με κάποιο τρόπο. Αργά ή γρήγορα θα πεθάνουμε εδώ».

Ω, του θαύματος, όμως. Μόλις πέρασε στην ελληνική επικράτεια μαζί με τους 38, η Baidaa S. έφυγε αμέσως για τη Γερμανία, όπου την περίμενε ο σύζυγός της! Αλήθεια, πως πήρε χαρτιά από τις ελληνικές αρχές; Ηταν όντως με τους 38 όταν τους διέσωσε η Ελλάδα ή έφυγε από την Τουρκία για την Γερμανία κι όχι από την Αθήνα, όπως ισχυρίζεται η ίδια; Ας δούμε τι ακριβώς γράφει το Spiegel:

“Η Baidaa S., η οποία όσο ήταν στον Έβρο διατηρούσε επαφή με τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ, τώρα ζει στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου. Λέγεται ότι μεταφέρθηκε σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στη Δράμα, πόλη της ΒΑ Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο μαζί με άλλους από την ομάδα του Έβρου. Αλλά λίγο αργότερα ανάρτησε στο TikTok ένα βίντεο από πτήση με αναχώρηση από την Αθήνα γράφοντας στα αραβικά: «Έφτασα στη Γερμανία, ήταν ένας μακρύς αγώνας». Το βίντεο αυτό έχει πλέον διαγραφεί.

Ανεξήγητο παραμένει το πώς η Baidaa S. μπόρεσε να πάρει τα απαραίτητα έγγραφα για να πετάξει στη Γερμανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι πλέον παντρεμένη με έναν Σύρο από τη Γερμανία. Έκτοτε, κάνει πολλές αναρτήσεις στους λογαριασμούς της στο TikTok και στο Instagram. Αυτή τη στιγμή, τέλη Δεκεμβρίου, την ακολουθούν περισσότερα από 24.000 άτομα. Ο σύζυγός της μας λέει τηλεφωνικά ότι δεν θα δώσει άλλη συνέντευξη στο SPIEGEL».

Σ ένα ψύχραιμο και κατά μέγα μέρος μετρημένο σημείωμά του στην Εφ.Συν, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γράφει τα εξής για την εν λόγω κυρία: «Πολύ περίεργη περίπτωση αυτή η Baidaa S. από τη Συρία που ανήκε στην ομάδα των προσφύγων και μιλούσε Αγγλικά και η οποία, στη συνέχεια, βρέθηκε με άγνωστο τρόπο στη Γερμανία».

Και να ήταν το μόνο περίεργο… Σύμφωνα με όσα γράφει τώρα το Spiegel,η χαλκέντερη αυτή κυρία έστελνε εικόνες και μηνύματα από το νησάκι ενώ βρισκόταν σε άλλο μέρος, δεν εξήγησε ποτέ από ποιούς μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες με φουσκωτό από το ένα μέρος στο άλλο, αρνείται μέχρι στιγμής να απαντήσει για την ψευδή είδηση περί θανάτου της μικρής και, φυσικά, δεν αποκαλύπτει πως κατάφερε να ταξιδιωτικά έγγραφα και να φύγει για την Γερμανία.

Όμως τίποτε δεν μένει εσαεί στο σκοτάδι. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την σκοτεινή κυρία. Κάποια στιγμή η αλήθεια αποκαλύπτεται και καταυγάζει. Αποδείχτηκε περίτρανα και με τα μυστήρια του Εβρου…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα